Piacok: Erős hetet zártak a fejlett részvénypiacok, a hangulatot a múlt héten leginkább Donald Trump gyógyulása és az amerikai gazdasági stimulussal kapcsolatos várakozások hajtották. Pénteken is emelkedés volt tapasztalható, főleg a techszektor volt erős, a Nasdaq 1,5 százalékos növekedéssel felülteljesített. A BUX index heti szinten és pénteken is lemaradó volt, csak enyhe elmozdulás volt tapasztalható, pénteken a Richter 1,4 százalékos növekedéssel kiemelkedett.

Brexit: Boris Johnson üzenetet küldött Angela Merkelnek, hogy napokon belül előrelépést kell elérni az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatrendszerének szabályozásában. Amennyiben október 15-ig nem sikerül megállapodni, akkor a brit miniszterelnök már nem lát esélyt arra, hogy szabadkereskedelmi megállapodás jöjjön létre az EU és a britek között. A héten csütörtökön ül össze az Európai Tanács, ahol a Brexittel kapcsolatos ügyeket is fogják érinteni.

Koronavírus: Donald Trump orvosai szerint már nem fertőző, teljesítette a karanténból való kikerülési kritériumokat, bár a negatív teszteredményéről még nem érkeztek hírek. Az elnök mindenesetre így folytathatja az elnökválasztási kampányt. A járvány második hulláma egyébként tovább fokozódik, az amerikai napi új esetszámok a hétvégére közel kéthónapos csúcsra törtek, miközben Európa több országában is rekordokat döntöget a napi fertőzésszám, és több államban is szigorúbb járványellenes intézkedéseket vezettek be.

Gyorsjelentési szezon: A héten már beindul a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon az amerikai részvénypiacon, holnap a nagybankok közül már többen, így a Citigroup és a JP Morgan is közzéteszi a számait, de rajtuk kívül a Johnson&Johnson és a Delta Airlines is holnap jelent. A hét további részében jelent majd a Goldman Sachs, a Wells Fargo, a Morgan Stanley, a United Airlines és a Honeywell is. Európában majd inkább csak a jövő héten pörög fel a gyorsjelentési szezon. A legfrissebb elemzői becslések szerint az S&P 500 komponenseinél a harmadik negyedévben 4,4 százalékos bevétel- és 21 százalékos profitcsökkenés lehetett éves összehasonlításban.

Forint: Múlt héten erősödni tudott a forint az euróval szemben, és megközelítette a 356-os szinteket az árfolyam, a mai reggelen is e szint környékén kezdi napot a hazai deviza. A dollárral szemben a 301-es szintnél ingadozik az árfolyam. A héten a forint kapcsán a jegybank állampapír-vásárlásaira, valamint a csütörtöki egyhetes betéti eszköz tenderre figyelhetünk.

Makroadatok: Makroadatok szempontjából kevésbé lesz sűrű a hét, itthon a kedden érkező ipari teljesítmény statisztikákra figyelhetünk, míg a nemzetközi adatok közül a német ZEW index alakulása, és az Egyesült Államok inflációs adata lesz fontos. Mindezek mellett az IMF szerdán teszi közzé a frissített globális gazdasági előrejelzését.

Olaj: Közel 10 százalékkal emelkedtek a múlt héten az olajárak, így kéthetes csökkenő széria szakadt meg. Az emelkedést leginkább a Delta hurrikán hajthatta, ami miatt a Mexikói-öbölben a kitermelés nagy része leállt, illetve a norvégiai olajmunkások sztrájkja is az emelkedést hajtotta. Azonban a fokozódó koronajárvány miatt a kilátások továbbra is borúsak, nem lélegezhetnek még fel az olajpiaci szereplők, ma 1 százalék körüli mínuszban áll a WTI és a Brent is. A norvégiai sztrájk pedig tegnap véget ért, így ez is inkább a csökkenés felé mutató tényező.

Elemzés lezárása: 2020.10.12 08:41
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Megindulna a Starbucks

Mohácsi Mihály | 2023.06.06 15:20
Historikus támaszról fordult az árfolyam

Támaszról fordulna az AbbVie?

Varga Dániel | 2023.06.06 13:56
Az indikátorok nyújthatnak támogatást

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.06.06 08:35
Forint, kriptodevizák, EKB, Apple

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.