Piacok: Felemás képet mutattak tegnap a részvénypiacok, míg a nap elején inkább a mínuszok voltak a jellemzőek, addig zárásra sokat javult a hangulat. A DAX végül majdnem 3 százalékos eséssel zárta a kereskedést, és az amerikai piacok sem álltak sokkal jobban délután, ugyanakkor zárásra sokat javult a hangulat. A Nasdaq így végül több mint 1,5 százalékot tudott emelkedni, de az S&P 500 is enyhe pluszban tudott zárni. A Tesla és a Google is jó formában volt, illetve a technológiai részvények is erősen szerepeltek, az energiaipari cégek viszont nem voltak erősek a gyengébb olaj miatt. Ma az európai határidős indexek is érdemi pluszokat mutatnak, így feltehetően javuló hangulatra lehet kilátás, de a ma este érkező Fed jegyzőkönyv azért még fontos lehet.

Olaj: Tegnap jelentős esést produkáltak az olajpiacok, ez a recessziós félelmeknek köszönhető elsősorban, továbbá a dollár erősödése sem jött jól. A 100 dolláros szintek azonban egyelőre erős ellenállást képeznek mind a WTI, mind a Brent esetében. Ma reggel már ismét emelkedésnek indultak az árfolyamok, a kínálati problémák további áremelkedésre késztethetik az olajpiacokat. Egyelőre a befektetők is csak találgatni tudnak, hogy valóban bekövetkezik-e a recesszió a fejlett országokban, többen is figyelmeztetést adtak ki, hogy Európában hatalmas problémákkal járna, ha Oroszország elzárná a gázt Európa irányába. 

Forint: Érezhető gyengülést mutatott tegnap a forint árfolyama, az euróval szemben a 410-es szintet is megközelítette, míg a dollárral szemben 399 fölé jutott a magyar deviza. A nemzetközi hangulat igen gyenge volt, a dollár erősödése is jól mutatta a kockázatkerülést, ugyanakkor így is szignifikáns volt az EURHUF emelkedése. Ezzel új csúcsot is beállított a devizapár árfolyama, technikailag pedig a 410-es szinteket lehet érdemes figyelni. Ma reggel sem tud erőt mutatni a forint, így továbbra is 407 forintos szintek felett tartózkodik az euró árfolyama. Holnap érdemes lesz figyelni, hogy változtat-e az egyhetes betéti kamat mértékén az MNB.

Dollár: A gyengébb piaci hangulat kockázatkerülést mutatott a tegnapi nap során, így a dollár már 1,025 alá erősödött az euróval szemben. A paritás elérése így egyre közelebbinek és egyre reálisabb forgatókönyvnek tűnik, ami technikailag is markáns támasz lehet az EURUSD számára.

Kötvényhozamok: Folytatódott ismét a kötvényhozamok gyengülése, a felpattanás tehát nem volt hosszú életű. A 10 éves dollár kötvényhozam 2,8-ig gyengült vissza, míg a német 10 éves hozam 1,18 közelében áll ma reggel. Alapvetően a recessziós félelmek erősödésével lehet magyarázni a fenti folyamatokat, így a részvények számára sem kedvezőek ezek a folyamatok.

Makroadatok: Vártnál erősebb számok jöttek tegnap az USA-ból, a gyáripari megrendelések száma 1,6, a tartós fogyasztási cikkek rendelése pedig 0,8 százalékkal erősödött májusban. Közben az Eurozónára vonatkozó júniusi PMI-adatok sem sikerültek rosszul, a várakozásokat enyhén meghaladták a szolgáltató szektorra vonatkozó adatok, illetve a kompozit számok. A fentieken túl ráadásul a brit szolgáltatószektorra vonatkozó PMI-adat is a vártnál jobb lett.

Ford: Tegnap közzétette a vállalat a második negyedévre vonatkozó amerikai értékesítési adatait. Ez alapján 483 ezernél is több járművet adott el ebben a periódusban a társaság, ez 1,8 százalékos növekedésnek felel meg tavalyhoz képest. Az elemzői konszenzus azonban ennél erősebb eredményre számított, így jelentős eséssel indította a kereskedést a Ford, a nap végére ugyan sikerült valamelyest visszakapaszkodnia, de így is 1 százalékos mínuszban zárt. A júniusi eladási számok azonban már bizakodásra adhatnak okot, hiszen jelentős mértékben, 31,5 százalékkal emelkedett az értékesítés tavalyhoz képest, ezt a pick-up autók forgalmának köszönheti a cég. Pozitívum, hogy a versenytársakhoz képest tud erőt mutatni a Ford, hiszen több autógyártó is visszaesésről számolt be az elmúlt időben. 

Zwack: Tegnap bejelentette a társaság az idei osztalékfizetés menetét, ez alapján részvényenként 1500 forintos osztalékot osztanak ki a tulajdonosok számára. Július 18-án kereskedhetnek a befektetők utoljára az osztalékszelvény leesése előtt. Idén eddig jelentősen felülteljesítőnek minősül a magyar piacon a Zwack, jelenleg 11,6 százalékos plusznál jár már idén, továbbá a 1500 forintos osztalék 8 százalék feletti osztalékhozamnak felel meg a mostani árfolyamhoz képest.

Elemzés lezárása: 2022.07.06 08:29
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Útjára indulna a Ford

KBC Equitas | 2022.10.07 13:31
Izgalmassá vált a technikai kép

12 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022.10.07 08:41
Amerikai munkaerőpiac, magyar gazdaság, AMD, Mol

Marvell Technology: Javulhat a technikai kép

Grébel Szabolcs | 2022.10.06 16:06
Segíthet a 200 hetes mozgóátlag

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.