Piacok: Enyhe emelkedést hozott a múlt hét az amerikai részvénypiacokon, Európában viszont inkább vegyes volt a hangulat. A péntek azonban minden fontosabb börzeindexnél enyhe emelkedést hozott, a BUX pedig 1,4 százalékkal felülteljesített, az indexet a Richter látványos emelkedése húzta fel. Múlt héten az iparágak közül az energiaszektor volt felülteljesítő, köszönhetően az emelkedő olajáraknak is. Ma reggel az európai indexek enyhe mínuszban nyithatnak.

Egyeztetések: A Brexit és az amerikai gazdasági stimulus ügyében is fontos tárgyalások zajlottak a múlt héten, amelyek tovább folytatódnak. A Brexit esetében mindkét oldal kommentjei alapján közeledtek az álláspontok az egyik legvitatottabb témában, a halászat esetében, így növekedhet az esély a megállapodásra. Az esetleges amerikai mentőcsomagnál pedig jó hír, hogy a republikánusok már optimistábban fogalmaztak a 908 milliárdos stimulus elfogadásával kapcsolatban.

Koronavírus: Továbbra is nagyon súlyos a helyzet az Egyesült Államokban, ahol sorozatban több napja 200 ezer fölött van a regisztrált új fertőzöttek száma. A szakértők szerint pedig hiába érkezik meg hamarosan a védőoltás, áprilisig így is duplázódhat a fertőzésben elhunytak száma. A Pfizer vakcinájával egyébként holnap kezdhetik meg az oltási kampányt a britek, az Egyesült Államokban pedig csütörtökön kaphat sürgősségi engedélyezést a vakcina.

Olaj: Múlt csütörtökön kompromisszumra jutottak az OPEC+ tagállamok, amelyet kedvezően fogadtak az olajpiacon, a Brent sorozatban az ötödik héten emelkedett, és az 50 dollárt is megközelítette. A sötét felhők azonban még nem vonultak el teljesen, az emelkedő fertőzési számok és több országban a járványellenes korlátozások meghosszabbítása még nyomást helyez a keresletre. Egyébként a Bloomberg és a Refinitiv alapján az elemzők többsége 50 dollár alá várja 2021-ben is a Brent átlagárfolyamot. Ma reggel fél százalék körüli mínuszban áll a WTI és a Brent is.

Nemesfémek, Bitcoin: Lokális mélypontjáról pattant fel a múlt hét elején az arany és az ezüst is, amelyeknek a gyengülő dollár, és a gazdasági stimulusról szóló kedvező hírek is jót tettek. Az elmúlt 1-2 napban azonban már inkább stagnálás volt látható. A Bitcoin stagnáló hetet teljesített, ma reggel azonban egy kisebb növekedés látható.

Heti makroadatok: A hét első fontosabb adata kedden érkezik, az Eurózóna harmadik negyedéves GDP adatának harmadik olvasatára figyelhetünk, valamint a német és az eurózónás ZEW gazdasági hangulatindex decemberi értéke is megérkezik. A német ZEW index a várakozások szerint javulást mutathat az előző havi adathoz képest, bár a jelenlegi helyzetre vonatkozó alindex még kismértékben tovább romolhat. Szerdán a német külkereskedelmi adatokra, valamint az EIA olajkészlet adataira figyelhetünk. Csütörtökön az EKB kamatdöntő ülése és az ott elhangzottak lehetnek fontosabbak, de ezen a napon érkeznek a novemberi inflációs számok is az USA-ból, valamint a heti munkanélküliségi számok. Pénteken a német inflációs adatok, valamint a Michigan fogyasztói hangulatindex decemberi értékére lesz érdemes figyelni.

Airbnb: 56-60 dollár közötti már a héten esedékes IPO-nál meghatározott ársáv, vagyis valóban komoly kereslet mutatkozik a részvényekre. A tervek szerint csütörtökön indulhat majd a kereskedés a népszerű vállalat részvényeivel, és közel 3 milliárd dolláros lehet az IPO mérete. Korábban még 45-50 dollár közötti sávról szóltak a hírek.

Elemzés lezárása: 2020-12-07 08:41
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

4iG: Itt az újabb mérföldkő!

Grébel Szabolcs | 2021-12-01 15:23
Ugrásszerű növekedés jöhet a Digi felvásárlásával

NetApp: Felhőtlen a boldogság a jelentést követően

Varga Dániel | 2021-12-01 13:22
Jól teljesített a vállalat az elmúlt negyedévben

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2021-12-01 08:32
Fed, Makroadatok, Forint, Gyorsjelentések

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.