Piacok: Kisebb emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyben a Fed jegyzőkönyve is segített, Európában viszont mérsékeltebb elmozdulásokat lehetett látni. Az európai piacokon a ma reggeli határidős indexek is minimális elmozdulást mutatnak, és várhatóan az amerikai piacok zárva tartása mellett kisebb mozgásokra lehet számítani. Európában a DAX index ugyanakkor már megközelítette az idei év júniusában látott szinteket, tehát az elmúlt időszak azért az idei év teljesítményéhez képest erős volt. A hazai tőzsdén a lendület kicsit elfogyott és tegnap a BUX index közel egy százalékos mínuszban zárt, ebben azonban az EU-s forrásokkal kapcsolatos hírek is szerepet játszhattak. Ma ünneplik a hálaadást az Egyesült Államokban, így zárva tartanak az amerikai tőzsdék és holnap is korlátozott időben lehet majd csak kereskedni.

Forint: Nagy mozgás vette kezdetét tegnap az EURHUF kapcsán, miután sajtóhírek jelentek meg arról, hogy a Bizottság 7,5 milliárd eurós támogatás felfüggesztését javasolhatja a Tanács felé. Ez magyar szempontból a vártnál kedvezőtlenebb szcenáriót jelentene, hiszen az előzetes hírek kisebb összeg visszatartásáról szóltak. A hír megjelenését követően emelkedésnek indult az EURHUF árfolyama, így már a 413 forintos szinteket is megközelítette napon belül.

Olaj: Ismét a lokális mélypontok felé vették tegnap az irányt az olajpiacok, tegnap részletesebb elemzésünkben vizsgáltuk meg az olajpiac jelenlegi helyzetét, hiszen sok tényező mutat akadályt az olajárak emelkedése ellen. A tegnapi napon az EU által tervezett orosz olajra vonatkozó árkorlátozás okozott nagyobb mozgásokat az olajpiacon. Az olajpiaci visszacsúszás ugyan nem jött jól az energiaszektor papírjai számára sem, de látni kell, hogy így is sok részvény továbbra is a csúcsok közelében helyezkedik el.

Barátság-vezeték: Ismét leállt a szállítás a Barátság-kőolajvezetéken tegnap, azonban még napközben újraindult, tehát csak kisebb kimaradás történt a szállításban, azonban az eset is rávilágít arra, hogy ingadozásokra lehet számítani a következő időszakban. 

Fed: A Fed jegyzőkönyve alapján arra lehet következtetni, hogy a nagy ütemű kamatemelések lassulhatnak a következő időszakban, és várhatóan már a következő kamatdöntő ülésen csak 50 bázispontos emelésre van kilátás. A lassabb ütemű kamatemelésekre történő váltás időt adhat a döntéshozóknak, hogy a következő hónapok inflációs adataira reagálhassanak, indokolták a jegyzőkönyvben. A Fed közgazdászai ugyanakkor figyelmeztettek, hogy az amerikai recesszió bekövetkezésének valószínűsége közel 50 százalékra növekedett, a csökkenő fogyasztás és a globális lassulás miatt. 

Amerikai makroadatok: A vártnál nagyobb csökkenést mutattak a friss PMI-adatok az Egyesült Államokban, így a kompozit index mértéke 46,3 pontra esett vissza az előző havi 48,2 pontos eredményről. Mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltatóipar teljesítménye zsugorodást mutat. Ezek alapján látható, hogy lassulásnak indult az amerikai gazdaság is, emellett az inflációs nyomás is mintha enyhülést mutatna, így érdemes figyelni, milyen mértékű szigorítást hajt végre a következő időben a Fed.

A munkanélküli segélykérelmek száma azonban kisebb meglepetést mutatott, hiszen az elemzők 225 ezer új kérelemmel számoltak a múlt hétre vonatkozóan, azonban végül 240 ezren nyújtottak be kérelmet ebben az időszakban. Ez az egy héttel ezelőtti eredményeket is felülmúlta.

EU makroadatok: Vegyes képet mutathatnak a ma megjelenő Ifo indexek a német gazdaságról, a jelenlegi helyzetre vonatkozó mutató csökkenhet, míg a várakozások javulhatnak a korábbi szintekhez képest. A Fed után az EKB a mai napon teszi közzé az előző kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, amelyre szintén figyelhetnek a befektetők. 

Richter: Megemelte a Richterre vonatkozó célárát 9200 forintról 9800 forintra az HSBC elemzője. Az elemzői konszenzus így 14830 forintra emelkedett, míg a magyar részvény jelenleg éppen 8000 forint alatt kereskedik.

Elemzés lezárása: 2022.11.24 08:40
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Milyen szektorban van az erő?

Cinkotai Norbert | 2022.11.30 15:24
Mit mutatnak az adatok?

Izgalmas mozgások az olajnál

Grébel Szabolcs | 2022.11.30 11:11
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.