Piacok: Ázsiában kifejezetten jó volt a hangulat, annak ellenére, hogy a vártnál gyengébb feldolgozóipari PMI adatok érkeztek Kínából. Az optimizmus oka az lehet, hogy pénteken a Kongresszus elfogadta a demokraták 1 900 milliárd dolláros mentőcsomagját az USA-ban. A Nikkei 2,4 százalékot nőtt, míg a sanghaji tőzsde 1,2 százalékkal, a hongkongi index pedig 1,3 százalékot erősödött. A határidős amerikai indexek emelkednek ma reggel, a határidős DAX index szintén növekedést vetít előre piacnyitásra.

Arany: Nagy pofont kapott a nemesfém árfolyama a pénteki kereskedésben, és 1720 dollár alá is benézett. Ezzel korábbi kereskedési ötletünk stop-loss szintjét is elérte az árfolyam, így korábbi ötletünket ezzel lezártnak tekintjük. 2021 eddig nem alakul jól az arany számára, hiába nézett ki jól tavaly decemberben már a technikai kép, ismét eladói nyomás jelentkezett. A kötvényhozamok emelkedése feltehetően nem tett jót, ugyanakkor azt is látni kell, hogy a rövid oldali hozamok stabilak, a hosszú oldalon (10 éves) lévő emelkedés pedig az inflációs várakozások növekedését is jelentheti, ami az aranynak nem feltétlenül negatívum. Hosszú távon ezzel együtt továbbra is úgy véljük, hogy nem rosszak az arany kilátásai.

Olaj: Jó hangulatban kezdődik a hét az olajpiacon, a Brent és a WTI is közel 2 százalékos pluszban áll. Az árfolyamoknak jót tesz a gyengülő dollár és a vakcinákhoz köthető remények is. Az elmúlt időszakot meghatározó texasi hideg után a befektetők pedig már a csütörtökön kezdődő OPEC+ értekezlet felé tekinthetnek, ahol a kitermelési kvótákról is dönthetnek.

Amerikai mentőcsomag: Pénteken elfogadta a Kongresszus a demokraták 1900 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagját. A törvénytervezet keretében 1400 dollárt adnának minden egyes, évi 75 ezer dollárnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkező amerikainak, illetve kiterjesztenék a munkanélküli segélyeket. A csomag elfogadása után most a Szenátusnak kell majd szavaznia.

Kínai PMI: A kínai statisztikai hivatal vasárnap tette közzé a nagyobb, állami kézben lévő vállalatokra vonatkozó, hivatalos feldolgozóipari PMI-t. A februári érték 50,6 pontra gyengült, az előző havi 51,3 pontról. A mostani adat alulmúlta a várakozásokat, az elemzői konszenzus 51,1 pont volt. A Markit szintén közétette a kis- és középvállalatokra vonatkozó feldolgozóipari PMI-t. Ennél az elemzők a januárival megegyező 51,5 pontra számítottak, de 50,9 pontra csökkent, ami tavaly május óta a legalacsonyabb szint.

Aston Martin: Összességében a várakozásoknak megfelelő eredményekről számolt be az Aston Martin a tavalyi évben, viszont a kilátások pozitívak maradtak az idei évre. A cég idén 6000 autót tervez gyártani ebben az évben, illetve bővíteni tervezi a portfólióját SUV autókkal is. Egyelőre viszont még hosszú út állhat a cég előtt a profitábilis működésig, mivel a tavalyi évben 70 milliós negatív EBITDA-t ért el az autógyártó.

Zoom: Ma zárás után teszi közzé gyorsjelentését a Zoom, előzetesen jelentős mértékű növekedésre számít az elemzői konszenzus, a vállalat bevételei több mint 300 százalékkal növekedhettek a tavalyi évben.

4iG: 57,3 milliárd forintos árbevételt ért el a 4iG a tavalyi évben, amely 39 százalékos éves növekedésnek felel meg. A nagymértékű bevételnövekedéssel együtt az adózott eredmény is javult, 3,4 milliárd forintos profitot ért el a társaság, ez 21 százalékos növekedés az előző évhez képest. A 4iG teljesítette az éves növekedési célokat, és tovább erősödött a piaci pozíciója, amelyhez több akvizíció is hozzájárult, legutóbb például a távközlési piacra is belépett a cég, illetve az MNB Növekedési Kötvényprogramjának keretein belül is forrásbevonást terveznek. A 4iG pénteken zárás után tette közzé a gyorsjelentését, így a részvény ma reagálhat a jelentésre.

Alteo: Előzetes 2020-as eredményeket tett közzé a cég. A vállalat jórészt ellenálló volt a koronajárvány negatív hatásaival szemben, a kiskereskedelem szegmens visszaesését a többi terület kompenzálta, a bevétel 29 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az EBITDA emellett 46 százalékkal, a nettó profit pedig 116 százalékkal emelkedett, és az éves EPS 30,3 forint lett.

Elemzés lezárása: 2021.03.01 08:39
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Milyen szektorban van az erő?

Cinkotai Norbert | 2022.11.30 15:24
Mit mutatnak az adatok?

Izgalmas mozgások az olajnál

Grébel Szabolcs | 2022.11.30 11:11
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.