Piacok: Míg az európai piacok inkább emelkedéssel zárták a múlt a hetet, a magyar BUX index folytatta rossz sorozatát, és immár hatodik napja zárta mínuszban a kereskedést. Pénteken 1,4 százalékkal került lejjebb a magyar index, a Mol árfolyama 3,2 százalékot esett a hét utolsó napján. Az amerikai piacokon jó volt a hangulat a hét utolsó kereskedési napján, így a három fontosabb index emelkedéssel zárta a napot, a legjobban a Nasdaq teljesített, amely 1 százalékos emelkedést ért el a nap végére. Az ázsiai piacok egyelőre vegyesen teljesítenek.

Kína: A kereskedelmi forgalom nagyobb ütemben nőtt októberben Kínában, mint ahogy azt az elemzők előzetesen várták. A 4,9 százalékos emelkedés túlszárnyalta a 3,5 százalékos elemzői előrejelzést. Továbbá az ipari termelés mértéke is nagyobb mértékben növekedett a vártnál, éves alapon 3,5 százalékkal növekedett az ipari termelés mértéke a tavalyi bázishoz képest.

Amerikai-kínai kapcsolatok: Ma este virtuális csúcsértekezleten tárgyal egymással a kínai és amerikai elnök. Várhatóan szó lesz Tajvan helyzetéről és a kínai gazdasági gyakorlatokról is. A vámok csökkentése egyelőre nincs napirenden. Az értekezleten részt vesz több amerikai miniszter is. 

Forint: Ma reggel egyelőre nem történt nagy mozgás az EURHUF árfolyamán, így 366 és 367 forint között mozog az árfolyam, az MNB holnapi kamatdöntő ülése lesz meghatározó, az előző havi 15 bázispontos emeléshez képest ismét 30 bázispontos emelést vár az elemzői konszenzus. A dollár árfolyama is 320 forint körül megtorpanni látszik, holnap várható komolyabb mozgás a döntést követően.

Olaj: Tovább csökkent az olaj árfolyama a ma reggeli órákban, így a Brent hordónkénti ára jelenleg kicsivel 81 dollár felett mozog, míg a WTI hordónkénti ára közel jár már a 80 dollárhoz. A csökkenő árfolyam köszönhető a növekvő kínálatnak, valamint a gyengülő keresletnek.

Heti makroadatok: Magyarországon holnap közzéteszik a harmadik negyedévre vonatkozó előzetes GDP adatokat, illetve az MNB kamatdöntése is holnap esedékes. Emellett a tengerentúlról érkeznek kereskedelmi adatok, ipari termelés adatai, illetve az új munkanélküli segélykérelmek száma is. A hét fontosabb eseményeit összegyűjtöttük a weboldalunkon.

Heti gyorsjelentések: Itthon az ANY Biztonsági Nyomda negyedéves jelentése tartogathat izgalmakat, míg a tengerentúlról várhatjuk a Walmart, a Target, a Home Depot, illetve az Nvidia jelentését is. Az európai vállalatok közül a Bouygues, a Vodafone, illetve a Thyssenkrupp is nyilvánosságra hozza a negyedéves eredményeit.

Kriptodevizák: Miután a Bitcoin új történelmi csúcsot ért el a múlt hét közepén, lefordult az árfolyam, és egy kisebb korrekció játszódott le. Jelenleg ismét emelkedésnek indult az árfolyam, így már újra 65 ezer dollár felett mozog a Bitcoin árfolyama. Emellett érkezik négy év után egy frissítés a Bitcoin-hálozaton, a Taproot névre hallgató frissítés a tranzakciókat olcsóbbá, illetve hatékonyabbá és privátabbá teszi. A Bitcoin mellett az Ethereum is hasonlóan mozgott a múlt héten, jelenleg 1,7 százalékos emelkedés mellett 4700 dollár felett jár az árfolyam.

Chipgyártók: Tovább emelkedtek múlt héten a fontosabb chipgyártók is, így az AMD 1,3 százalékkal, míg a Xilinx 2,4 százalékkal zárta feljebb a kereskedést pénteken. A félvezetők közül a Micron teljesített legjobban, amely 3,7 százalékos emelkedést könyvelhetett el a nap végére.

Tesla: Pénteken további 2 milliárd dollárban adott el Tesla részvényt Elon Musk, így összességében 6,9 milliárd dollár értékben értékesített részvényeket a múlt héten. A hétvégén a Twitteren üzent Bernie Sandersnek, miután a szenátor kijelentette, hogy szerinte a gazdagok végre megfelelő mértékű adót fognak fizetni. Musk azt üzente, hogy ha Bernie Sanders azt akarja, hogy adjon el több részvényt, csak kérnie kell. Pénteken közel 3 százalékot esett a Tesla árfolyama.

Lufthansa: A német légitársaság pénteken bejelentette, hogy sikerült teljes egészében visszafizetniük a válság kezelésére kapott német állami támogatást. A közlemény szerint egymilliárd euróért visszavásárolták a német stabilizációs alap (WSF) által birtokolt tulajdonrész utolsó részét is. Összességében 3,5 milliárd eurót fordított a vállalat a támogatások visszafizetésére. 

Wizz Air: További 102 Airbus repülőgépet vesz a Wizz Air, amelyeket 2025 és 2027 között szállít majd le az Airbus, valamint a 2028 és 2029-es időszakra vonatkozóan további megrendelési jogokat hívhat le az Airbustól a légitársaság. Az új repülőgépekkel a Wizz Air jó úton halad afelé, hogy 500 repülőgép legyen a flottájában, az Airbus A320neo repülőgépeknek köszönhetően pedig a szén-dioxid kibocsátás is a többi légitársasághoz képest alacsonyan maradjon. 

AutoWallis: A vállalat közzététele alapján egymilliárd forinttal emelkedett a társaság alaptőkéje az intézményi és lakossági részvényértékesítéseket követően. A tőkeemelés során több, mint 85 millió darab új, részvényenként 12,5 forint névértékű, és 117 forint kibocsátási értékű, “C” sorozatú, névre szóló, dematerializált törzsrészvényt bocsát ki a vállalat.

Elemzés lezárása: 2021.11.15 08:32
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

7 fontos hír ma délután

KBC Equitas | 2023.02.03 15:28
Amerikai munkaerőpiac, kötvényhozamok, devizák

Nem hozta a várakozást az Apple

Cinkotai Norbert | 2023.02.03 15:20
Nem örülnek a befektetők a jelentésnek

Pesszimistább jövőkép az Amazonnál

Mohácsi Mihály | 2023.02.03 15:10
Nem segítenek a magas költségek

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.