Piacok: Mérsékelten volt optimista a piaci hangulat a tegnapi napon, az európai tőzsdék csak kis mértékben tudtak emelkedni, a magyar tőzsde pedig jelentősen alulmaradt a nemzetközi piacokkal szemben a 2 százalék feletti csökkenéssel. Az Egyesült Államokban a nap elején emelkedéssel nyitottak az indexek, és a technológiai szektorban is folytatódott a visszaemelkedés, azonban a befektetők leginkább az Apple bemutatójára figyeltek, amely után viszont mérséklődtek a pluszok az indexeknél. Összességében viszont a technológiai szektor továbbra is jól tartotta magát, míg a bankszektor, az olaj és gázszektor, illetve a defenzívebb szektorok is gyengén szerepeltek.

A mai napon a befektetők a Fed kamatdöntő ülésére figyelhetnek, amely előtt elképzelhető egy kivárás is a piacon. Az európai határidős indexek egyelőre kis mínuszt mutatnak, és az amerikai határidős indexek is a tegnapi záróértékük körül ingadoznak.

Apple: A technológiai szektorban talán a legjobban várt esemény a héten az Apple tegnapi bemutatója volt, amelyen a vállalat az új okosóráit, valamint az új iPadeket mutatta be. Az Apple Watch bővült egy új funkcióval, így már a vér oxigénszintjét is tudja monitorozni, ezen felül pedig új hardvert és kezelőfelületet kapott. Ezen kívül pedig az Apple bejelentett egy olcsóbb órát is, valamint kiderült, hogy az új órákat egy speciális funkcióval olyanok is használhatják, akiknek nincs iPhone készülékük. Az új iPad Air szintén frissített hardvert kapott, valamint a kijelző már szinte a teljes felületét borítja a készüléknek. A készülékek mellet az Apple az előfizetéses szolgáltatásait az Apple One név alatt fogja egyesíteni, valamint Fitness+ szolgáltatást is bevezeti. Az esemény után az Apple árfolyama visszaesett a hétfői záróérték környékére, a zárás utáni órákban pedig mínuszba fordult az árfolyam.

Fed: Várhatóan a Fed nem fog változtatni a kamatszinteken, és újabb lépést sem jelent be, ettől függetlenül a kamatdöntést követő sajtótájékoztató fontos lehet az esetleges gazdasági kilátások miatt. Emellett az inflációs célkövetés változtatásáról sem derült még ki minden részlet, a piac ezzel kapcsolatban is számít iránymutatásra Jerome Powelltől.

Olaj: Tegnap publikálta az IEA a szeptemberi olajpiaci jelentését. A világszervezet pesszimistább lett augusztus óta, a kilátásukat lefelé módosították, aszerint idén átlagosan napi 8,4 millió hordós lehet a kereslet csökkenése tavalyhoz képest. Ez negatív hír volt az olaj szempontjából, azonban tegnap mégis jelentős emelkedésnek indult a WTI és a Brent is. Az API jelentése szerint ugyanis a múlt héten több mint 9 millió hordóval csökkent az amerikai olajkészlet-állomány, miközben az elemzők emelkedésre számítottak, így ez jókora pozitív meglepetésnek számít. Emellett a Sally hurrikán miatt a Mexikói-öböl olajkitermelése 25 százalékkal csökkent, amely szintén árfelhajtó hatás. Az olajárak ma reggel folytatják az emelkedést, a Brent ismét a fontos 40 dolláros szint fölött áll.

Gyorsjelentések: 14 százalékkal emelkedett az Adobe bevétele az augusztus végén záródó negyedévben, ezzel pedig a cég felülmúlta a konszenzust. A koronajárvány alatt megnövekedett a kereslet a társaság felhőalapú kreatív megoldásai iránt. A menedzsment következő negyedéves előrejelzése is hozta a várakozást, így összességében erős lett a jelentés, a zárás utáni kereskedésben 2 százalékot emelkedett az árfolyam. A FedEx gyorsjelentése is kiválóra sikerült, a várakozásokat felülmúló nagyon erős negyedévet zárt a társaság, és a menedzsment a teljes üzleti évvel kapcsolatban is optimistán nyilatkozott. A FedEx árfolyama a zárás után 5 százalékkal került feljebb.

TikTok: A Financial Times értesülése szerint a TikTok kínai tulajdonosa, a ByteDance a népszerű videómegosztó app globális működtetését egy új, amerikai székhelyű vállalatba szervezné ki. Ebben a társaságban pedig az Oracle kisebbségi tulajdonos lenne. Így az Oracle az amerikai részleg megvásárlása helyett a globális TikTokban szerezne részesedést. A tervet a kínai vezetés jóváhagyta, de még az amerikai kormánynak is el kell fogadnia.

OECD: Ma teszi közzé az OECD a frissített gazdasági előrejelzését, amely szintén fontos lehet a piaci hangulat szempontjából. Legutóbb, júniusban, jelentős visszaeséssel számolt az OECD, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban több szcenáriót is felvázolva.

Elemzés lezárása: 2020-09-16 08:35
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.