Piacok: Egyelőre nem mutatkoznak nagy elmozdulások a határidős indexek kapcsán, így iránykereséssel indíthatják a főbb indexek a hét utolsó kereskedési napját Európában. Tegnap nem sikerült nagy erőt mutatniuk a tőzsdéknek, így az európai porondon gyenge teljesítményeket fedezhettünk fel, a magyar BUX index is mérsékelt mínuszban zárta a kereskedést. Elsősorban az OTP húzta lefelé az indexet a maga 1,7 százalékos esésével, míg a Richter, illetve a Telekom próbálta ellensúlyozni a helyzetet. Az amerikai indexek is 1 százalék környéki csökkenést produkáltak, ma a friss munkaerőpiaci adatok lehetnek fókuszban a befektetők előtt.

Kötvényhozamok: Nem tartott sokáig a kötvényhozamok esése, hiszen az elmúlt két napban már ismét emelkedésnek indultak a különböző időtávú hozamok az Egyesült Államokban. A munkaerőpiacon nem látszódnak komoly visszaesések egyelőre, így nem mutatkozik indok a Fed számára, hogy lassítson a szigorítási ütemén. Európában a német 10 éves kötvény is gyorsan visszaugrott a 2 százalékos szintek környékére, míg a magyar hozam a 10 százalékos szintet közelíti.

Amerikai munkaerőpiac: A múlt hét során 219 ezer új munkanélküli segélykérelmet nyújtottak be az Egyesült Államokban, ez 29 ezres növekedést jelent az 1 héttel korábbi eredményekhez képest. Emellett az elemzők ennél lassabb ütemű növekedést vártak, hiszen a konszenzus 204 ezer kérelmet becsült előzetesen. Ma két további fontos adat érkezik az USA-ból, az egyik az NFP, a másik pedig a munkanélküliségi ráta, ezeket kiemelten figyelhetik most a befektetők.

Magyar gazdaság: Gyenge adatok láttak tegnap napvilágot a magyar gazdaságra vonatkozóan, augusztusban mindössze 2,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene éves alapon, míg az előző hónapban még 4,3 százalékos bővülés volt látható. Elsősorban az üzemanyagértékesítés pörög igazán, hiszen itt 18,4 százalékos növekedés figyelhető meg, míg az élelmiszerekhez kapcsolódó forgalom mérsékelt visszaesést mutat tavalyhoz képest. Az egyre csak növekvő infláció visszavetheti a fogyasztás mértékét, emellett a reálkereset is mínuszba fordulhat Magyarországon a következő időkben, amely további csökkenést eredményezhet a fogyasztás kapcsán.

Pozitívum viszont, hogy a magyar ipar továbbra is erősen teljesít, hiszen éves szinten 14,4 százalékkal nőtt az ipari termelés mértéke, munkanaphatástól megtisztítva 9,3 százalékos változás látható. A járműgyártás esetében láthatunk kiemelkedő javulást, itt azonban az alacsony bázishatás is érvényesül.

Forint: A hét végére sem tudta összeszedni magát a forint, így nem tudta letörni a 420 forintos szinteket az EURHUF árfolyama, emellett továbbra is inkább a történelmi csúcs felé mozog az árfolyam. Nagyot gyengült az elmúlt két hétben a forint, hiszen múlt hét elejét még a 404 forintos szintekről indította az EURHUF, míg ma már 423 forint felett jár. Negatívum, hogy ebben az időszakban a dollár sem mutatott erősödést, azonban a forint így sem tudott fordítani, tovább gyengült az euróval szemben.

IMF: Csökkenteni fogja a jövő évi gazdasági előrejelzéseit az IMF, ezt Krisztalina Georgieva vezérigazgató jelezte egy konferencián. A új riport jövő héten jelenik majd meg, idénre maradhat a 3,2 százalékos növekedés a világon átlagosan, míg 2023-ra változtatni terveznek az eddigi 2,9 százalékos bővülési előrejelzésen. Továbbra is nagy a bizonytalanság a piacokon, a recessziós félelmek is tovább nőttek az elmúlt időben, valamint az inflációt sem tudták egyelőre letörni a jegybankok világszerte.

Kriptodevizák: Továbbra is igen érdekesen fest a kriptopiac. Az Ethereum a nyári mélypontokat sem ért el, miközben lassan fordulni látszik. A Bitcoin pedig szintén erős támaszra lelt 18-19000 dollár körül, és megint az 50 napos mozgóátlag áttörésével próbálkozik. Hiába tehát a gyengébb részvénypiaci szentiment az előző hetekben, a kriptodevizák nem tartják magukat rosszul, ami ilyen erős dollár mellett szintén érdekesség.

Arany: Egyelőre lefordult az 50 napos mozgóátlagról az arany árfolyama, de az 1700 dolláros szinteket még sikerült megtartani. Az előző napokban remekelt a nemesfém, most viszont a dollár ismét erősödni kezdett, az euróval szemben 0,98-ig jött le az árfolyama, ami az aranynak sem segít.

Twitter: Csütörtökön egy bírósági jelentésben Elon Musk azt mondta, véget szeretne vetni a Twitterrel való pereskedéssel és végig vinné az eredeti vételi szerződést, miszerint 54,20 dolláros árfolyamon felvásárolná a médiacéget. Azonban a Twitternél nem ennyire biztosak abban, hogy a milliárdos és csapata őszinte az üzletet illetően és azt is kifogásolták, hogy ennyire későn gondolta meg magát Musk. Még szeptemberben a részvényesek beleegyeztek a megbeszélt vételárról, de a Twitter vezetősége nem fordult el egyértelműen a pereskedéstől.

AMD: Előzetes negyedéves eredményeket közölt zárást követően az AMD, azonban túl sok pozitívumról nem tudott beszámolni a vezetőség. 5,6 milliárd dolláros bevétellel számolnak a cégnél, ez jóval alacsonyabb a 6,7 milliárd dollárról szóló konszenzusos várakozáshoz képest. Emellett a bruttó profitmarzs is 50 százalékig csúszhatott vissza, amely alapvetően továbbra sem mondható gyenge eredménynek, de a várakozásokat így is alulmúlja. A számítógépek piacán látható egy gyengülő tendencia, és ennek érzi hatását az AMD is, így több chipgyártó is jelezte, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben kisebb visszaesések várhatóak.

Constellation Brands: Az összehasonlítható bevételek kapcsán 12 százalékos éves növekedést ért el ebben a negyedévben a társaság, így 3,17 dolláros tisztított EPS-t realizált a vállalat. Jól fogytak a vállalat sörei ebben az időszakban, elsősorban a Modelo Especiel, illetve a Corona Extra járult hozzá a bevételek növekedéséhez. A 2023-as üzleti évre vonatkozóan 11,2-11,6 dolláros tisztított EPS-t vár a társaság. Végül 1,45 százalékos mínuszban zárta a kereskedést a részvény.

Mol: Hernádi Zsolt a XXI. Század Intézetnek adott interjújában hangsúlyozta, hogy a jelenlegi környezetben egy új globális energiarend alakul ki, amelyben a diverzifikált energiahordozókhoz való hozzáférés biztosítása kiemelt fontosságú. Emellett Európának új nyersanyagforrásokat kell keresnie, emiatt pedig erős verseny várható Ázsiával az erőforrások szűkössége miatt. A Mol elnök-vezérigazgatója hozzátette, hogy a benzinárstop a Molnak kerül sok pénzbe, és a bejelentett intézkedések 60-70 százalékát finanszírozza a Mol. Az, hogy Magyarországon volt elég benzin a véletlennek is köszönhető volt, de nem kellett komolyabb korlátozásokat bevezetni, valamint a jelenlegi helyzetben úgy néz ki ez elkerülhető. Hernádi viszont megjegyezte, hogy ha valami mesterségesen olcsó, azzal nem fognak takarékoskodni, felhívva ezzel a figyelmet arra, hogy az üzemanyagár-stop miatt a fogyasztás nem csökkent, míg azokban az országokban, ahol nem volt árstop a fogyasztás is visszaesett. Szintén hangsúlyozta, hogy a térségbeli finomítók az orosz típusú olaj finomítására vannak kalibrálva, és az átállítás 500-600 millió dolláros költséggel járna. 

Elemzés lezárása: 2022.10.07 08:41
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Milyen szektorban van az erő?

Cinkotai Norbert | 2022.11.30 15:24
Mit mutatnak az adatok?

Izgalmas mozgások az olajnál

Grébel Szabolcs | 2022.11.30 11:11
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.