Piacok: Jól indíthatják a hetet a tőzsdék, hiszen az európai határidős indexek pluszban állnak, így folytathatják a múlt héten megkezdett emelkedést a tőzsdék. Pénteken az amerikai piacokon is nagyobb mértékű emelkedés játszódott le, a múlt héten közzétett munkaerőpiaci adatok továbbra is erős piacot jeleznek az Egyesült Államokban, azonban már látni a foglalkoztatás növekedésének lassulását, ennek pedig a részvénypiaci szereplők örülhettek. Novemberben így 250 ezer fős növekedést mutatott a friss NFP-adat, de a 3,5 százalékos munkanélküliségi ráta továbbra is alacsonynak számít. Látható tehát, hogy van még tér a Fed előtt a szigorításra, azonban a befektetők lassabb szigorításban reménykedhetnek a friss adatok tükrében, emellett a héten érkező inflációs adat mozgathatja meg még a piacokat.

Az ázsiai piacokon ma reggel is emelkedés látszódik, ez pedig az európai piacokon is segítheti a hétkezdést. Kína újranyitása, valamint a Fed várható lassabb kamatemelési üteme kedvezett a távol-keleti piacoknak is. Az MSCI Ázsia index is például másfél százalékkal emelkedik a pénteki Wall Street-i rali után. 

Forint: Jól zárta a hetet a hazai deviza, az EURHUF árfolyama pénteken már 394 alatti szinteken is járt, végül 395 forint környékén zárta a hetet. Ma reggel egy kisebb gyengülés jelet láthatjuk, de továbbra is 400 alatt, 396 forint környékén mozog a devizapár árfolyama. A gyengülő dollár kedvező lehet a regionális devizáknak, köztük a forintnak is, az USDHUF árfolyama már a júniusi szintekre esett vissza, így ma reggel már 371 forinton kezdte a hetet a dollár.

Arany: Tovább tart az arany menetelése, a pénteki jó hangulat a nemesfémnek is kedvezett, így 2 százalék feletti pluszban zárta a hetet. A mai napot is emelkedéssel indította az arany, ezzel már az 1900 dolláros árfolyamszintet is megközelítette. Az ezüstnek nem volt annyira jó hete, egyelőre nem tudja áttörni a 24,1 dolláros ellenállást, de a mai napon újból tesztelésre kerülhet az árszint.

Goldman Sachs: 3200 pozíciót szüntet meg a Goldman Sachs, amelynek harmada a core tevékenységekhez kapcsolódik. Az elmúlt évtized során ez az egyik legnagyobb leépítés, amelyet a befektetési bank véghezvihet. Az amerikai bankok közül többen is leépítéseket jelentettek be korábban, így ez alól a Goldman sem kivétel. A hamarosan kezdődő gyorsjelentési szezonban pedig a bankok tavalyi éves teljesítményére is fény derülhet. 

4iG: Aláírta a 4iG leányvállalata az Antenna Hungária, valamint a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. által képviselt Magyar Állam a Vodafone Magyarország megvásárlásáról szóló adásvételi szerződést. Az átvilágítás után a Vodafone Magyarország értékét a szerződő felek 660 milliárd forintban állapították meg (Enterprise value), amely az EBITDA 7,1 szeresét teszi ki. Az akvizíció a vállalat közleménye alapján január végén zárulhat, amely után a 4iG 51 százalékos többségi tulajdonos lesz a vállalatban, a Magyar Állam pedig a fennmaradó részvénycsomagot fogja birtokolni. 

Masterplast: Csökkentette a 2022-es várakozásait a vállalat, miután az utolsó negyedév során a vártnál magasabb ütemben növekedtek az alapanyagárak, valamint az értékesítési volumen csökkenést mutatott. Így összességében 202 millió eurós árbevétellel számol a vezetőség, amely több mint 20 millióval alacsonyabb a korábbi előrejelzésnél. Emellett visszavágta az előrejelzését a cég az EBITDA és az adózott eredmény kapcsán is. Bevétel kapcsán ez továbbra is növekedést jelentene éves szinten, míg EBITDA soron már kisebb visszaesés látszódhat. A Portfolionak adott interjút Tibor Dávid a Masterplast elnöke, ennek keretében jelezte, hogy a magas készletek hatása következtében az idei év első fele gyengébb lehet tavalyhoz képest, míg az év második felében újból növekedést prognosztizálnak már. A tervek szerint a második negyedév során tartana befektetői tájékoztatót a vállalat, ahol frissítheti az idei évi kilátásokat a társaság. 

Heti makroadatok: Ezen a héten elsősorban az amerikai fogyasztói árindex alakulására figyelhetnek a befektetők. Itt további lassulást várnak az elemzők, azonban a 6,6 százalékos éves növekedés továbbra is messze áll a Fed által kitűzött célszinttől. Emellett a magyar decemberi inflációt is közzéteszi a KSH, itthon továbbra is emelkedő inflációt vár a konszenzus. Az inflációs adatok mellett ipari termelés alakulását figyelhetjük Európa-szerte, valamint munkaerőpiaci adatok is érkeznek. A fontosabb makroeseményeket összegyűjtöttük az oldalunkon.

Gyorsjelentések: A héten kezdetét veheti az idei év első gyorsjelentési szezonja, hiszen a fontosabb amerikai bankok közzéteszik a tavalyi év utolsó negyedévére vonatkozó jelentéseiket. Emellett a Delta Airlines, illetve a UnitedHealth számaira is érdemes lesz figyelni, de a piaci hangulatot elsősorban a nagybankok számai határozhatják meg. Mindegyik érdekesebb jelentés pénteken piacnyitást megelőzően érkezik, így a hét utolsó kereskedési napja is tartogathat még izgalmakat. A fontosabb jelentéseket összegyűjtöttük az oldalunkon.

Elemzés lezárása: 2023.01.09 08:42
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Megindulna a Starbucks

Mohácsi Mihály | 2023.06.06 15:20
Historikus támaszról fordult az árfolyam

Támaszról fordulna az AbbVie?

Varga Dániel | 2023.06.06 13:56
Az indikátorok nyújthatnak támogatást

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.06.06 08:35
Forint, kriptodevizák, EKB, Apple

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.