Piacok: Negatív nyitást prognosztizálhatunk az európai piacokon a határidős indexek jelenlegi állása szerint. A piaci mozgásokat továbbra is a háború fejleményei befolyásolhatják, továbbá a befektetők az esetleges újabb oroszellenes szankciók bejelentéseire figyelhetnek. Tegnap délutánra elromlott a hangulat az európai piacokon, valamint a tengerentúli tőzsdék is lefordultak. Lael Brainard, a Fed kormányzója a vártnál gyorsabb szigorítást vár a jegybank részéről, így erre a kijelentésre sem reagáltak jól az amerikai piacok. A legnagyobb esést a Nasdaq szenvedte el, miután a techpapírok súlyosabb ütést szenvedtek el tegnap. A volatilitás továbbra is nagy lehet a piacokon, a VIX index 13 százalékot emelkedett egy nap alatt.

Magyar piac: Érezhető mínuszban zárt a magyar tőzsde tegnap, a BUX végül 3,5 százalékos mínuszt hozott össze. A jogállamisági eljárásról szóló hír okozta a negatívumokat a zárás felé közeledve, az OTP 11600 forint körül is járt, zárásra is csak enyhén tudott visszakapaszkodni napon belül, végül 5 százalék körüli mínuszban zárt, bőven a 12000 forintos szint alatt. A Mol és a Richter sem volt formában, ugyanakkor utóbbi minimálisan ugyan, de a 7000 forintos szint felett tudott zárni.

Fed: Lael Brainard, a Fed kormányzója jelezte tegnap, hogy az amerikai jegybank majusban kezdheti a mérlegének leépítését. Emellett kiemelte, hogy véleménye szerint a vártnál gyorsabb ütemű kamatemelésre van esély, az infláció miatt lépéskényszerben van a Fed, akár 0,5 százalékos emelést is végrehajthat a következő ülésen. A bejelentések elrontották a hangulatot az amerikai piacon, főként a technológiai, pénzügyi és ipari cégek voltak alulteljesítők, mindössze az egészségügyi és a defenzívebb szektorban lehetett kisebb emelkedést látni. 

Forint: Nem reagált jól tegnap a forint Ursula von der Leyen, Európai Bizottság elnökének bejelentésére, miszerint a testület elindítja a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben. Már napközben is gyengélkedett a magyar fizetőeszköz, azonban a hírt követően jelentős emelkedésnek indult az EURHUF árfolyama. Délutánra már 377 forint közelébe került az euró, így ha kitart ez a gyengélkedés, megint kérdésessé válhat, hogy fog-e lépni az MNB a forint erősítése érdekében. Ma reggel egyelőre nem tudott erősödést produkálni a forint, így továbbra is 377 forint felett jár az euró.

Infláció: Az OECD tagországok átlagos februári éves inflációja 7,7 százalék lett, amely gyorsulást mutat a januári 7,2 százalékos eredményt követően. Elsősorban az energiahordozók jelentős mértékű drágulása járult hozza a gyorsuló inflációhoz. Az eddig közzétett márciusi inflációs eredmények alapján meg tovább gyorsulhat az infláció az OECD országok között, a magyar fogyasztói árindexet pénteken teszik közzé, az elemzők előzetesen 8,8 százalékos adatot prognosztizálnak.

Kína: Alaposan visszaesett márciusban a kínai szolgáltatóipar teljesítménye, így a februári szolgáltatóipari PMI index 42 pontra esett vissza. Ez jelentős csökkenést jelent a februári 50,2 pontos eredményt követően. Ez a lassulást elsősorban a koronajárvány újbóli felfutásának köszönheti a kínai gazdaság, a kereslet gyengült, illetve az új exportmegrendelések állománya is tovább csökkent a hónap során. A kiadások tovább nőttek a nyersanyagárak, az energiaárak és az élelmiszerárak emelkedésének hatására. A szolgáltatóipari index mellett a kompozit PMI index is 43,9 pontra zuhant az előző havi 50,1 pontos eredményt követően.

Twitter: Igazgatósági tagnak választották Elon Muskot a Twitternél, a hírt követően emelkedéssel indította a kereskedést a részvény. Hétfőn már 27 százalékos emelkedést könyvelhetett el a Twitter, így a pozitív híreknek köszönhetően alapos plusznál jár az elmúlt időszakban a papír. Tegnap is felülteljesítő tudott maradni a részvény a piacon, így 2 százalékos emelkedést produkált a kereskedés végére a Twitter.

Duna House: Kedvező előzetes első negyedéves számokat tett közzé a Duna House, az olasz HGroup felvásárlásával jelentősen növekedett a hitelközvetítés volumene, ugyanakkor a tavalyi év első negyedévével összehasonlítva organikusan is növekedés látszódik a hitelvolumenekben Magyarországon és Lengyelországban is. A franchise ingatlanközvetítés bevételei 24 százalékkal növekedtek, míg a saját irodás ingatlanközvetítés 29 százalékkal nőtt. A Duna House első negyedéves számaiból látszik, hogy az ingatlanpiac itthon erősen kezdte az évet, a HGroup felvásárlásával pedig az olasz piac lett a legnagyobb a hitelközvetítői szegmensen belül. Közgyűlési javaslatai között a Duna House részvényenként 32 forintos osztalékot javasol kifizetni a tavalyi év adózott eredménye után. 

Elemzés lezárása: 2022-04-06 08:44
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Autodesk: Már a 200 napos mozgóátlag felett jár

Grébel Szabolcs | 2022-08-15 15:23
Sokat javult a részvény technikai képe

Magyar blue chipek: Kifogyóban a lendület

KBC Equitas | 2022-08-15 11:47
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-08-15 08:43
Aramco, magyar gazdaság, forint

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.