Credit Suisse: A hétvégén megegyezett a UBS a Credit Suisse felvásárlásáról, valamint a svájci jegybank 100 milliárd svájci frankos kölcsönt is nyújt a felvásárláshoz, ezzel jelentős jegybanki segítséggel sikerülhet stabilizálni a svájci bankszektort. A UBS 3 milliárd svájci frankban határozta meg a felvásárlási árat, amely részvényenként 0,76 svájci franknak felel meg. Ez mintegy 40 százalékkal alacsonyabb, mint a Credit Suisse pénteki záróára, tehát komoly diszkonton veszi meg a UBS a Credit Suisse-t. Az ügylet részvénycsere keretein belül fog megvalósulni, a Credit Suisse részvényesek minden 22,48 részvényük után 1 UBS részvényt kapnak. Jelenleg 17,1 svájci frankon forognak a UBS részvényei, azonban valószínű a hírek hatására nagyobb volatilitás lehet a részvényekben. 

Piacok: A bankszektorban lejátszódó történések kihatással vannak a piacok teljesítményeire is, így a hétvégén bejelentett felvásárlást követően ma nagyobb mínuszok mutatkoznak a határidős indexeknél. Európa-szerte 1-1,5 százalék körüli mínusz látszik egyelőre, a gyenge piaci hangulat az amerikai tőzsdéken is eséseket hozhat. A befektetők a bankok körüli események mellett a Fed következő lépésére figyelhetnek, a kötvényhozamok alaposan bezuhantak, ez pedig enyhülést jelezhet előre a jegybanki monetáris politika kapcsán. Múlt héten összességében nem tudtak már erőt mutatni a piacok, így ez a fajta visszacsorgás akár tovább folytatódhat.

A hétvégén lesz esedékes itthon az óraátállítás, ez azt jelenti, hogy ezen a héten még magyar idő szerint 14:30-kor fognak nyitni az amerikai tőzsdék.

Forint: Az elmúlt hetekben nagyot fordult a világ a forint körül is, hiszen március elején még a 373 forintos szintek környékén mozgott az EURHUF árfolyama, míg múlt héten már 400 forint felett is járt a devizapár. Továbbra sem tud nagyon elszakadni innen az EURHUF, így ma reggel is forintgyengülés mutatkozik, ez leginkább a gyenge piaci hangulatnak, valamint a bankszektorban felmerülő problémáknak tudható be. 

Nemesfémek: Már a 2000 dolláros szinteken tartózkodik az arany árfolyama, a csökkenő hozamszintek, illetve a gyenge dollár nagy löketet adott az elmúlt időben a nemesfémek piacának. Az inflációs nyomás egyelőre nem enyhült, továbbá a bankszektorban felmerülő problémák óvatosságra intheti a Fed-et, ez pedig így igencsak kedvező környezetet teremthetne a nemesfémek számára. Az ezüst is újból átlépte a 22 dolláros szintet, valamint ezzel együtt az 50 napos mozgóátlagot is.

Kötvényhozamok: Rég nem látott szintekre süllyedt vissza a 10 éves amerikai kötvényhozam szintje ma reggelre, hiszen már a 3,3 százalékos szintet közelíti, amelyre utoljára tavaly szeptemberben volt példa. Európában is hasonló tendencia mutatkozik, hiszen a német 10 éves hozam is 2 százalék alá süllyedt. 

Olaj: 65 dollár alá csökkent a WTI árfolyama, valamint a Brent is a 70 dolláros szintek közelébe esett vissza. Az amerikai, valamint a svájci bankszektort érintő események, illetve ezeknek lehetséges továbbgyűrűző hatásai a globális gazdaságra az energiaárak szempontjából is negatív volt. Az olajárakkal együtt gyenge teljesítményt nyújtott az olajszektor is.

Kriptodevizák: Hiába a gyenge piaci hangulat, a kriptodevizák szárnyalásnak indultak az elmúlt időben, hiszen a Bitcoin nemrég még a 20 ezer dollár alatti szinteken járt, míg mostanra 28 ezer dollár körül mozog az árfolyam. A többi kriptopénznél is hasonló tendencia mutatkozik, a gyengülő dollár adhat további segítséget a kriptodevizák számára.

Heti makroadatok: A héten a legfontosabb makroesemény a Fed kamatdöntő ülése lehet, ahol jelenleg 25 bázispontos kamatemelést áraz a piac, ezzel együtt ez lehet az utolsó emelés az amerikai jegybank részéről. Két hete még teljesen más képet mutattak a várakozások, hiszen 5,5 százalék körüli kamatcsúcs elérését árazta a piac. Európából a különböző PMI-adatok adnak tisztább képet a piacok teljesítményéről, míg itthon munkaerőpiaci adatok is érkeznek. A fontosabb eseményeket összegyűjtöttük a weboldalunkon.

Elemzés lezárása: 2023.03.20 08:37
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.11.30 08:40
Amerikai gazdaság, Kína, infláció, kötvényhozamok

Indulásra kész a Wizz Air?

Varga Dániel | 2023.11.29 14:01
Izgalmasan fest a technikai kép

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.11.29 08:38
Dollár, nemesfémek, kriptodevizák, gyorsjelentések

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.