USA munkaerőpiac: Nagy meglepetésre erős munkaerőpiaci adat érkezett az Egyesült Államokból, júliusban több mint 500 nem mezőgazdasági munkahely jött létre, és a munkanélküliségi ráta is tovább csökkent 3,6 százalékról 3,5 százalékra. Az előzetes várakozások mindössze 250 ezer új munkahelyről szóltak, ehhez képest több mint duplája lett a tényadat, amely továbbra is erős munkaerőpiaci trendeket mutat, és még feszesebb piacot, hiába láttunk a heti munkanélküli segélykérelmek számában növekedést. A munkaerőpiac a Fed számára is kiemelt jelentőséggel bír az infláció mellett, különösen a két negyedév óta csökkenő amerikai gazdasági teljesítmény közepette. A recessziós félelmeket némileg árnyahatja a stabil munkaerőpiac, így az infláció letörése érdekében a Fed is tovább folytathatja a szigorítást. A swap árazásokból a munkaerőpiaci adat után már az látszik, hogy inkább 75 bázispontos kamatemelést vár a piac szeptemberben. A munkaerőpiaci adat közzététele után így a dollár is újra erősödött az euróval szemben. 

Piacok: A befektetők a vártnál erősebb munkaerőpiaci adatok miatt továbbra is az erőteljesebb szigorításra készülhetnek a Fed részéről. Így az amerikai határidős indexek is mérsékelt lefordulásokat mutatnak egyelőre. Az európai piacok sem találják az erőt, így nem látható nagy elmozdulás Európa-szerte, de így is szép teljesítménnyel zárhatják a hetet a tőzsdék.

BUX: Gyorsjelentésének közzététele után a Mol árfolyama a kezdeti pluszok után mínuszba fordult, azonban a magyar tőzsdén jól teljesít az OTP és a Magyar Telekom, míg a Richter inkább stagnálást mutat. A jövő héten folytatódhat a jelentések sora, így kedd zárás után a Telekom, míg csütörtök hajnalban az OTP teszi közzé a negyedéves jelentését.

Kína: Tovább fokozódik a feszültség Kína és az Egyesült Államok között, illetve Tajvannal kapcsolatban. Ma délutánra Kína bejelentette, hogy több fontos területen megszakítják az együttműködést az Egyesült Államokkal. Ezek például katonai, klímaváltozási, bűnüldözési együttműködések. Emellett Nancy Pelosi ellen is szankciókat jelentett be a kínai kormány.

Forint: Erős hetet zárhat majd a forint, hiszen az euróval szemben már a 394 forintos szintekig tudott visszaerősödni a magyar deviza. A hét elejét még 406 forintos szinteken kezdte az EURHUF árfolyama, továbbá igencsak pozitív, hogy fontos szinteket tört le az árfolyam. Az 50 napos mozgóátlagtól egyre inkább távolodna az árfolyam.

Magyar ipari termelés: Júniusban 1,5 százalékkal nőtt tavalyhoz képest az ipari termelés volumene. Munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal emelkedett a termelés mértéke. Az idei első félévben összességében 5,1 százalékkal emelkedett a termelés mértéke a tavalyi év azonos időszakához képest.

Virgin Galactic: Ismét eltolta a kereskedelmi űrprogramjának kezdő időpontját a társaság, így várhatóan 2023 második negyedévében indíthat járatot utasokkal az űrbe. Már korábban is eltolták az első kilövés időpontját, így ez igazán negatív meglepetésként érte a befektetőket. Közel 14 százalékos mínuszba került a nyitást megelőzően a részvény.

Block: Ugyan valamelyest felülmúlta az elemzői várakozásokat a Block, korábbi nevén a Square a negyedéves jelentése kapcsán, azonban így is jelentős visszaesés látszódik tavalyhoz képest, amelyet a befektetők sem értékeltek igazán. 4,4 milliárd dolláros bevételt realizált a társaság, ez 6 százalékos éves bevételcsökkenést jelent a bázishoz képest. A Bitcoin gyenge teljesítménye miatt is negatív hatásokat fejtett ki a vállalat bevételeire. Bruttó profit tekintetében már nem sikerült elérni a konszenzus előzetes várakozásait, emellett a piacnyitást megelőzően is 6 százalék feletti mínusznál jár a részvény.

4iG: Ma jelentette be a társaság, hogy a Volánbusz által kiírt közbeszerzésen nyertes ajánlatot adott a 4iG. A nyertes ajánlat opciókkal növelt értéke közel 6,5 milliárd forintnak felel meg. A szolgáltatás nyújtásának időtartama 24 plusz opcionálisan 8 hónap. 

Elemzés lezárása: 2022-08-05 15:00
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Autodesk: Már a 200 napos mozgóátlag felett jár

Grébel Szabolcs | 2022-08-15 15:23
Sokat javult a részvény technikai képe

Magyar blue chipek: Kifogyóban a lendület

KBC Equitas | 2022-08-15 11:47
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-08-15 08:43
Aramco, magyar gazdaság, forint

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.