Piacok: Meglepetést okozott a vártnál magasabb amerikai inflációs adat a piacokon, és a nap végére kisebb mínuszban zártak az amerikai indexek. Európában az iránykeresés volt a jellemző, viszont az indexek közel kerültek az újabb csúcspontokhoz. A magyar tőzsde némileg alulteljesítő volt az európai piacok közül, viszont a Mol részvénye kiemelkedett a több mint 2 százalékos erősödésével. Ma reggel a határidős indexekben szintén nem látszik nagyobb elmozdulás.

USA infláció: Meglepetésre 5,4 százalékra emelkedett júniusban az infláció az Egyesült Államokban, miközben a várakozás csak 4,9 százalékos növekedés volt. Az üzemanyag és élelmiszerárak emelkedése jelentősen megemelte az fogyasztói árindexet, amely az előző hónapban 5 százalékos szinten tartózkodott. Ezeket a hatásokat leszámítva is magas, 4,5 százalékos lenne az árindex. Mindezek az adatok a Fed szempontjából is fontosak, ráadásul ma kezdődik Jerome Powell kongresszusi meghallgatása, amelyen természetesen az inflációs folyamatok is szóba kerülnek, sokan ettől teszik függővé a monetáris szigorítás lebonyolítását.

Gyorsjelentési szezon: Folytatódik a gyorsjelentési szezon a nagybankok jelentéseivel. Ma a Bank of America, Wells Fargo, Citigroup és a Blackrock is közzéteszi a negyedéves számait, illetve a légiközlekedési szektorból a Delta Airlines is jelent. Tegnap a J.P. Morgan és a Goldman Sachs jelentései nem sikerültek rosszul, bár nagy pozitív meglepetést sem tudtak okozni. A befektetési banki bevételek mellett a mai napon inkább az amerikai hitelezési folyamatokon lesz a hangsúly a jelentésekben. A gyorsjelentési szezon előtti várakozásokat bemutató elemzésünk itt olvasható.

Volkswagen: Megemelte profitabilitási előrejelzését a Volkswagen, 2025-ra  7-8 százalék közötti return on sales célkitűzését 8-9 százalék közöttire emelte az autógyártó. Emellett a Volkswagen 10 százalékosra szeretné növelni a piaci részesedését az Egyesült Államokban, ehhez pedig arányaiban több elektromos autót is gyártana a vállalat. Frissített stratégiájában a Volkswagen új fejlesztési központot hozna létre Németországban, valamint Spanyolországban gyártaná a kisebb elektromos autóit és akkumulátorait. Tegnap az egyébként pozitív bejelentésekre 1,6 százalékkal csökkent a Volkswagen részvényárfolyama az utóbbi napok erősödése után. Kereskedési ötletünk pedig továbbra is pluszban tartózkodik. 

Apple: Sajtóértesülések alapján 20 százalékkal 90 millió közelébe emelné az új iPhone-ok gyártási darabszámát az Apple 2021-ben, ezt a beszállítói láncok helyreállása is segítheti. Az új készülékeket várhatóan ősszel mutathatja be a vállalat. A hírek után érdemes lehet figyelni a főbb beszállítók árfolyamait (pl. Taiwan Semiconductor), amely profitálhat a növekvő megrendelésekből. 

Olaj: Emelkedéssel indították a hetet az olajárak, a WTI ismét 75 dollár fölé erősödött, és a Brent is 76 dollár felett jár a ma reggeli árfolyam alapján. A piaci szereplők arra számítanak, hogy a ma megjelenő EIA olajkészlet-adatokban újra csökkenés lesz, mindez segíthette az emelkedést az árakban. 

Elemzés lezárása: 2021-07-14 08:37
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.