Piacok: Tegnap elakadt az emelkedés a nemzetközi piacokon, Európában fél és egy százalék közötti mínuszban zártak az indexek, míg az Egyesült Államokban a Dow Jones és az S&P zárt fél százalék körüli mínuszban, a Nasdaq pedig csak enyhén csökkent. Kivárás jellemezte a piacot a technológiai szektorban, mivel tegnap mutatta be az Apple az új iPhone készülékeit, emellett nem segített a kedvező piaci hangulat alakulásában a Johnson & Johnson koronavírus vakcina tesztjeinek felfüggesztése sem, valamint a német ZEW index is jóval elmaradt a várttól a tegnapi napon. A határidős indexek ma reggel nem mutatnak nagy elmozdulást, a tegnapi záróértékek körül enyhe pluszban tartózkodnak.

Apple: A technológiai szektorban kiemelt figyelem övezte a tegnapi iPhone bemutatót, amelyen a várakozásoknak megfelelően négy új készüléket mutatott be. Az új telefonokban frissített hardver és kamera található, valamint az 5G-s hálózatot is támogatják. A legfontosabb kérdés azonban az árazás volt, az új iPhone 12-es készülékek 729 és 1099 dollár közötti áron indulnak. A négy modell közül a Mini névre hallgató telefon lesz a legolcsóbb (amely kisebb kijelzővel érkezik), míg az iPhone 12, 799 dolláros áron kerül bevezetésre, amely drágább, mint az előző 11-es modell bevezetési ára. Ezen kívül pedig elérhető lesz két Pro modell, amelyek már 3 kamerát tartalmaznak, 999 és 1099 dolláros áron. Ezzel ismét árat emelt a fő készülékeinél az Apple, amely várhatóan majd megdobhatja az átlagos eladási árat a cégnél. A befektetők viszont nem fogadták pozitívan a bemutatót, a részvény 2,6 százalékos mínuszban zárt, igaz az megelőző napon jelentősen emelkedett.

Eli Lilly: A Johnson & Johnson koronavírus vakcinájának klinikai tesztjeinek felfüggesztése után az Eli Lilly antitest kezelésének klinikai tesztjeit is felfüggesztették. A hírről a New York Times számolt be, később viszont a vállalat is megerősítette az értesülést. Az Eli Lilly antitest kezelését egyébként az amerikai kormány is támogatja, azonban a kezelés biztonságosságával felmerült kétségek miatt egyelőre felfüggesztik a teszteket. Az Eli Lilly részvényárfolyama csökkent is a hírekre, míg a versenytársak (Regeneron, AstraZeneca, GlaxoSmithKline és Vir) részvényei emelkedtek.

Egyesült Királyság: A Brexit mellett érdemes lehet figyelni a törvényi változásokat is a briteknél, mivel a parlament egy olyan tervezetet készített elő, amelynek elfogadása esetén a miniszterek megakadályozhatnák a külföldi tőkebefektetéseket, főként az infrastruktúra és a védelmi projektek tekintetében. A Bloomberg értesülései szerint ez tovább nehezíthetné a britek tárgyalási pozícióját a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban. Emellett vészesen közeledik az október 15-i határidő, amelyet Boris Johnson megjelölt a Brexit ügyében, a holnap kezdődő Európai Tanács ülés pedig kiemelt fontosságú lesz azzal kapcsolatban, hogy történik-e előrelépés a rendezett kilépés ügyében.

JP Morgan, Citigroup: Megkezdték a bankok a gyorsjelentési szezont, tegnap nyitás előtt a JP Morgan és a Citigroup számait ismerhették meg a befektetők. A két bank gyorsjelentése nem sikerült rosszul, a legnagyobb meglepetést talán az okozta, hogy a vártnál alacsonyabb szinten maradt a negyedéves céltartalékképzés, valamint a kereskedési üzletágak továbbra is erős teljesítményt nyújtanak. A részvények viszont a kezdeti pluszok után lefordultak, és a bankszektorról az USA-ban is elmondható, hogy alulteljesítő maradt, valamint a tegnapi piaci hangulat sem volt támogató. Ma a Wells Fargo és a Goldman Sachs folytatja a banki jelentések sorozatát.

Olaj: Vlagyimir Putyin és a szaúdi koronaherceg ismét arra szólította fel az OPEC+ tagországokat, hogy tartsák magukat a korábban bejelentett kitermelés csökkentésekhez. Az olajárak a hétfői visszaesés után tegnap enyhén emelkedni tudtak, azonban a WTI ma reggel újra 40 dollár alá süllyedt, míg a Brent árfolyama 42,2 dollár.

Richter: Tegnap a Jefferies emelte meg a Richter célárát 8750 forintra a korábbi 8150 forintról. A tegnapi záróárfolyamhoz képest ez 32 százalékkal magasabb célár. Tegnap a Richter enyhe, 0,8 százalékos pluszban zárta a kereskedést.

Elemzés lezárása: 2020.10.14 08:37
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Képes újabb varázslatra a Disney?

Varga Dániel | 2023.03.21 11:55
Emelkedésre készülne a részvény

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.03.21 08:37
Forint, kötvényhozamok, európai autóipar, Mol

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.