Piacok: Történelmi csúcsot döntött tegnap az S&P 500, és végül 4097 ponton zárt az index. A Dow Jones és a Nasdaq is emelkedett, a technológiai szektor pedig felülteljesítő volt. A jó hangulatot segítette az amerikai kötvényhozamok mérséklődése is. Ma az ázsiai tőzsdéken gyengülés látható, Európában viszont a nyitáskor nem várható jelentős elmozdulás a határidős indexek alapján.

Jerome Powell: A Fed elnöke jobban aggódik a növekvő fertőzés esetszámok, mint a növekvő infláció miatt. Szerinte a vírust mindenhol meg kell fékezni, ahhoz, hogy helyreálljon a világgazdaság. Újra megerősítette, hogy átmenetileg növekedhet az infláció, de szükség esetén eszközöket vethetnek be ellene. Az esetleges második ciklusával kapcsolatban nem nyilatkozott.

Makroadatok: Csalódást okozott tegnap a munkanélküli segélykérelmek száma az Egyesült Államokban, a múlt héten 744 ezer új kérelmet adtak be, amely növekedés az előző heti 728 ezerhez képest. A német ipari termelés pedig 1,6 százalékkal esett vissza februárban, ami szintén negatív meglepetés, 1,5 százalékos növekedést vártak az elemzők. Ma reggel a márciusi magyar inflációs számokra derül fény, a várakozás szerint 3,1 százalékról 3,7 százalékra gyorsulhatott a pénzromlás üteme, főképp az üzemanyagárak drágulása miatt.

Kínai árnövekedés: A ma hajnali adatok alapján a vártnál gyorsabb volt a pénzromlás üteme márciusban Kínában. Leginkább a termelői árak 4,4 százalékos drágulása okozott meglepetést, ez több mint kétéves rekord, az előző adat csak 1,7 százalék volt, az elemzői konszenzus pedig 3,6 százalékra számított. A fogyasztói árak emelkedése 0,4 százalék volt, a konszenzus 0,3 százalékot várt.

Kínai autópiac: 66,4 százalékkal bővültek márciusban a kínai személyautó-eladások, a nagy növekedést segítette a tavalyi alacsony bázis, amikor még szigorúbb korlátozások voltak érvényben. A Tesla 35478 autót adott el a piacon, amelyek a sanghaji gyárban készültek.

Koronavírus: Egyre inkább gyorsul az amerikai oltási kampány, a 7 napos mozgóátlag már 3 millió dózis fölé emelkedett. A hírek szerint a Pfizer vakcináját az Egyesült Államokban már 12 éves gyerekeknek is elérhetővé teszik, a Moderna vakcinája pedig a nyárra válhat elérhetővé a körükben. Az AstraZeneca vakcináját közben egyre több helyen korlátozzák, Hollandiában csak a 60 éven felülieknek, Ausztráliában pedig az 50 éven felülieknek javasolják csak.

Constellation Brand: Az amerikai italforgalmazó vállalat az elmúlt negyedévében EPS- és bevételsoron is felülmúlta a várakozásokat, a negyedéves osztalékot pedig 75 centről 76 centre emelik. A következő üzleti évre szóló előrejelzés viszont csalódást okozott. A bor és töményital eladások 22-24 százalékkal eshetnek vissza, a sörértékesítés viszont 7-9 százalékkal emelkedhet. Az árfolyam tegnap 4,6 százalékot csökkent.

Rába: Tegnap a közgyűlés helyett a társaság igazgatósága döntött a napirendi pontokban, és elfogadták a 2020-as évre szóló konszolidált pénzügyi beszámolót 1,03 milliárd forintos átfogó veszteséggel. Az igazgatóság döntése alapján a társaság az idén nem fizet osztalékot, valamint eladhatják a vállalat tulajdonában álló győri Konferencia Hotel Rábát, amely nem tartozik a cég core tevékenységéhez.

Mol: Az előzetes terveknek megfelelően tegnap 35,5 milliárd forint értékben a Növekedési Kötvényprogram keretében sikeres kötvényaukciót hajtott végre a Mol. A kötvények futamideje 10 év, a hozam 1,926 százalék. A Mol legutóbb tavaly szeptemberben hajtott végre a program keretében kötvényaukciót.

Elemzés lezárása: 2021-04-09 08:33
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.