Piacok: Elakadt az emelkedés a piacokon, elsősorban a bányászcégek részvényei csökkentek, azonban ez kihatott az általános piaci hangulatra is. Az európai tőzsdék mérsékelt mínuszban zártak, kivétel volt a DAX index, amely kisebb pluszban tudott zárni. Az Egyesült Államokban szintén csökkentek az indexek, alulteljesítő volt a Nasdaq egy százalékos mínusszal. Ma az amerikai munkaerőpiaci adatokra figyelnek a befektetők, amelyekben további pozitív meglepetést lehetne várni a tegnapi ADP-statisztikák után. Az európai piacokon az amerikai munkaerőpiaci adatok előtt kisebb mínuszok látszódnak, így az elmúlt napok emelkedése kifulladhat a hét végére. 

BUX: A 16000 forintos szint felett zárt az OTP, és a Mol emelkedése is feljebb húzta a magyar tőzsdét, emellett a Richter is 2 százalék feletti pluszban zárt, így jelentősen felülteljesítő volt a BUX index az európai piacokhoz képest csütörtökön, az 1,47 százalékos erősödéssel. A Richter részvényei ma már osztalékszelvény nélkül forognak. Újabb céláremelés érkezett az OTP-re, a VTB Capital 19000 forintra emelte a korábbi 14600 forintos célárát vételi ajánlás mellett. Ezzel a konszenzus az OTP részvényére 17000 forintra változott, amely közel 1000 forinttal magasabb a tegnapi záróárfolyamnál.

USA munkaerőpiac: A tegnapi ADP foglalkoztatottsági adat pozitív meglepetést okozott. Májusban 978 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma, miközben áprilisban csak 654 ezerrel. Az előzetes várakozások alapján 680 ezerre számítottak. A heti munkanélküli segély kérelmek számában is újabb csökkenés következett be, az elmúlt héten már kevesebb mint 400 ezer kérelmet nyújtottak be az USA-ban, a pontos szám 385 ezer volt. 

EU PMI: Nem történt nagy változás a felülvizsgált PMI-adatokban az Eurózóna legnagyobb gazdaságaiban. A szolgáltatószektorban is rendre bővülés látszódik a spanyol, olasz, francia és német mutatókban. Németországban és Olaszországban enyhébb bővülés mutatkozik, míg a francia szolgáltatószektor erősebb növekedést mutat az 56,6 pontos PMI mutatóval.

Nemesfémek: Letörte tegnap az 1900 dolláros szintet az arany árfolyama, és ma reggel már az 1860 dolláros szintet is érintette. Az ezüst esése még jelentősebb volt, amely a 28 dolláros szintet törte le. A nemesfémek teljesítményének nem tett jót, hogy a dollár tegnap erősödésnek indult.

Olaj: Az EIA tegnapi közlése szerint a múlt héten 5,08 millió hordóval csökkent az amerikai olaj-készletállomány, a konszenzus 2,53 millió volt, így ez nagy pozitív meglepetés a kereslet erősségére vonatkozóan. Az adat után az olajárak felpattantak, és a Brent ma reggel is 71 dollár fölött van.

Amerikai-kínai kapcsolatok: Joe Biden tegnap kiterjesztette a feketelistás kínai cégekre vonatkozó rendeletetet, amelyekbe tilos az amerikai befektetés. A listán a kínai hadsereghez vagy megfigyeléshez köthető vállalatok vannak, köztük a Huawei is.. Az új rendelet szerint 59 cégbe tilos a befektetés, a korábbi Trump-listán 48 cég szerepelt. Ezzel a Biden-kabinet a Trump-éra Kína-politikáját látszik követni, ez pedig nem jó jel az amerikai-kínai kapcsolatok szempontjából.

Lululemon: Tegnapi gyorsjelentésében az amerikai sportszergyártó a várakozásokat meghaladó 1,23 milliárd dolláros bevételt tett közzé, a növekedést segítette, hogy az otthoni fitness ruházat iránt továbbra is nagy volt az érdeklődés. A profit is nagyot ugrott, az egy évvel ezelőtti 0,23 dolláros EPS 1,14 dollárra javult, és a menedzsment prognózisa is erősebb lett a vártnál.

Elemzés lezárása: 2021.06.04 08:39
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.11.30 08:40
Amerikai gazdaság, Kína, infláció, kötvényhozamok

Indulásra kész a Wizz Air?

Varga Dániel | 2023.11.29 14:01
Izgalmasan fest a technikai kép

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.11.29 08:38
Dollár, nemesfémek, kriptodevizák, gyorsjelentések

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.