Piacok: Rosszul kezdődött a tegnapi kereskedés, azonban annál jobban zárult, hiszen napon belül új erőre kaptak a tőzsdék, így a fontosabb európai és amerikai indexek is pluszokban tudtak zárni. A Credit Suisse felvásárlása valamelyest megnyugtathatta a befektetőket, hiszen így egy esetleges újabb bankcsődöt került el egyelőre Európa. Ugyan a bizonytalanság továbbra is nagy, látható, hogy sérülékenyebbé vált a bankszektor, de a jegybankok ennek érdekében lépéseket tettek. A holnapi Fed kamatdöntés is hozhat még izgalmakat, hiszen nemcsak a kamatemelésnek a mértéke, de a kommentárok, az előrejelzések is megmozgathatják a piacokat, hiszen jelentősen csökkentek a várakozások a kamatcsúcs mértékének tekintetében. 

Forint: A nemzetközi piaci hangulat javulásával együtt a forint is erőre kapott, így az EURHUF is el tudott távolodni valamelyest a 400 forintos szintektől. Látni kell azért, hogy a befektetők továbbra is óvatosak, nagy a bizonytalanság bankszektor körül kialakult problémák következtében. Jelenleg 393 forint környékén jár a devizapár árfolyama, ezzel tehát hatalmas javulásról még korántsem beszélhetünk, de a technikai képet tekintve mindenképp pozitív, hogy az 200 napos mozgóátlagot többszöri próbálkozás ellenére sem tudta tartósan áttörni az árfolyam.

Kötvényhozamok: Napon belül valamelyest visszakorrigáltak az amerikai kötvényhozamok, habár inkább azt lehet mondani, hogy egyelőre megállt az esés, de érdemi emelkedés nem látszik még. A befektetők a holnapi kamatdöntésre különösképpen figyelhetnek, hiszen nagy a nyomás a Fed-en, hogy az infláció letörése mellett a bankszektor stabilizálódását is szem előtt tartsa. A német 10 éves hozam újra 2 százalék körül mozog, míg a magyar hozamok tekintetében nem láthattunk nagy visszaeséseket, így 9 százalék körül jár a 10 éves kötvényhozam.

Európai autóipar: Jól teljesít az európai autóipar az elmúlt hónapok során, hiszen immár hetedik hónapban tudott emelkedni az autóeladások mértéke, februárban 12 százalékos javulásnak lehettünk tanúi. Egyébiránt több autóipari társaság is felülteljesítő idén eddig a piacon, így akár a BMW, a Mercedes, vagy a Stellantis is nagy emelkedést mutatott már be. Az ellátási láncokban tapasztalható javulás sokat segít a társaságoknak, egyelőre a kereslet sem esett vissza jelentősen, habár egy nagyobb gazdasági visszaesés nem jönne jól az autóipar számára sem.

Német gazdaság: A Bundesbank előrejelzése szerint az idei első negyedévben is tovább csökkenhetett a német gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest. A negyedik negyedévben 0,4 százalékkal csökkent a GDP mértéke, ettől a várakozások szerint kisebb mértékű lehet a visszaesés. Emellett ma érkeznek a friss ZEW index számok is, ahol csökkenhettek a várakozások a gyengélkedő piaci környezet következtében.

Amazon: További elbocsátások vannak tervben az Amazonnál, így várhatóan 9 ezer munkavállalójától válhat meg a következő időszakban a cég. Már korábban elköszönt 18 ezer dolgozójától a társaság, így ezzel a leépítési hullámmal próbálná tovább mérsékelni a költségeinek emelkedését a vállalat. Azonban érdemes megemlíteni, hogy 1,5 millió munkavállalóval rendelkezik a csoport, így ez arányaiban azért nem tekinthető hatalmas leépítésnek.

Mol: A Mol szlovákiai Slovnaft Finomítóba 90 ezer tonna azeri kőolajszállítmány érkezett az azerbajdzsáni ACG mezőről. Ezzel a társaság képes az értékláncának teljes integrációjára a kitermeléstől az értékesítésig. A vállalat közel 10 százalékos részesedéssel rendelkezik az ACG mezőből, továbbá a szállítás Törökországon keresztül zajlik. Ezzel a lépéssel tovább diverzifikálhatja a portfólióját a Mol, amely az orosz olajimport tilalom bevezetése miatt lehet kulcsfontosságú.

4iG: Részvénycsereügylet következtében a 4iG a leányvállalatán keresztül a Vodafone Magyarország Zrt. további 19,5 százalékos tulajdonrészét szerezte meg, a míg a 4iG részesedése a Yettel-CETIN-ben megszűnt, így az Antenna HUngária részesedését a Corvinus Zrt. vette át a magyar állam képviseletében. Ezzel a Vodafone Magyarország Zrt-ben a 4iG közvetetten 70,5 százalékos részesedéssel rendelkezik, míg a Yettel-CETIN részesedés a Magyar Állam közvetett tulajdonába került. 

Elemzés lezárása: 2023.03.21 08:37
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Megindulna a Starbucks

Mohácsi Mihály | 2023.06.06 15:20
Historikus támaszról fordult az árfolyam

Támaszról fordulna az AbbVie?

Varga Dániel | 2023.06.06 13:56
Az indikátorok nyújthatnak támogatást

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.06.06 08:35
Forint, kriptodevizák, EKB, Apple

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.