Piacok: Erősen indult a hét az amerikai tőzsdéken, az S&P 500 már a 3950 pontos szintet is megközelítette, de a nap végére már elromlott a hangulat és végül kis mínuszban zárta a napot az index. Ugyanis Mary Daly, San Francisco-i Fed elnök szerint 5 százalék feletti alapkamat várható az év második felében, míg a piac csak 4,9 százalékos alapkamatot áraz. A piaci szereplők az inflációs adatra várhatnak a héten, mivel ez jelölheti ki a Fed kamatdöntési pályáját, egy kedvező adat akár megerősítheti a piac várakozását, miszerint a február elsején csak 25 bázispontos kamatemelés lesz várható. Az egészségügyi szektor különösen alulteljesítő volt, de a többi defenzív szektor sem mutatott erőt, a techcégek viszont az elromlott hangulat ellenére pluszban zárták napot, a Nasdaq is közel fél százalékot emelkedett. Az index várható teljesítményéről bővebben is írtunk elemzésünkben. A pesszimista hangulat átgyűröződött Ázsiára és Európára is, a legfőbb európai határidős indexek negatív értékeket mutatnak, nehezen indulhat a mai nap itthon is.

Devizák: Tegnap tovább folytatódott a dollár gyengülése, így az EURUSD árfolyama ismét 1,07 dollár fölé szökött, fontosabb ellenállások nem tornyosulnak az árfolyamok előtt, így technikailag szabad lehet az út a devizapár előtt. A dollár gyengülése egyébiránt a nyersanyagok számára, illetve a részvénypiacok számára is kedvező jel, továbbá a forint is erősödés jeleit produkálta tegnap délután már. A 400 forintos szintek letörését követően kicsit alábbhagyott a forint erősödése, a 391 forintos szintek képezhetnek újabb támaszt az árfolyam számára.

Kötvényhozamok: Továbbra sem mutatnak emelkedést az amerikai kötvényhozamok, ez pozitív hír lehet a részvénypiacok számára is. A befektetők lazább szigorítási pályát árazhatnak, ennek hatására pedig a 10 éves hozam már 3,5 százalék körül mozog, de a rövidebb oldali hozamok is visszaestek a napokban. Az európai porondon is csökkenés mutatkozott a hozamkörnyezetben, a német 10 éves kötvény 2,2 százalék körül jár, míg a magyar 10 éves hozam 8 százalékos szintekig csúszott vissza.

Kriptopiacok: Jól teljesítenek eddig a kriptodevizák idén, habár az elmúlt évben hatalmas összeesést láthattunk, a piacok helyzetéről, kilátásairól bővebben is írtunk az év eleji nagyelemzésünkben. Az Ethereum áttörte az 50 napos mozgóátlagot, emellett a 200 napos átlagot vehetné célba akár rövid időn belül, de még így is jelentősen elmaradna a november eleji szintektől az árfolyam. Láthatóan az FTX körüli botrány óta nem tértek teljesen magukhoz a kriptopénzek, a Bitcoin is még 17 ezer dollár környékén mozog.

Chipgyártók: Tegnap jól teljesítettek a chipgyártók a piacokon, a dollár gyengülése pozitív hír a vállalatok számára, ez pedig lendületet adhatna a részvényeknek. Az Nvidia és az AMD is 5 százalék feletti pluszban zárt, azonban a Broadcom és a Qualcomm nem tudott emelkedéssel zárni. Az Apple a tervek szerint 2025-ben szakítana a Broadcommal, valamint a Qualcommal is. Már korábban jelezték, hogy saját chipek gyártására állna át a vállalat, ez pedig a két chipgyártó számára nem túl jó hír.

Alibaba: Jól teljesítenek eddig idén a kínai részvények, így az Alibaba is érdemi erősödést tud már felmutatni. Emellett a hétvége folyamán bejelentette Jack Ma az Alibaba elnöke, hogy lemond az Ant Group irányítási jogáról. Tegnap pozitívan reagáltak erre a lépésre a piacok, így sikerült ismét emelkedésnek indulnia az árfolyamnak, habár az elmúlt két év gyenge teljesítményét követően lenne hova emelkednie.

Taiwan Semiconductor: Valamelyest elmaradt az elemzői várakozásoktól a cég által frissen közzétett előrejelzés a negyedik negyedévre vonatkozóan. Azonban így is 43 százalékos bevételnövekedést vár a vállalat, ezzel 20 milliárd dollár feletti eredményt érhettek el. Még tavaly jelentette be a társaság, hogy költségcsökkentésbe kezdenek, amely várakozások szerint még idén tovább folytatódhat. 

Lululemon: Közel 10 százalékot esett a Lululemon részvénye, miután visszavágta bruttó profit marzs előrejelzéseit a ruhagyártó. A cég szerint 90-110 bázisponttal kevesebb lehet az idei negyedik negyedévben a bruttó eredményhányad, ami az előző várakozásban szereplő 10-20 bázispontos növekedéshez képest egy igen nagy csökkentés. A frissített EPS előrejelzés felső sávja így 2 centtel elmarad a Wall Street-i 4,29 dolláros várakozástól, de bevétel téren megemelte várakozásait a cég, és 2027-re már megduplázná eladásait.

Elemzés lezárása: 2023.01.10 08:45
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Megindulna a Starbucks

Mohácsi Mihály | 2023.06.06 15:20
Historikus támaszról fordult az árfolyam

Támaszról fordulna az AbbVie?

Varga Dániel | 2023.06.06 13:56
Az indikátorok nyújthatnak támogatást

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.06.06 08:35
Forint, kriptodevizák, EKB, Apple

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.