Koronavírus: Anthony Fauci járványügyi szakértő képviselők előtt elmondott beszédében kiemelte, hogy az amerikai nemzet rossz irányba halad, és ha semmi sem változik, akkor napi 100 ezer fölé is emelkedhet az új esetek száma. A vakcinával kapcsolatban egy jövő év eleji dátumban bízik. A Goldman elemzője szerint már az Egyesült Államok 40 százalékában felfüggesztették az újranyitást, vagy visszaállították a korlátozásokat, és általános maszkhasználatra lenne szükség a biztonságos újranyitáshoz. Eközben a világ több pontján is újra elkezdtek növekedni a fertőzésszámok, így Dél-Koreában, Ausztráliában (ahol Melbourne egy részének lezárását fontolgatják) és Japánban is (ahol ismét rendkívüli jogrend bevezetése van kilátásban)

Nemzetközi piacok: A riasztó járványügyi hírek ellenére sem volt rossz a hangulat tegnap a fejlett részvénypiacokon. Amerikában a Nasdaq 1,9 százalékot emelkedett, így az első félévet a fontosabb indexek közül kiemelkedően jól, 12,1 százalékos pluszban zárta. A Dow Jones pedig 1987 óta, az S&P 500 pedig 1998 óta a legerősebb negyedévét teljesítette. Nyugat-Európában viszont inkább vegyes volt a hangulat, a DAX emelkedett, de a CAC csökkent. Ma reggel Ázsiában pluszban állnak az indexek, viszont Európában enyhe csökkenéssel indulhat a nap a határidős indexek alapján.

Magyar piac: Jelentősen alulteljesített tegnap a magyar tőzsde, a BUX 1,9 százalékot csökkent. Az indexet leginkább az OTP 3,8 százalékos esése  húzta le, de a nagyok közül 1 százalék fölötti mértékben csökkent a Richter és az Opus is, miközben a Mol és a Magyar Telekom sem tudott emelkedni. A komponensek közül kiemelkedett a 4iG, amely 10,3 százalékos szárnyalást mutatott be tegnap. A BUX az elmúlt fél évben alulteljesítette a nemzetközi piacokat, az év eleje óta 22,3 százalékos mínuszban áll.

Eurózóna infláció: Az eurózónás inflációs adatok a várakozásokhoz képest enyhén magasabb értéket mutattak júniusban, azonban a gazdasági újranyitásokkal együtt sem tudtak jelentősen nőni a fogyasztói árak, csak éves alapon 0,3 százalékkal. A maginflációs mutató pedig éves minimum szintre esett vissza, 1 százalék alá. Az inflációs mutatóban így továbbra is látszik a járvány hatása, amely a kereslet csökkenését okozta a gazdaságokban, emiatt pedig alacsony szintre került az infláció, amely főként az energiaárak csökkenésével is magyarázható.

USA makroadatok: Ma az Egyesült Államokból figyelhetünk fontos makroadatokra, piacnyitás előtt ismerhetjük meg az előző heti jelzáloghitel-igénylések számát, valamint az ADP foglalkoztatottsági adatot.  Munkaerőpiac mellett az ISM feldolgozóipari indexe is fontos lehet a piacnak, mivel júniusban az előzetes várakozások szerint már ismét bővülést mutathat a szektor. Este pedig a Fed teszi közzé az előző kamatdöntő ülésénék a jegyzőkönyvét.

Olaj: Az API jelentése szerint az amerikai olajkészlet-állomány 8,2 millió hordóval csökkent a múlt héten, amely féléves rekord lenne, amennyiben ezt a ma délutáni hivatalos EIA-adat is megerősíti. Ez jó hír az olajpiac szempontjából, a közzétételt követően a WTI egészen 40 dollárig erősödött, és ma reggel is kitart még a jó hangulat az aggasztó járvánnyal kapcsolatos hírek ellenére is. Az év első felében azonban így is nagyot estek az olajárak, a WTI 35 százalékot, a Brent 37 százalékot csökkent év eleje óta.

Ázsiai gazdaság: Az IMF új prognózisa szerint az ázsiai gazdaság a koronavírus miatt idén 1,6 százalékos mértékben fog visszaesni, így a világ egyik régiója sem úszhatja meg a recessziót. Az IMF áprilisi becslése még stagnálást jelzett előre. Az IMF kiemeli, hogy Ázsia csökkenésére "emberemlékezet óta" nem volt példa.

OTP: tegnap a PKO elemzője 9710 forintról 9838 forintra emelte az OTP-re vonatkozó célárát, azonban az ajánlásukat vételről eladásira módosították. Az elemzők többsége továbbra is vételre ajánlja a papírt, a konszenzus 12345 forint.

Autowallis: Tegnapi bejelentése alapján ingatlant vásárolt az Autowallis az Appeninntől. A társaság által képviselt egyik márka számára kiemelkedően jó helyen létesítenek új autóértékesítési és szervízpontot 2021-től. A vásárolt ingatlan eddig is autóspontként működött. Az adásvétel július 15-ig zárulhat le, a vételárról egyik társaság sem tett közzé információt.

Airbus: Tegnapi közleménye szerint a koronajárvány következtében 15 ezer munkavállalótól készül megválni az Airbus. Ez több mint 10 százaléka a teljes alkalmazotti létszámnak, a leépítések pedig Angliában, Németországban és Spanyolországban lehetnek a legnagyobb mértékűek. A repülőgépgyártó áprilisban még csak 3200 alkalmazottat küldött kötelező szabadságra, így a mostani lépés jóval drasztikusabb ennél.

Elemzés lezárása: 2020-07-01 08:33
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.