Amerikai munkaerőpiac: Jókora meglepetést okoztak a ma délután közzétett munkaerőpiaci adatok. Januárban 517 ezer fős növekedést mutatott a friss NFP-adat, míg az elemzői konszenzus mindössze 188 ezres bővülést jósolt. Egyrészt ez az előző havi adathoz képest is jelentős növekedést jelent, valamint a hét közepén közzétett ADP-adatot követően is meglepetésnek számít ez az eredmény. A munkanélküliségi ráta is csökkent, így a 3,5 százalékos decemberi mutatót követően már 3,4 százalékos ráta figyelhető meg. A konszenzus 3,6 százalékos mutatót prognosztizált előzetesen. Látni kell, hogy továbbra is stabilitást és erőt mutat az amerikai munkaerőpiac, a magas foglalkoztatottság pedig a béremelkedés ütemét szintén magasan tarthatja, amely viszont az inflációs folyamatokat még tovább fűtheti. Emiatt indokolt is lehet a további szigorítás a Fed részéről. 

Piacok: Az óriási meglepetést okozó amerikai munkaerőpiaci adatok után az amerikai határidős indexekben is esés látható. A Nasdaq indexnél 1,7 százalék körüli csökkenés, az S&P 500 indexnél egy százalék körüli esés. Kisebb visszaesés látható az európai piacokon is, azonban a teljes hetet nézve így is erős lehet a teljesítmény. Ezzel a tegnapi rali egy jó részét ki is törölhetik az indexek. Összességében persze a tőzsdék januári teljesítménye így sem nevezhető gyengének.

Kötvényhozamok: Gyors felpattanást produkáltak a brutális munkaerőpiaci adatokat követően a kötvényhozamok is, így az amerikai 10 éves hozam ismét a 3,5 százalékos szintet közelíti. A rövidebb oldali hozamokon is növekedés figyelhető meg, hiszen a 2 éves kötvényhozam is 4,2 százalék felett tartózkodik. Az európai kötvénypiacokon is nagyobb mozgás látható, a német 10 éves hozam 2,2 százalék felett tartózkodik.

Devizák: A délutáni munkaerőpiaci adatok hatására erősödésnek tudott indulni a dollár is, így az EURUSD is távolodni kezdett az 1,09 dolláros szintektől. Nem látni visszaesés jeleit a munkaerőpiacon, így a befektetők akár egy szigorúbb Fed-et kezdhetnek el árazni, amely megakaszthatja a dollár gyengülését. Ez a forintra nézve sem túl jó hír, így az EURHUF árfolyama is 388 forint fölé emelkedett ismét, ezzel ismét a 390 forintos szinteket közelítheti a devizapár.

Nemesfémek: A hozamok növekedése, valamint a dollár erősödése együttesen nem jelent túl jó hírt a nemesfémek piacára nézve. Az arany, illetve az ezüst is éles lefordulásnak indult, így a tegnapi gyenge szereplést követően ma sem állnak túl jól a nemesfémek árfolyamai. Az arany ezzel letörte az 1900 dolláros szintet is, míg az ezüst az 50 napos mozgóátlagot törte le a mai mozgással.

Intesa Sanpaolo: Magasabb nettó kamatbevételt, valamint magasabb nettó profitot ért el az Intesa Sanpaolo a negyedik negyedévben a várakozásoknál, azonban a bank előrejelzései már kevésbé győzték meg a befektetőket. A részvényárfolyam így a mai kereskedés során 4 százalékos mínuszban tartózkodik. A kamatok emelkedése mellett a várakozásokhoz képest mérsékeltebb nettó kamatbevételre számít az olasz bankcsoport. A részvényesi juttatásoknál pedig szintén magasabb osztalékfizetési hányadra számított a piac, így hiába a megemelt osztalék, és a részvény-visszavásárlási program, nem értékelték a befektetők pozitívan a napközben közzétett gyorsjelentést. 

Regeneron: A vártnál ugyan sikerült jobb eredményeket közzétennie ma délután a Regeneronnak, azonban éves szinten így is jelentős visszaesés mutatkozik. Az egy évvel korábbi 2,23 milliárd dolláros nettó eredményt követően már csak 1,2 milliárdot tudott elérni most a társaság. A covid-19 elleni készítményük használata továbbra is limitálva van az Egyesült Államokban, valamint az Eylea gyógyszer értékesítése is visszazuhant. Nyitás előtt azonban így is pluszban áll az árfolyam, a befektetők örülhettek, hogy a várakozásokat sikerült elérnie a cégnek.

Elemzés lezárása: 2023.02.03 15:28
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Képes újabb varázslatra a Disney?

Varga Dániel | 2023.03.21 11:55
Emelkedésre készülne a részvény

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.03.21 08:37
Forint, kötvényhozamok, európai autóipar, Mol

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.