Piacok: Komolyabb mínuszok alakultak ki a piacokon tegnap, az európai vezető indexek 3 százalékkal kerültek lejjebb, az amerikai indexek pedig 2-3 százalék közötti mértékben csökkentek. A BUX ehhez képest jól tartotta magát, egy százalékos mínuszával felülteljesítő volt. Az ázsiai piacok ma reggel szintén csökkenést mutatnak, és a határidős európai indexek is kisebb mínuszokban állnak nyitás előtt.

Koronavírus: Az USA-ban megdőlt az április 25-i 36 ezres esetszám rekord, közel 39 ezer új beteget regisztráltak egy nap alatt az országban. Közben a hét napos mozgóátlag is új csúcsra emelkedett, már 30 ezer felett jár, ami az egyre növekvő pozitív tesztaránynak és a nagyobb mértékű tesztelésnek köszönhető. Közben az intenzív osztályok is kezdenek újra megtelni. Houston tegnapelőtt még 11 napot becsült, amennyi idő alatt megtelhetnek a kórházaik, tegnap azonban azt mondták, hogy ez már ma megtörténhet. Közben egyre több kritika éri az amerikai vezetést a vírus kezelésével kapcsolatban. A fogadóirodák és közvélemény-kutatások eredményeiben is egyre nagyobb távolság kezd látszani a favorit Biden és Trump között. Európában jobb a helyzet, itt egyelőre nincsenek jelei a második hullámnak a WHO szerint.

IMF prognózis: Publikálta az IMF az új gazdasági előrejelzéseit, amelyek pesszimistábbak a korábbi prognózisnál, viszont az OECD becsléseinél pozitívabbak. Ez alapján idén 4,9 százalékkal eshet vissza a világgazdaság, áprilisban még csak 3 százalékos csökkenést jósoltak. Kiemelték, hogy az első félévben a vártnál nagyobb volt a koronavírus negatív hatása a gazdasági aktivitásra, és a fellendülés is a korábbi becslésnél lassabb lehet. 2021-re 5,4 százalékos növekedést jósolnak, de ha ez bejön, a 2021-es GDP akkor is 6,5 százalékponttal alacsonyabb lesz a koronavírus előtti januári becslésnél.

Az IMF a fejlett gazdaságoknál vár súlyosabb negatív hatást, az idei visszaesés 8 százalékos lehet, és a jövő évi 4,8 százalékos becsült növekedés is a világátlag alatt lenne. Az egyik legsúlyosabban érintett terület az Eurózóna, ahol 10,2 százalék lehet a csökkenés, az USA GDP-re 8 százalékos mínusz a prognózisuk. A közepesen fejlett és fejlődő európai gazdaságoknál a prognózis 5,8 százalékos csökkenést vár, jövőre pedig 4,3 százalékos növekedést.

Ifo üzleti hangulatindex: Tovább javult a német üzleti hangulat, júniusban az ifo index 86,2 pontra emelkedett a májusi 79,7 pontról. A jelenlegi helyzetre és a jövőre vonatkozó várakozások is javultak júniusban, így a valaha volt legnagyobb mértékű egy hónapos emelkedés történt az indexben, ami azonban még mindig elmarad a vírus előtti szintektől, és még recessziós szintet jelez.

GfK fogyasztói hangulatindex: A német fogyasztói bizalom is javult júniusban. A gazdasági és jövedelemvárakozások is javultak a hónapban, valamint a vásárlási hajlandóság is növekedett. Így a jelenlegi júliusra vonatkozó előrejelzés mínusz 9,6 pont, ami 9 ponttal magasabb az előző havinál, valamint a várakozásoknál is jobb. A megtakarítási hajlandóság csökkenése is hozzájárult a jó eredményhez, ugyanis azt mutatja, hogy kevésbé akarnak tartalékolni a fogyasztók.

Olajkészletek: 1,4 millió hordóval növekedtek a nyersolajkészletek az USA-ban az elmúlt héten, így jelenleg 541 millió hordó készlet van, ami 16 százalékkal van az 5 éves átlag felett. Múlt héten 75 százalékos kapacitáson működtek a finomítók, és az üzemanyag előállítási ütem is növekedett. A WTI tegnap nagyobb mínuszban zárt, és ma is csökkenést mutat az árfolyama, mely 38 dollár alá süllyedt. A Brent árfolyama 40 dollár körül jár.

USA makroadatok: Ma újra munkanélküliségi adatok érkeznek Amerikából, valamint a végleges első negyedéves GDP számokat is közzéteszik. Emellett még a tartós fogyasztási cikkek keresletére vonatkozó adatokra, és inflációs számokra is figyelhetünk ma.

Lufthansa: 20 százalék feletti pluszban indíthatja a mai napi kereskedést a Lufthansa részvénye, miután a részvényesek elfogadhatják a 9 milliárd euró értékű állami mentőcsomagot. A mentőcsomagot támogatni fogja a légitársaság egyik legnagyobb részvényese, Heinz Hermann Thiele, akinek 15 százaléknyi részesedése van a Lufthansában. Thiele a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában közölte, hogy elfogadja a mentőcsomagot, amellyel kapcsolatban korábban még kritikákat fogalmazott meg.

Magyar Telekom: A korábbi terveknek megfelelően ma 10 órától tartja részvény-visszavásárlási aukcióját a Magyar Telekom. A részvény tőzsdei kereskedése emiatt 10 órától a lezárás szakasz végéig fel lesz függesztve.

Elemzés lezárása: 2020-06-25 08:30
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.