Piacok: Tegnap Európában vegyesen teljesítettek a fontosabb indexek, Amerikában viszont jó volt a hangulat, az S&P 500 fél százalékot emelkedett, és új történelmi csúcsra került. A technológiai szektor és a Nasdaq is felülteljesített. Emellett még az egészségügyi cégek is kiemelkedőek voltak, valamint az ingatlanszektor és a kommunikáció is felülteljesített, a pénzügyi szektor viszont gyengén szerepelt. Tegnap a magyar részvénypiac is felülteljesített, a Richter, a Magyar Telekom és a 4iG is kiemelkedő volt. A határidős indexek alapján ma reggel nem várható jelentős elmozdulás az európai börzéken.

G7-csúcs: A G7 csúcstalálkozó előtt Boris Johnson és Joe Biden egyeztetett egymással. Johnson szerint a beszélgetés csodás volt, és az amerikai elnök nem helyezett nyomást a gyors Brexit utáni megállapodásra. A csúcstalálkozón egyébként az EU-brit kapcsolat is téma lehet, de az EU-vezetők nem akarják újratárgyalni a vitás északír protokollt. Az értekezleten még a koronajárvány, a globális adózás, Kína és a klímaváltozás is téma lehet.

EKB: Tegnap délután volt az EKB kamatdöntése, ahol a várakozásnak megfelelően sem a kamatokon, sem az eszközvásárlási programon nem változtattak. Christine Lagarde a döntést követő sajtótájékoztatón közölte, hogy még túl korai lenne a szigorításról beszélni. Az EKB előrejelzései szerint egyébként az Eurózóna gazdasági növekedése idén 4,6 százalékos lehet, az infláció pedig 1,9 százalékos.

Amerikai munkaerőpiac: Tovább mérséklődött a munkanélküli segélykérelmek száma az Egyesült Államokban, a múlt héten már csak 376 ezer új kérelmet nyújtottak be, igaz ez enyhén magasabb a 370 ezres várakozásnál. A folytatódó kérelmek száma viszont pozitív meglepetést okozott, 3,5 millióra mérséklődött.

Amerikai infláció: A vártnál erősebb adatok jöttek a fogyasztói árindex kapcsán az USA-ból, a havi növekedés 0,6, az éves pedig 5 százalékos lett. A kötvényhozamok eleinte megindultak a vártnál nagyobb számokra (magasabb inflációs környezetet árazva, de végül az 1,5 százalékos szint körül maradt az amerikai 10 éves hozam.

Nemesfémek: Az inflációs számok több termékre is hatással voltak, a dollár gyengült, a nemesfémek pedig felpattantak. Az arany nagyot ugrott a közzététel után, és ma reggel újra az 1900 dolláros szintek fölött tartózkodik. Az ezüst is jelentősen emelkedik, ma reggelre már határozottan áttörte a 28 dolláros szintet.

Mém részvények: A Gamestop tegnap 27 százalékot esett, miután a társaság részvények eladását tervezi. Ez a legnagyobb csökkenés március óta. Lejtőre került az AMC is, amely tegnap 13 százalékot csökkent, de kevesebb mint két hét alatt a 70 dollár feletti szintekről 40 dollárig is esett.

Magyar Telekom: Sikeres aukciót hajtott végre tegnap a vállalat, a tervezett 10,2 milliárd forint értékben sikerült részvényeket vásárolni. Az átlagár kimondottan magas lett, 429 forinton alakult, ami a korábbi napok 410 forint körüli árfolyamát is jóval meghaladta. Tegnap az aukció lezárulása után 10 forinttal ugrott meg az árfolyam, ami így 420 forint fölé került.

Elemzés lezárása: 2021-06-11 08:39
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.