Nagyon izgalmas lehetőséget rejthet magában a 3D-s nyomtatásban utazó belga Materialise, ezért vételi ötletet fogalmazunk meg a cég részvényére a jelenlegi szinteken. A papírra a KBC brüsszeli elemzője is rendkívül optimista, hiszen 9,5 dolláros célárat rendelt hozzá, ami a jelenlegi szinteknél több mint 30 százalékkal magasabban van. Persze azt is fontos kiemelni, hogy egy viszonylag fiatal iparágban működik a cég, ami rengeteg potenciállal rendelkezik, de a befektetőknek ehhez mérten komolyabb kockázatokkal kell számolni.

Stratégia: vétel a jelenlegi szinteken, legfeljebb 7,4 dollárig; célszint: 9,5; stop loss: 6,3 dollár; hozam-kockázat arány: legalább 1,9.

Forradalmi technológiában utazik

 (=) A Materialise 3D nyomtatással foglalkozó cég, ebben az iparágban pedig az elmúlt években egyre gyorsabb növekedést lehet látni. A 3D nyomtatás ugyan nem újkeletű dolog, hiszen már az 1980-as években is tettek kísérletet a háromdimenziós nyomtatásra, bár ezek a gépek még elég kezdetlegesek voltak.

(+) Mostanra azonban rendkívül sokat fejlődött a technológia, és óriási lehetőségeket rejt magában. Ezért is érdemes szemmel követni az iparágban tevékenykedő cégeket, mint például a belga központú, de amerikai tőzsdén forgó Materialise-t, amely a 3D nyomtatás egyik úttörője.

(+) A cég már több mint 25 éve jelen van a piacon, és ez idő alatt rendkívül nagy tapasztalatra tett szert a menedzsment a KBC belga elemzője szerint. Ezt ötvözve a vállalat progresszív gondolkodásával minden adott ahhoz, hogy a következő években is vezető szerepet töltsön be az iparágban, ezzel pedig a részvényeseknek is értéket teremtsenek.

Mi az a 3D nyomtatás?

A 3D-s nyomtatás, ahogy a neve is jelzi, három dimenziós tárgyak létrehozására alkalmas folyamat. A tárgyak nyomtatása úgy történik, hogy azokat folyamatosan építik fel vékony rétegek egymásra építésével. Leggyakrabban műanyagból készült tárgyakat nyomtatnak, de már egyre több anyag nyomtatásával kísérleteznek, legyen az fém, emberi szövet, vagy éppen csokoládé. 

A 3D nyomtatásban utazó vállalatok kétféleképpen juthatnak bevételhez: szoftvereiket, vagy az általuk nyomtatott termékeket árulhatják. A 3D-s nyomtatás nagyon hatékony lehet akkor, ha kevés számú, többféle elemet kell létrehozni. Ebben az esetben nincs szükség külön gyártósorra, hanem egy 3D-s nyomtató segítségével néhány óra alatt létre lehet hozni a kívánt tárgyat. Ugyanakkor nagyon fontos megemlíteni, hogy egyre nagyobb szerepet kap a gyógyászati felhasználás is. Ebben óriási potenciál van, hiszen már ma képesek művégtagok, csontok, de például egy fül kinyomtatására is. 10 éven belül pedig már egész szerveket is tudnak majd nyomtatni.

Rendkívüli ütemben nő a 3D nyomtatás piaca

(+) A 3D nyomtatás piaca egészen elképesztő mértékben nőtt az utóbbi években, és ez a következő években is folytatódhat. Az International Data Corporation (IDC) piackutató becslései szerint a 3D nyomtatásra elköltött összeg átlagosan 27 százalékkal nőhet a következő három évben, és 2019-re elérheti a 26,7 milliárd dollárt. Ez az összeg 2015-ben 11 milliárd dollár volt. A növekedést természetesen a fejlettebb régiók, Nyugat-Európa, az Egyesült Államok, illetve Japán hajthatja. 

(+) A terjeszkedést az is segítheti, hogy az utóbbi években megjelentek a 3D nyomtatók kisebb, sokkal olcsóbb változatai is, amelyek nagyon kiszélesítették a piacot. Ezek segítségével megnyílt például az oktatási célú felhasználás lehetősége is, de magánszemélyek is sokkal könnyebben juthatnak már saját nyomtatóhoz.

(+) Ezek a folyamatok a Materialise bevételén is meglátszódnak, hiszen 2012 óta minden évben 15 százalék fölötti bevétel növekedést ért el a cég, és 2015-ben először meghaladta a 100 millió eurót az árbevétel. A növekedési ütem a KBC belga elemzője szerint a következő években is fenntartható lesz, 2019-re pedig a 200 millió eurót is meghaladhatja a bevétel.

(+) A vállalat jellemzően az év második felében, különösen a negyedik negyedévben realizálja bevételei jelentős részét, vagyis látható egy szezonhatás a termékek iránt. A Materialise becslése szerint egyébként 115 és 120 millió euró közötti bevételt érhetnek el, a KBC elemzője lényegében ennek megfelelő, 118,7 millió euróra számít.

(+) A bevételek növekedését az is segítheti az év második felében, hogy az utóbbi években stratégiát váltott a Materialise. Ez azt jelenti, hogy a vállalat a korábbi határozatlan idejű licencek helyett évente megújítandó licencet is ajánl, melyek olcsóbbak, mint a határozatlan idejűek, ugyanakkor a későbbi években folyamatosabb, tervezhetőbb bevételt generálnak a vállalatnak.

Nagy hangsúly a szoftvereken

(=) A Materialise három szegmensben tevékenykedik: szoftver, orvosi, illetve gyártás divíziót különböztethetünk meg. Az orvosi és a gyártás részleg a cég saját maga által nyomtatott termékeket értékesíti, míg a szoftver üzletág más cégeknek biztosít hozzáférést 3D nyomtató szoftverekhez.

(-) A bevételek megoszlása nagyjából egyenletesnek mondható, ugyanakkor a teljes EBITDA csak kis hányada származott az orvosi és a gyártás részlegből együttesen. 2015-ben a szoftverekből származott a vállalat teljes EBITDA-jának több mint 80 százaléka.

(=) Ez annak köszönhető, hogy az orvosi és ipari szegmens igen alacsony EBITDA marzzsal működik (2015-ben 2, illetve 4 százalék). A szoftver részleg ezzel szemben 2015-ben 35,2 százalékos EBITDA marzsot ért el. Éppen ezért kalkulál úgy a KBC belga elemzője, hogy a szoftver üzletágból származó bevételek fognak legnagyobb mértékben növekedni 2018-ig.

(+) Emellett a másik két üzletágban is javulhat majd az EBITDA marzs. A mostani alacsony marzsok leginkább a magas kutatás és fejlesztési költségeknek tudhatók be, de ebben a későbbiekben sem várható nagy csökkenés, így a bruttó marzzsal együttesen a hatékonyág növelésével emelkedhetnének az EBITDA marzsok is.

(-) Némileg aggasztó lehet, hogy 2013 óta folyamatosan csökken a vállalat profitja, 2015-ben pedig veszteséges is lett a Materialise. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy a vállalat költségei közel 30 százalékkal nőttek 2015-ben az egy évvel korábbiakhoz képest. Elsősorban a kutatás-fejlesztésre fordított költségek ugrottak meg, persze ez egy ilyen dinamikusan fejlődő szektorban nem meglepő, sőt kell is sok pénzt áldozni a fejlesztésekre.

(=) A K+F ráfordítás 2016-ban sem csökkenhet a vállalat vezérigazgatója szerint. Viszont a KBC elemzőjének becslése szerint már ennek ellenére is nyereséggel zárulhat a 2016-os pénzügyi év. A Bloomberg elemzői konszenzusa szerint idén még kisebb vesztesége lehet a Materialise-nak, és csak 2017-ben termelhet ismét profitot.

Csalóka lehet az értékeltség

(-) Első ránézésre rendkívül magas a Materialise értékeltsége, hiszen 182-es előretekintő P/E, illetve 25-ös EV/EBITDA rátával rendelkezik. A versenytársak medián P/E rátája, amelyek egyáltalán rendelkeznek ilyennel (mert az előrejelzések szerint nem lesznek veszteségesek), azok átlag P/E mutatója 40. Ez szintén igen magas érték, ha például összevetjük az S&P 500 index nagyjából 17-es P/E rátájával. A magas értékeket a Materialise, illetve az iparág egészét tekintve is a rendkívüli növekedési ütem indokolhatja.

(+) A KBC belga elemzője mutatószám, illetve diszkontált pénzáramlás alapú modell segítségével is értékelte a céget. Az előbbivel 7,6-9,5 dollár közötti fair értéket kapott. A DCF modell alapján viszont ennél jóval magasabb, közel 13 dolláros fair érték jött ki. Célára 9,5 dollár jelenleg, ami a mostani szintekhez képest nagyjából 35 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

(=) A DCF modell kapcsán egyébként a tíz éves előrejelzési periódus során nagyjából átlagosan évi 20 százalékos bevétel növekedéssel kalkulál a KBC elemzője, míg a tőkeberuházás éves szinten a bevételhez viszonyítva kicsit több mint 6 százalék lehet.  A szabad készpénzáramlás a tavalyi -7,1 millió eurót követően idén még ugyan mínuszos lehet a várakozások szerint, 2025-re viszont 45,5 millió euróra nőhet majd.

(-) Azt persze hozzá kell tenni, hogy egy gyakorlatilag gyerekcipőben járó iparág esetében igen nehéz ilyen hosszútávra előrejelzést készíteni, hiszen még rengeteg a bizonytalanság. Ugyanakkor ezeket a kockázatokat ellensúlyozhatja, hogy például Szaúd-Arábiában már egész irodákat, egy kínai mérnök pedig lakóházakat nyomtat. Amennyiben ilyen széles körben elterjedne a 3D nyomtatók használata, a piac még a jelenleg becsült ütemnél is gyorsabban növekedhet.

Jól pozícionált a cég

(+) A folyamatos kutatás-fejlesztési tevékenységnek köszönhetően a Materialise a jövőben is az egyik meghatározó szereplő lehet a 3D nyomtatás piacán. A vállalat már most is globális jelenléttel rendelkezik, ráadásul a múlt héten jelentette be a vállalat, hogy a HP a cég szoftverét választotta a HP új 3D-s nyomtatójának működtetéséhez.

(-) Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a sok kutatás-fejlesztés komoly beruházási költségekkel jár, amit a vállalatnak finanszíroznia kell. A KBC belga elemzője szerint előfordulhat, hogy a következő években tőkét kell bevonni, hogy a cég meg tudja valósítani hosszabb távú terveit, és félő, hogy ezt magas finanszírozási költségekkel tudja csak megtenni. Ugyanakkor jelenleg nagyon stabil a Materialise pénzügyi helyzete, hiszen készpénz állománya meghaladja hiteleinek nagyságát.

Technika

(=) Márciusban egy óriási ralival törte meg a 2014-es részvénykibocsátás óta tartó csökkenő trendet a Materialise árfolyama. A kitörés óta eltelt néhány hónapban visszakorrigált a trendvonalhoz a részvény, itt viszont már elég markáns támaszra lelt, és ismét lendületbe jött.

(+) Az utóbbi napokban több fontos szintet is maga mögött hagyott a Materialise, ugyanakkor egyelőre a 200 napos mozgóátlagnál elakadt az emelkedés. Az indikátorok emelkedő trendje viszont továbbra is pozitívan hat, ráadásul az MACD nemrég vételi jelzést is adott.

(+) A 200 napos mozgóátlag legyűrése után nagy tér nyílna meg a papír előtt, elsőként rögtön a 8 dolláros ellenállásig juthatna a papír. Ha az idei 8,4 dolláros csúcsot is sikerrel tudná venni, úgy a célszint is lőtávolba kerülne.

(-) Ha a mostani akadályok túl nagy falatnak bizonyulnak, úgy még azért igen sok helyen támaszra lelhetne az árfolyam. Elsőként már a közelben húzódó 50 napos mozgóátlagban, illetve a 7,23 dolláros Fibonacci szint kettősében bízhatna, majd pedig a nemrég megtört, rövidtávú csökkenő trendvonal nyújthatna menedéket. Amennyiben ezek mind elesnének, úgy a kulcsfontosságú 6,5 dolláros szinté lesz a kulcsszerep, hiszen ha ez is elesik, úgy igencsak elromlana a technikai kép. 

Stratégia

(!) A kedvező fundamentumok és a rendkívüli növekedési potenciál miatt vételi ötletet fogalmazunk meg a Materialise részvényére a jelenlegi szinteken. Célszintünk 9,5 dollár, amely a jelenlegi szintekhez képest nagyjából 30 százalékos felértékelődéssel kecsegtet.

(!) Veszteségvágó szintünket 6,3 dollárra helyezzük el, mert ha ez alá csúszna az árfolyam, akkor rövid távon akár jelentősebb visszaesés is jöhetne. Ez 13 százalékkal van a jelenlegi szint alatt, és hozam-kockázat arányunk így legalább 1,9 lesz.

A Materialise (NYSE: MTLS) napi grafikonja

HOGYAN LEHET MATERIALISE PAPÍRRAL KERESKEDNI A KBC EQUITAS RENDSZEREIBEN?

1. RÉSZVÉNY

Új WebBroker: a Kereskedés/Tőzsde menüpont Vétel lapon a "Mit?" kérdésre válassza ki a Materialise részvényét.

PETI: a Home Brokering / Új ajánlat menüpontra kattintva az Új ajánlat ablakban az Értékpapír legördülő menüből először válassza ki a NY-Nasdaq piacot, majd pedig a Materialise részvényét. Előfordulhat, hogy nem jelenik meg az aktuális árfolyam, ehhez az Instrumentumok / Globális szűrés menüpont alatt előbb fel kell vennie a Materialise részvényét (a megbízást enélkül is beadhatja a részvényre).

Devizaváltás: amennyiben nem rendelkezik a vásárláshoz szükséges deviza mennyiséggel a számláján, a rendszer felajánlja, hogy automatikusan vált a számláján található devizából a megbízáshoz szükséges mennyiségűt. Emellett manuálisan is válthat devizát a Pénzműveletek/Devizaváltás menüpont alatt.

Elemzés lezárása: 2016.05.31 09:55
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

7 fontos hír ma délután

KBC Equitas | 2023.02.03 15:28
Amerikai munkaerőpiac, kötvényhozamok, devizák

Nem hozta a várakozást az Apple

Cinkotai Norbert | 2023.02.03 15:20
Nem örülnek a befektetők a jelentésnek

Pesszimistább jövőkép az Amazonnál

Mohácsi Mihály | 2023.02.03 15:10
Nem segítenek a magas költségek

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.