Részvénypiacok: Jól teljesítettek az európai indexek tegnap, a német piacokon nem okozott kellemetlen meglepetést az inflációs adat, így 0,7 százalékot emelkedett a tegnapi kereskedés végére. A magyar piac is folytatta a jó szereplését, így újra csúcsokat döntött a BUX index, 0,2 százalékos emelkedést könyvelhetett el a nap végére. Az ázsiai piacok is szépen teljesítenek, a fontosabb indexek emelkedést mutatnak.

A fontosabb amerikai indexek is elindultak felfelé az esti órákban, így a Nasdaq 0,8, míg az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb. A Dow Jones helyzete nem változott a keddi záráshoz képest. A határidős indexek pozitív nyitást vetítenek előre.

Gyorsjelentések: Tegnap megkezdődött az amerikai gyorsjelentési szezon, a BlackRock mellett a J.P. Morgan is nyilvánosságra hozta a harmadik negyedéves eredményeit, valamint a Delta Airlines jelentése tartogatott izgalmakat. Az utóbbi kettő jelentéssel részletesebben is foglalkoztunk elemzéseinkben.

A mai nap további jelentések tartogathatnak izgalmakat, a bankszektorból a Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley, illetve a Wells Fargo teszi közzé a harmadik negyedéves jelentéseit. Továbbá a Domino’s Pizza, illetve a United Health eredményeit is nyilvánosságra hozzák.

Gazdasági adatok: A mai nap az Egyesült Államokból érkező heti új segélykérelmekről szóló adatokra lesz érdemes figyelni. A múlt héten közzétett adat 326 ezer új kérelemről szólt, míg mára 328 ezer új kérelmet várnak a szakértők.

Fed: A tegnap közzétett Fed jegyzőkönyv alapján november közepén kezdhetik meg az Egyesült Államokban a szigorítást, a gazdaságélénkítés visszafogását. Várhatóan 15 milliárd dollárral csökkentik először a havi vásárlások összegét. A jegybank tervei szerint 2022 közepére állíthatja le teljesen az eszközvásárlási programját. Továbbá nyilvánosságra hozták a gazdasági előrejelzéseiket, lassabb GDP növekedést prognosztizálnak, azonban emelték az inflációs kilátásokat, emellett jobb munkanélküliségi rátát várnak, mint ahogy azt korábban becsülték. A jegybank megszavazta, hogy a rövidtávú kölcsönök rátája 0, illetve 0,25 százalék közötti sávban mozoghassanak.

Amerikai infláció: Tegnap nyilvánosságra hozták a szeptemberi fogyasztói árindexek adatait az Egyesült Államokban. Az 5,4 százalékos infláció magasabb, mint az elemzők által előzetesen várt 5,3 százalékos adat. A maginfláció havi alapon 0,2 százalék, míg éves alapon 4 százalék lett. A várakozásokon felüli adatok köszönhetőek többek között az energiapiacon zajló bizonytalanságnak.

Kína: Aggasztó mértékben nőttek a termelői árak szeptemberben Kínában. Éves alapon 10,7 százalékos emelkedés magasabb, mint az elemzők által előzetesen becsült 10,5 százalékos növekedés. A rekordmagas emelkedésben közrejátszhattak a magas szénárak, illetve az ebből adódó szénhiány is. A szeptemberi inflációs adat azonban pozitív meglepetést okozott, a 0,7 százalékos éves alapú fogyasztói árindex alacsonyabb, mint az elemzők által várt 0,9 százalékos adat.

Olaj: Az OPEC friss jelentése alapján 2022-re növekvő kereslettel számolnak, várakozásuk alapján a globális kereslet elérheti a napi 100,8 millió hordó olajat, ezzel ismét a járványhelyzet előtti szinteket érné el a kereslet. 

Vlagyimir Putyin, orosz miniszterelnök szerint az olaj hordónkénti ára elérheti akár a 100 dollárt is, köszönhetően a nyersanyagok iránti kereslet növekedésének. Emellett kijelentette, hogy mind Oroszország, mind az OPEC célja az olajpiac stabilizációja, az elszálló árak nem érdekük.

BlackRock: Felülmúlta a várakozásokat a tegnap közzétett harmadik negyedéves jelentés. A tavalyi évhez képest 16 százalékkal nőttek a bevételek, emellett az EPS is növekedett 19 százalékkal. Az elért 1,7 milliárd dolláros profit, részvényenként 11 dolláros nyereséget jelent a vállalat számára. Az elemzők előzetesen 9,4 dolláros EPS-t becsültek, így a végleges adat több, mint 16 százalékkal felülteljesítette a várakozásokat. A kiváló eredmények mellett azonban a vállalat által kezelt vagyon összege alacsonyabb lett, mint azt előzetesen várták  a szakértők. Ehhez hozzájárulhatott a növekvő inflációtól való félelem, a globális energiahiány, illetve az elmúlt időszakban aggodalmat keltő Evergrande esete is. Összességében jól fogadták az eredményeket a befektetők, így közel 3,8 százalékkal emelkedett tegnap a BlackRock árfolyama.

Opus: Az Opus tulajdonában lévő Hunguest Hotels bejelentette, hogy elnyerte a Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata által fejlesztendő szállodára vonatkozó közbeszerzést. A szállodalánc így megkapta az üzemeltetési jogot a következő 10 évre a négycsillagos szállodára vonatkozólag. A koncessziós díj fix összege 121 millió forint + áfa évente.

Elemzés lezárása: 2021.10.14 08:27
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

7 fontos hír ma délután

KBC Equitas | 2023.02.03 15:28
Amerikai munkaerőpiac, kötvényhozamok, devizák

Nem hozta a várakozást az Apple

Cinkotai Norbert | 2023.02.03 15:20
Nem örülnek a befektetők a jelentésnek

Pesszimistább jövőkép az Amazonnál

Mohácsi Mihály | 2023.02.03 15:10
Nem segítenek a magas költségek

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.