Részvénypiacok: Tegnap tovább emelkedtek az európai indexek, a hazai BUX index 0,6 százalékkal került feljebb a nap végére. A magyar blue chipek vegyesen zárták a napot, a legjobban a Richter teljesített, 3,2 százalékos pluszban zárta tegnap a kereskedést. Kitartott a jó hangulat az amerikai tőzsdéken is, így mindhárom fontos amerikai index emelkedést könyvelhetett el tegnap este. A határidős indexek negatív nyitást jeleznek előre Európa szerte.

Amerikai monetáris politika: Ma kerül sor a Fed kamatdöntő ülésére, ahol a várakozások szerint a szigorítással kapcsolatos hírek érkezhetnek, akár már decembertől. Az ülés után sajtótájékoztatót tart majd Jerome Powell, a jegybank elnöke is, ami szintén kiemelt esemény a mai nap során, és a hónap egészében is. A határidős indexek alapján is látható, hogy a befektetők kivárnak az esemény előtt, ami meghatározó lehet a hozamkörnyezet kapcsán is.

Érkező jelentések: Ma piacnyitás előtt teszi közzé a harmadik negyedéves jelentését a CVS Health, illetve a Marriott International is. Zárás után is záporozni fognak a jelentések, többek között várhatjuk az Etsy, a Fox, az Electronic Arts, az MGM Resorts International, vagy a Take-Two Interactive Software jelentését is.

Makroadatok: Ma teszik közzé az Eurózónára vonatkozó szeptemberi munkanélküliségi ráta adatát. Az elemzők 7,4 százalékos mutatót számoltak előzetesen, míg a múlt havi eredmény 7,5 százalék volt. Az Egyesült Államokból érkezik továbbá az ISM feldolgozóipari index is.

Kína: Októberben tovább erősödött a kínai szolgáltatóipar teljesítménye, így a szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe 53,8 pontra emelkedett a szeptemberi 53,4 pont után. A kínai szolgáltatóipar így már két hónapja növekedést mutat, a növekedés mértéke pedig július óta a legnagyobb. A kiváló teljesítmény mögött az élénkülő kereslet állhat, a szolgáltatóipari vállalatok ismét bővítették a foglalkoztatottak számát. A költségek növekedésének köszönhetően a vállalatok a szolgáltatások árát is emelték, ez az emelkedés a legnagyobb mértékű július óta.

Activision: Az elmúlt negyedév a várakozásoknak megfelelően sikerült az Activision számára, azonban csökkentettek a negyedik negyedévre vonatkozó előzetes várakozásaikon. Ezt a lépést nem fogadták jól a befektetők, így 9 százalékot esett zárás után az árfolyam. A harmadik negyedévben 1,88 milliárd dollár bevételt realizált a vállalat, illetve 72 centes EPS-t ért el a társaság. Az Activision szegmensben növekedést ért el a társaság a havi aktív felhasználók számában, míg a King szegmensben csökkent a felhasználók száma tavalyhoz képest. Az Activision és Blizzard szegmensben várakozásokon aluli bevételt ért el a vállalat, míg a King szegmensben 36 millióval meghaladta a várakozásokat a végleges bevétel értéke. A következő negyedévre 2,78 és 2,95 milliárd dolláros bevétellel számol a vállalat, valamint 1,29 dolláros EPS-sel.

Marathon Petroleum: Jól teljesített a vállalat az elmúlt negyedévben. A tavalyi veszteséghez képest idén már nyereséget ért el a vállalat, így 73 centes EPS-t tett közzé a társaság a tegnap esti jelentésében. Továbbá a 32,6 milliárd dolláros bevétel közel 86 százalékos emelkedést jelent a tavalyi időszakhoz képest. Július és október között 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt vissza részvényeket a cég a korábban bejelentett 10 milliárd dollárról szóló kampány részeként. 

T-Mobile US: Vegyes eredményeket ért el a T-mobile US a harmadik negyedévben. Az egy részvényre jutó nyeresége 55 cent lett a vállalatnak, ezen a téren sikerült a várakozásokat felülmúlnia a társaságnak. Az idei bevétel 2 százalékos emelkedés mellett 19,6 milliárd dollár lett, amely így is kisebb, mint amit az elemzők előzetesen becsültek. 673 ezer új mobil-előfizetője lett a vállalatnak, ez egyrészt nagyobb lett a korábbi előrejelzéseknél, azonban alacsonyabb a versenytárs AT&T eredményéhez képest. Emellett emelt az éves várakozásain a vállalat, így több előfizetőt várnak a következő negyedévben, mint ahogy eddig számolták. 

Lyft, Uber: 73 százalékkal emelkedett a Lyft bevétele a harmadik negyedévben tavalyhoz képest, a 864 millió dolláros teljesítmény megverte az elemzői konszenzust is. A tavalyi veszteség után ezúttal 67 millió dolláros EBITDA-t értek el, amely több mint duplája az elemzői becslések átlagának. Az EPS soron azonban továbbra is veszteség látható. Az árfolyam a jó eredményekre 3,6 százalékos pluszba került zárás után, és a versenytárs Uber is emelkedett, amely majd holnap teszi közzé a jelentését.

Lufthansa: Pozitív meglepetést okozott a német légitársaság, az EBIT-soron a járvány kezdete óta először profitot értek el, egy évvel ezelőtt még masszív, 1,3 milliárd eurós volt a veszteség. Az utazási korlátozások enyhítése sokat segített a főképp nemzetközi utazásokat lebonyolító cég helyzetén. Bevételsoron közel duplázódás volt, 5,2 milliárd eurót értek el. A transzatlanti útvonalakon bejelentett enyhítés tovább segíti a céget, így az év vége is nyereséges lehet.

BMW: Habár az értékesített darabszám a többi német autógyártóhoz hasonlóan a BMW-nél is csökkent, az átlagos eladási ár növekedése ezt részben ellensúlyozta, a bevétel 4,5 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az EBIT-soron 2,9 milliárd euróval pozitív meglepetést ért el a cég a 2,3 milliárd eurós konszenzussal szemben. A menedzsment fenntartotta a korábbi célkitűzéseket, viszont figyelmeztettek, hogy a chiphiány 2021 után is még probléma maradhat.

Pfizer: Megkapta az engedélyt a vállalat az Egyesült Államokban, hogy elkezdjék oltani az 5-11 éves korosztályt is a Covid-19 elleni vakcinával. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ tegnap hivatalosan is jóváhagyta az engedélyt. Emellett Joe Biden amerikai elnök is közzétett egy közleményt, miszerint a gyermekek beoltása fontos lépés lehet a vírus elleni harcban. 

Teamviewer: Megerősítette az előzetes harmadik negyedéves számait a Teamviewer, a korábbi negatív hírek után pedig a részvényesek számára biztató lehet, hogy 18 százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest az előfizetések száma, az első kilenc hónapot összességében nézve pedig 21 százalékkal. Összesen így 628 ezer ügyfele volt a Teamviewernek a harmadik negyedév végén, és a korábbi időszakokhoz képest csökkent a lemorzsolódás is. A profitabilitás viszont éves alapon nagyot csökkent, a tisztított EBITDA marzs 33,6 százalékra csökkent 54,7 százalékról. Az elmúlt időszakban a részvény csökkenésének is az egyik oka ez volt, valamint a folyamatos visszavágások a várakozásokban. A mostani bejelentések így enyhe pozitívumot jelentenek a részvényárfolyam pedig várhatóan pluszban nyithat. 

Mol: Kijöttek tegnap a Mol külső környezeti adatai októberre vonatkozóan. A Brent emelkedése már tudott volt, közel 84 dolláros volt az átlagárfolyam, ilyen magas legutóbb 2014-ben volt, emellett pedig a gázárak emelkedése is kedvező a Molnak. A finomítói marzs a szeptemberivel megegyező 5,9 dollár/bbl maradt, ez egy kedvező szint. A petrolkémiai árrés viszont 504 euró/tonnára csökkent, legutóbb januárban volt csak ennél alacsonyabb. Ez sem egy rossz szint viszont, a Mol a középtávú stratégiájában 350 euró/tonnás árréssel számol, ahhoz képest még mindig elég magas. Az árfolyam is inkább pozitívan reagált az adatokra, tegnap kiemelkedett a Mol a magyar piacon és az európai olajszektoron belül is.

OTP: A Concorde elemzője 15500 forintról 20200 forintra emelte az OTP részvényére vonatkozó célárát. Az ajánlást viszont vételről az egy fokkal mérsékeltebb felhalmozásra módosította. A célárak átlaga így jelenleg 20686 forint.

Elemzés lezárása: 2021-11-03 08:40
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Autodesk: Már a 200 napos mozgóátlag felett jár

Grébel Szabolcs | 2022-08-15 15:23
Sokat javult a részvény technikai képe

Magyar blue chipek: Kifogyóban a lendület

KBC Equitas | 2022-08-15 11:47
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-08-15 08:43
Aramco, magyar gazdaság, forint

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.