Piacok: Jól teljesítettek pénteken a fontosabb európai börzeindexek, másfél százalékos pluszoknak is örülhettek a befektetők, Amerikában viszont már vegyes volt a teljesítmény. Heti szinten nagy elmozdulás azért nem volt, az amerikai indexek és a technológiai szektor teljesített némileg felül, a magyar tőzsde pedig alulteljesítő volt. Jelenleg a Brexittel és az amerikai gazdasági stimulussal kapcsolatos hírekre, a koronajárvány elleni intézkedésekre és a gyorsjelentési szezonra is figyelhetnek a befektetők. Ma reggel Európában nem várható nagy elmozdulás a határidős indexek alapján.

Heti makroadatok: Ma hajnalban érkeztek a kínai GPD-adatok, a harmadik negyedévben az elemzők által várt 5,2 százaléknál kisebb mértékben, 4,9 százalékkal bővült a gazdaság. Ez is jelentősen jobb azonban mint a második negyedéves 3,2 százalékos bővülést mutató adat, és a helyi járvány megfékezése utáni fellendülést mutatja. A héten megjelenő makroadatok közül a heti amerikai munkaerőpiaci statisztikák, és a pénteken megjelenő beszerzési menedzserindex adatok lehetnek fontosak, valamint a Fed szerdán közzéteszi a Bézs Könyvét. Nyugat-Európában is megtudhatjuk az októberi PMI adatokat, ezek közül leginkább a német és a francia adatra figyelhetünk. Magyar szempontból az MNB keddi kamatdöntő ülése lehet a legfontosabb esemény, valamint a forint kapcsán szintén érdemes lehet figyelni az egyhetes betéti tenderre csütörtökön.

Brexit: Sajtóinformációk szerint a brit vezetés lazítani szeretne bizonyos szabályokon a Boris Johnson által módosított Brexit megállapodásban. A javaslatról a napokban szavazhatnak a parlamentben, amely talán elősegíthetné, hogy a kereskedelmi tárgyalások ismét a jó irányba haladjanak az EU és az Egyesült Királyság közt.

Gyorsjelentési szezon: Múlt héten beindult Amerikában a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon, egyelőre az S&P 500 komponenseinek 10 százaléka tett közzé eredményeket. Az eddigiek alapján bevételsoron 3,4 százalékos a felülteljesítés az elemzői várakozásokhoz képest, míg profitsoron 22 százalékos. Éves szinten azonban így is 2 százalékos bevétel- és 19 százalékos profitcsökkenést mutatnak az eredmények. Ezen a héten még jobban felpörög a gyorsjelentési szezon, számos techcég is közzéteszi a jelentését, és Európában is megérkeznek már az első „fecskék”. A gyorsjelentési szezon előtti várakozásokról és a fontosabb dátumokról múlt heti elemzésünkben írtunk részletesen.

Olaj, nemesfémek: Nem mozdultak el jelentősen az olajárak, múlt héten összességében enyhe csökkenés volt tapasztalható, ma reggel pedig mérsékelt esés, amely leginkább a koronavírus miatti aggodalmaknak és a vártnál gyengébb kínai GDP-adatnak tudható be. A mai nap során az OPEC+ képviselői egyeztetnek, ahonnan akár kommentek is érkezhetnek a kitermelési kvótákkal kapcsolatban. A nemesfémek azonban jól kezdik a hetet, az ezüst 2 százalékkal lőtt ki ma reggel, de az arany is 0,6 százalékkal emelkedik.

Elnökválasztás: Már csak alig két hét maradt az amerikai elnökválasztásig, az esélyek pedig továbbra is a demokrata kihívó Biden mellett szólnak. Az előnye az utóbbi napokban valamelyest csökkent, de országos szinten még mindig 9 százalékpontos, a FiveThirtyEight becslése szerint pedig 87 százalék esélye van megnyerni a választást. Fordulat azért még jöhet, a magyar idő szerint péntek hajnalban tartandó elnökjelölti vita is okozhat például izgalmakat.

OTP: Az OTP eljárást kezdeményezett a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál Horvátország ellen, mivel a bank álláspontja szerint Horvátország megsértette a Magyarország és Horvátország közt fennálló beruházásvédelmi egyezményt a devizahitelek kötelező átváltásának előírásával. Az eljárás célja, hogy az OTP horvát leánybankját ért 224 millió kunára becsült veszteség megtérítésre kerüljön. Az OTP a veszteséget azonban korábban már elkönyvelte, azonban jogi úton még visszaszerezné.

Graphisoft Park: Pénteken a Graphisoft Park független értékbecslője jelentősen csökkentette a társaság ingatlanjainak értékét. Az értékbecslő a járványra, az elhúzódó gazdasági válságra, valamint a bérlői magatartásra hivatkozva az ezzel együtt megnövekvő piaci hozamelvárások alapján 263millió euróról 246 millió euróra csökkentette becslését. Ez 6,5 százalékos csökkenést jelent a valós piaci értékben. A Park szerint azonban ez nem változtatja meg a vállalat idei és jövő évi előrejelzését. Az árfolyam pénteken 2,6 százalékos mínuszban zárt.

Elemzés lezárása: 2020.10.19 08:40
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

7 fontos hír ma délután

KBC Equitas | 2023.02.03 15:28
Amerikai munkaerőpiac, kötvényhozamok, devizák

Nem hozta a várakozást az Apple

Cinkotai Norbert | 2023.02.03 15:20
Nem örülnek a befektetők a jelentésnek

Pesszimistább jövőkép az Amazonnál

Mohácsi Mihály | 2023.02.03 15:10
Nem segítenek a magas költségek

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.