Piacok: Az ázsiai tőzsdék az amerikai és európai határidős indexekkel együtt emelkedtek, ahogy enyhültek a félelmek az amerikai bankszektorral kapcsolatban. Tegnap szintén enyhén emelkedtek a piacok az amerikai és az európai tőzsdén is. A múlt heti visszaesés után azonban mérsékelt emelkedés látható csak a piacokon, egyelőre tehát még a bizonytalanság jelei is látszódnak az emelkedésben. A kötvényhozamok azonban ismét emelkedésnek indultak, valamint az euró is erősödött a dollárral szemben. A múlt héten felülteljesítő technológiai szektor tegnap alulteljesítő volt, míg a bankszektor, valamint az energiaszektor szintén felülteljesítő volt az olajárak emelkedésének köszönhetően. A héten a hét második felében érkező inflációs adatokra figyelhetnek a befektetők, emiatt akár kivárás is elképzelhető. 

Fed: Az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek a kamatemelési várakozások az Egyesült Államokban, viszont tegnap a májusra vonatkozó swap árazásokból az derül ki, hogy 4,96 százalékos effektív kamatra számítanak a befektetők, amely további 25 bázispontos kamatemelést indikálna. Nagyobb kérdés, hogy mennyire lassulhat az amerikai gazdaság, a közelmúlt eseményei után a Goldman Sachs is emelte az amerikai recesszióra vonatkozó valószínűség becslését 25 százalékról 35 százalékra, valamint az év második felére már kamatcsökkentést várnak a befektetési bank elemzői.

Forint: A ma délután esedékes MNB kamatdöntés akár erősebb mozgást is kiválthat a magyar deviza körül. Habár kamatemelésre, valamint kamatvágásra nem sok esély mutatkozik, így inkább a jegybanki kommentárokat lesz érdemes figyelni. Kicsit megtorpant a forint is a napokban, így a 383 forintos szinteknél nem nagyon tudott tovább csökkenni az EURHUF árfolyama, így jelenleg kissé magasabb szinteken jár a devizapár. A 400 forintos szintektől azonban stabilan eltávolodott az árfolyam, de lenne még hova erősödnie a forintnak.

Kötvényhozamok: Tegnap ismét emelkedésnek indultak az amerikai és európai kötvényhozamok is, látható, hogy csökkent a bankszektor körül kialakult aggodalom mértéke, így akár tovább szigorításokat kezdhetett el árazni a piac. Habár hatalmas emelkedésekről továbbra sem beszélhetünk, 3,5 százalékig emelkedett vissza az amerikai 10 éves hozam is, amely még bőven elmarad a március elején látott 4 százalékos szintektől.

Bankszektor: Igencsak volatilis kereskedés mutatkozik az elmúlt időben a bankpapírok kapcsán, így tegnap a javuló nemzetközi hangulat mellett a pénteki napon nagyot eső Deutsche Bank tegnap már emelkedni tudott. Emellett a First Citizens bejelentette, hogy felvásárolja a bajba jutott Silicon Valley Bankot, ezzel pedig némi megnyugvást hozva a piacokra. A First Citizens 54 százalékkal emelkedett, miután megegyezett az SVB megvásárlásáról ezzel pedig a 15. legnagyobb amerikai bank lehet. A regionális bankok részvények is erősödtek az Egyesült Államokban. Az FDIC (amerikai betétbiztosítási alap) 70 milliárd dolláros hitelkeretet biztosít a First Citizensnek a tranzakcióhoz, valamint akár 500 millió dollár értékben is részvényjogokat kap a hitelezőben. Egyébként a régiós és nagyobb európai bankok is meggyőző teljesítményt produkáltak a kereskedés során.

Energia: Tegnap megugrottak az olajárak, így ma reggel a WTI árfolyama már a 73 dolláros szinteket közelíti, míg a Brent 77,5 dollár környékén tartózkodik. Ugyanis a török olaj export visszaesett napi közel 400 000 hordóval, miután Törökország leállította a Ceyhan kikötőből szállítandó olajszállítmányokat egy Irakkal való régiós konfliktus okán. Ezzel visszaeshet a kínálat az olaj esetében, valamint az OPEC+ kitermelés csökkentése is érvényben van. A recessziós kockázatokkal az olaj ára az elmúlt időszakban jelentősebben visszaesett, tegnap pedig ebben történt korrekció. Emellett a tegnapi dollárgyengülés és a bankszektor körüli helyzet enyhülése is segítette az olaj emelkedését.

Német gazdaság: A vártnál erősebb lett az Ifo hangulatindex márciusban, elemzők előzetesen 88,3 pontot vártak, így a 91,2 pontos eredmény pozitív meglepetést okozott. Tehát továbbra is javulnak a német gazdasági kilátások, és az aktuális állapotot is optimistábban ítélik meg a piaci szereplők, mint egy hónappal ezelőtt. Annak ellenére javultak a kilátások, hogy a német bankszektort sem hagyta érintetlenül a szektorban megjelenő turbulencia, de a Deutsche Bank körüli volatilis hangulat tegnap már lecsillapodott valamelyest.

KBC Befektetői Klub: A ma 5 órakor kezdődő befektetési klubunk során megvizsgáljuk az aktuális piaci trendeket, a monetáris politika helyzetét, valamint a hazai részvények kilátásait is. Ügyfeleink részére elérhető előadásunkra az alábbi oldalon zajlik a regisztráció.

Elemzés lezárása: 2023.03.28 08:39
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Nike: Visszatérhet a növekedés?

Varga Dániel | 2023.09.29 14:14
Elégedettek a befektetők a gyorsjelentéssel

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.09.29 08:38
Devizák, MNB, infláció, Nike

Mi történik a zöldenergia szektorával?

Varga Dániel | 2023.09.28 16:41
Érdemtelenül bántak el a szektorral a befektetők?

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.