Piacok: Optimista hangulatban zárult a hét első kereskedési napja, annak ellenére, hogy nyitáskor még a koronavírus globális terjedése miatt bizonytalan volt az irány a piacokon. Európában a főbb indexek 1 százalék körüli emelkedéssel zártak, míg a BUX némileg alulteljesítő volt a 0,4 százalékos emelkedéssel. A tengerentúlon a vállalati hírek is segítették az emelkedést, a Boeing 737 Max típusú gépeit újra elkezdhetik tesztelni a Reuters értesülései szerint, emiatt pedig a repülőgépgyártó részvénye 8 százalék körüli pluszban zárt. Utóbbi is szerepet játszott abban, hogy a Dow Jones 2 százalék felett tudjon erősödni, valamint az S&P 500 is másfél százalékos pluszban zárt. Az európai határidős indexek alapján a mai napon is enyhe pluszban indulhat a kereskedés.

Fed: Jerome Powell ismét arról beszélt a mai alsóházi meghallgatása előtt, hogy az amerikai gazdaság kilátásai különösen bizonytalanok a járványhelyzet miatt. Annak ellenére, hogy a mostani visszaemelkedés a munkaerőpiacon és a fogyasztásban pozitív, a vírus terjedésére továbbra is figyelni kell, és a Fed elnöke szerint a teljes visszaállás csak akkor lehetséges, ha már az emberek biztonságosnak érzik a legtöbb tevékenység folytatását.

Koronavírus: Az Egyesült Államokban továbbra is rossz a helyzet, több tagállamban is rekordközeli új esetszámokat jelentenek, és szakértők szerint ilyen nagy fertőzésszám mellett nem lehet kontroll alatt tartani a járványt. A gyorsuló fertőzésszám miatt egyre több kormányzó visszakozik a gazdasági újranyitási tervektől. Floridában a bárokban újra betiltották az alkoholfogyasztást, míg New Jerseyben a tervekkel ellentétben mégsem engedélyezik csütörtöktők a beltéri vendéglátást. Eközben a WHO is figyelmeztetett, hogy messze még a járvány vége, globálisan még mindig gyorsul a terjedés, és a szociális távolságtartás és a karantén betartása még mindig fontos.

Hongkong: A kínai törvényhozás legfőbb döntéshozó szerve elfogadta az elmúlt hetekben sokak által vitatott nemzetbiztonsági törvénytervezetet Hongkongra és Makaóra vonatkozóan. A törvény ellen hetekig zavargásba torkolló tüntetések is zajlottak, illetve emiatt csökkenhet Hongkong autonómiája, és veszélybe kerülhet pénzügyi központi szerepe. Holnap lesz egyébként a korábbi brit gyarmat Kínával való egyesülésének 13. évfordulója is, ami szintén apropót adhatna a demokráciapárti tábornak a tüntetések folytatására.

Kínai gazdaság: Kedvező PMI-adatok érkeztek ma reggel a kínai gazdaságról, amely a vírus utáni sokkból való folyamatos regenerálódást mutatja. A kínai feldolgozóipari PMI 50,6-tal felülmúlta az 50,4-es elemzői konszenzust, és növekvő aktivitást mutat. A PMI értéke már március óta enyhén 50 fölött van. Viszont az exportmegrendeléseket mutató index 42,6 lett, ami a Kínán kívüli piacok gyengélkedését mutatja, de ez is javulás a májusi 35,3-as adat után. A szolgáltatóipari PMI 54,4 lett, amely további javulás a májusi 53,6 után.

Forint: Tovább folytatódott tegnap a forint gyengülése, napközben már 357 fölé is került az euróval szemben, amellyel így kéthavi mélypontot ütött. Azóta egy kis korrekció volt tapasztalható, jelenleg 356,7 az EURHUF. A forint a régiós devizákhoz képest is alulteljesítőnek számít.

Micron, Xilinx: Tegnap zárás után tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Micron és a Xilinx. Mindkét chipgyártó a vártnál erősebb keresletről számolt be, főleg a vállalati ügyfelek részéről, amelynek következtében a második negyedéves eredmények is vártnál jobban sikerültek. Várhatóan a harmadik negyedévben is folytatódni fog ez a trend, mivel az otthoni munkavégzéssel és a megnövekedett online forgalommal egyre nagyobb az igény az extra beruházásokra a szolgáltatóknál. Ugyanakkor a mobileszközökbe és személyi számítógépekbe készített chipek kereslete összességében még nem olyan erős, azonban ezt ellensúlyozni tudta a többi szegmens.

Amerikai bankok: A Fed korábbi iránymutatásának megfelelően az amerikai bankoknál osztalékcsökkentések és a részvény visszavásárlások felfüggesztése következhet, emiatt a Wells Fargo például be is jelentette, hogy az eddigi 51 centes negyedéves osztalékát csökkenteni fogja, a pontos összeget pedig a második negyedéves jelentésben fogja közzétenni. A Goldman Sachs és a Morgan Stanley viszont egyelőre megtartja a részvényenkénti 1,25 és 35 centes negyedéves osztalékot.

Mol: Egyesülésre készül a lengyel PKN Orlen és a Lotos, a fúzió jóváhagyása érdekében pedig a PKN megválhat 400 lengyelországi töltőállomásától. Erről kezdtek tárgyalásokat a Mollal, amely a lengyelországi Slovnaft-hálózatát bővíthetné nagymértékben a 400 kúttal. A megállapodás akár eszközcseréről is szólhat.

Elemzés lezárása: 2020-06-30 08:27
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.