Amerikai elnök: Donald Trumpnak és feleségének is pozitív lett a koronavírus tesztje, Washingtonban az amerikai elnök jelentette be. Korábban Trump egyik tanácsadója is elkapta a vírust, amely miatt egyébként is karanténba vonult volna az elnök, viszont ma reggelre derült ki a teszteredmény is. A váratlan bejelentés a tőzsdékre is hatással van az S&P 500 határidős index másfél százalék körüli mínuszban jár, és az európai indexek is egy százalék feletti mínuszban nyithatnak.

Piacok: Tegnap viszont enyhe emelkedéssel zártak a tőzsdeindexek, és az Egyesült Államokban ismét erősen teljesített a technológiai szektor. Európában a vezető részvényindexek közül szinte egyedüliként volt kivétel a DAX index, amely enyhe mínuszban zárt. A héten összességében viszont csak enyhén tudtak emelkedni az indexek, amelyet várhatóan a mai mínuszok ki is törölhetnek.

BUX: Erős teljesítményt nyújtott a hazai piac, a BUX index több mint 2 százalékos pluszban zárt. A korábbi esés után erőteljes fordulatot mutatott be az OTP, és egészen 9750 forintig emelkedett, valamint szintén 2 százalék feletti pluszban zárt a Richter, amelyről kereskedési ötletet is megfogalmaztunk.

Olaj: A szerdai kedvező EIA olajkészletállomány-adat utáni jó hangulat nem tartott sokáig, tegnap, illetve ma reggel is jelentősen csökkennek az olajárak. Rossz hír, hogy a Reuters becslése szerint szeptemberben emelkedett az OPEC olajkitermelése, ebben főleg Líbia lehet a felelős, ez pedig további nyomást helyez az árakra a tomboló koronajárvány miatt romló keresleti kilátások mellett. Donald Trump bejelentése a koronafertőzöttségéről pedig további negatív reakciót okozott az olajpiacon, így a WTI már csak 37,4 dollár, a Brent pedig 39,6 dollár körül áll.

Amerikai munkaerőpiac: A tegnap érkező adat alapján 837 ezer új munkanélküli segélykérelmet adtak be a múlt héten az Egyesült Államokban. Ez 36 ezres csökkenést jelent egy hét alatt, és enyhén kedvezőbb az elemzői várakozásoknál. A folytatódó kérelmek száma pedig közel egymillióval 11,8 millióra csökkent. Ma érkezik az amerikai szeptemberi munkanélküliségi ráta, a konszenzus 8,2 százalékos adatra számít.

Infláció: Tegnap érkeztek az USA-ból a PCE inflációs adatok, mely alapján a fogyasztói árak drágulása tovább erősödött az áprilisi mélypontja óta, 1,4 százalékra. A maginfláció, amely az élelmiszer és energiaárakat kiszűri, 1,6 százalékra emelkedett. A dollár reálhozam tegnap mínusz 95 bázispont volt, a kötvénypiac általi 10 éves inflációs várakozás pedig 1,6 százalék. Ma délelőtt az Eurózóna szeptemberi inflációs adatai is megérkeznek, a várakozások pedig kisebb fogyasztói árcsökkenésről szólnak.

PMI: Tegnap érkeztek a német, az eurózónás és az amerikai feldolgozóipari PMI adatok is, és mindegyik bővülést mutatott az előző hónaphoz képest. A német PMI 56,4-es értéke kissé a várt alatt alakult, az eurózónás 53,7 azonban a vártnak megfelelő volt, és mindkét érték erős bővülést mutat a feldolgozóipari aktivitásban. Az USA-ban a Markit PMI 53,2, az ISM PMI pedig 55,4-es értéket mutatott szeptemberre, ebből az utóbbi ugyan a várt 56,4-től elmaradt, de ez is erős bővülést jelent. A J.P.Morgan globális feldolgozóipari PMI mutató 52,3-as értékkel 25 havi csúcsra került.

Pepsi: Tegnap délután erős gyorsjelentést tett közzé a Pepsi a nyári negyedévről. Bevételsoron és profitsoron is jelentősen felülmúlták az elemzői konszenzust, és a pénzügyi évre vonatkozó prognózis is a vártnál jobb lett. A teljes évet nézve a menedzsment várakozás 4 százalékos organikus bevételnövekedés. A vállalat nagy erőssége a diverzifikált termékportfólió, amely stabilitást ad a járványhelyzet alatt. Habár a vendéglátószektor gyengélkedése negatívan érinti az üdítő szegmenst, a chips és keksz üzletág viszont jelentősen felpörgött, így összességében tudja tartani a növekedést a cég. A fogyasztók nagy készleteket kezdtek el felhalmozni ezekből a termékekből, és az otthoni munkavégzés, illetve a több otthon töltött szabadidő is serkentheti a fogyasztást. A jelentést jól fogadták a befektetők, az árfolyam 1,6 százalékot emelkedett tegnap.

Elemzés lezárása: 2020-10-02 08:36
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

7 fontos hír ma délután

KBC Equitas | 2021-10-22 15:11
Zoom, Continental, Beyond Meat

Intel: Újra zuhan a jelentés után

Grébel Szabolcs | 2021-10-22 14:51
Alacsony növekedés, magas költségek.

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2021-10-22 08:37
Intel, Snap, Renault, Olaj

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.