Fed: A kamatemelés nem okozott nagy meglepetést a befektetők számára, hiszen a várakozásoknak megfelelően 50 bázispontos hajtott végre a Fed. Azonban a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón Jerome Powell, a jegybank elnöke figyelmeztette a piaci szereplőket, hogy jövőre is magasan maradhat a kamat az Egyesült Államokban. Az elemzők jövő év második felére már kamatvágást prognosztizáltak, azonban a jelek szerint a Fednél egyelőre nem gondolkodnak ebben, így a kamatvágás a jegybankárok várakozásai szerint csak később jöhet el. Egyébként közzétette a jegybank az ún. dot plotot is, ez a jegybankárok kamat várakozásait tartalmazza, eszerint jövő jövő év végére 5,1 százalékos szintet érhet el a kamat.

A Fed közzétette a friss makrogazdasági előrejelzését is, idénre és jövőre is 0,5 százalékos GDP-növekedést vár a jegybank, míg ezt követően 1,6 majd 1,8 százalékos növekedést prognosztizálnak. Látható tehát, hogy a GDP-növekedés kapcsán lejjebb tekert a várakozásokon a gyengülő gazdasági környezet hatására, míg az inflációs előrejelzésein emelt a Fed. Idén 5,6 százalékos átlagos fogyasztói árindexet várnak, míg jövőre 3,1 százalékra mérséklődhet, de a jelenlegi számítások szerint 2025-re is csak 2,1 százalékra csökkenhet vissza. A munkaerőpiac egyelőre stabil, így a 3,7 százalékos munkanélküli ráta egyáltalán nem mondható rossznak, ez a következő években valamelyest emelkedhet, a jegybank szerint 4,6 százalékra nőhet jövőre a mutató mértéke. Összességében látható, hogy romló gazdasági környezettel számol a jegybank, azonban a jelek szerint a recesszió elkerülhető, de továbbra is nagy a bizonytalanság, így a puha landolás is egyre nehezebbé válhat.

Jerome Powell jelezte, hogy továbbra is mindig a friss adatok alapján hozzák meg a döntéseket, így nem jelölték ki még a kamatpálya csúcsát, ha az infláció tovább enyhül, akkor a kamatpálya is lejjebb terelődhet. Egyelőre nem tudta megmondani, milyen mértékű kamatemelést várhatunk a jegybanktól a következő ülés kapcsán, de jelezte, hogy már nem a minél gyorsabb és nagyobb mértékű kamatemelés áll fókuszban, hanem hogy megtalálják a megfelelő szintet, amivel meg lehet állítani az inflációs folyamatokat.

Piacok: Negatív nyitást várhatunk Európa-szerte, miután a Fed tegnapi kamatdöntése kissé elrontotta a piaci hangulatot. Ugyan nagy zuhanást nem eredményezett a részvénypiacokon, hiszen a techpapírokkal túlsúlyban lévő Nasdaq is kevesebb mint 1 százalékot esett a nap végére. Nagy volt a bizonytalanság tegnap a piacokon, hiszen a kamatemelés nagy meglepetést nem okozott, azonban a vártnál kicsit szigorúbb hangnemet ütött meg a Fed, ennek pedig nem tudtak örülni a befektetők. Azonban az továbbra is látható, hogy az infláció fokozatos, de azért csökkenést mutat, ez pedig alapvetően jó hír lehet a piacok számára. A kötvényhozamok esetében is megtorpanást láthattunk, így kissé megállt a csökkenő trend, a 10 éves amerikai hozam 3,5 százalék körül mozog, míg a rövidebb oldali 2 éves továbbra is jelentősebb eltérést mutat, hiszen 4,2 százalék felett áll a mutató.

EKB: Ma délután az EKB is megtartja az idei utolsó kamatdöntő ülését, az elemzők 50 bázispontos kamatemelést prognosztizálnak, ezzel 2,5 százalékra emelkedhetne az alapkamat mértéke. Ugyan az utóbbi időben kisebb mérséklődés mutatkozott az Eurózóna inflációs mutatójában, továbbra is jelentős eltérés mutatkozik a célszinthez képest. A Reuters információi szerint a EKB nem számol az infláció 2 százalékos célszinthez való visszatérésével a következő 3 évben, míg korábban 2024-re már csak 2,3 százalékos éves inflációt vártak. Így 2025-ben is meghaladhatja a 2 százalékos szintet a fogyasztói árindex. Tehát látható, hogy egyelőre nem tud leállni a szigorításokkal a jegybank, hiszen az infláció letörése maradhat továbbra is a kulcskérdés. 

Az EKB mellett egyébként a brit jegybank kamatdöntésére is érdemes lehet figyelni, hiszen a brit infláció is 40 éve nem látott szinteken tartózkodik, így láthatóan szűkül a tér a Bank of England előtt is. A konszenzus szintén 50 bázispontos emelést vár, ezzel 3,5 százalékra növekedne az alapkamat a briteknél.

Forint: Az EU-s pénzekkel kapcsolatos döntés óta erősödésnek indult a forint, hiszen az EURHUF árfolyama is a 420 forintos szintek közeléből tudott fordulni, majd tegnap már a 403 forintos szinteket közelítette, bár ebben a gyengülő dollár is segített. Ma reggel mérsékelt emelkedés mutatkozik, bár ebben szerepet játszhatott a dollár erősödése is, hiszen a Fed kamatdöntését követően megállt a dollárgyengülés, és újból kissé lefelé indult el az EURUSD árfolyama. 

Delta Airlines: Optimista a Delta Airlines vezetősége a jövő évre vonatkozóan, hiszen számításaik szerint 20 százalékkal emelkedhet a cég bevétele, míg az éves EPS 5-6 dollár között mozoghat, ez felülteljesítené az elemzői várakozásokat is. Az idei évet is erősen zárná a társaság, hiszen becsléseik szerint 3,07 és 3,12 dollár közötti EPS-t realizálhatnak, míg a konszenzus csupán 2,89 dollárral számol. A vállalat vezérigazgatója is pozitív a következő évekre vonatkozóan, egyelőre nem látja jelét a kereslet visszaesésének, így további eredményjavulást vár a jövőben is. A híreknek köszönhetően felülteljesítő tudott maradni a piacon a Delta, így közel 3 százalékos pluszban zárta a kereskedést.

Tesla: Nem tudott erőt mutatni tegnap a Tesla, ezzel fontos szinteket tört le, így már két éves mélyponton tartózkodik az árfolyam. Elon Musk újból Tesla-részvényeket adott el, legutóbb 22 millió darabot értékesített, összesen 3,58 milliárd dollár értékben. A Twitter felvásárlása miatt már korábban is jelentős mértékű részvény eladására kényszerült Musk, emellett a befektetők aggódnak a Kínában látható keresletcsökkenés miatt is. Tegnap végül a gyengélkedő piaci hangulat sem segítette ki a Tesla befektetőit, így 2,6 százalékos mínuszban zárt a papír.

Wizz Air: A JP Morgan megemelte a Wizz Air-re vonatkozó célárát, a korábbi 28 fontos célárat 34 fontra módosította. Ennek elérése jelentős felértékelődéssel járna, hiszen több mint 50 százalékos emelkedést implikálna a jelenlegi árfolyamhoz képest egy ilyen mértékű mozgás. 

OTP: Lerontotta az HSBC elemzője az OTP-re vonatkozó célárát, így az 14442 forintról 12905 forintra csökkent. A jelenlegi árfolyam mellett ez még mindig egy 25 százalékos felértékelődést implikál, és az elemzői konszenzus is hasonló hozampotenciált mutat.

Elemzés lezárása: 2022.12.15 08:43
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Megindulna a Starbucks

Mohácsi Mihály | 2023.06.06 15:20
Historikus támaszról fordult az árfolyam

Támaszról fordulna az AbbVie?

Varga Dániel | 2023.06.06 13:56
Az indikátorok nyújthatnak támogatást

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.06.06 08:35
Forint, kriptodevizák, EKB, Apple

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.