Piacok: Vegyesen teljesítettek az európai piacok tegnap, a magyar BUX index is esést produkált. Az elmúlt napok ralizását követően tegnap ismét csökkent az OTP árfolyama. Ugyan jól nyitottak az amerikai piacok, azonban estére elromlott a hangulat, így a fontosabb indexek sorra lefordultak. A techpapírokkal túlsúlyozott Nasdaq 2,5 százalékot esett a kereskedés végére. A nagy cégek közül a Microsoft szerepelt nagyon gyengén, így 4,2 százalékkal került lejjebb, míg a Tesla 6,8 százalékkal zuhant tegnap. A techpapírok zuhanásában közrejátszhattak a Fed szigorító lépéseivel kapcsolatos üzenetek is. A piaci esés az ázsiai tőzsdéken is folytatódott, és várhatóan Európában is negatív nyitásra készülhetnek a befektetők a határidős indexek állása alapján. 

Fed: A Fed döntéshozóinak körében egyre inkább kezd kialakulni az a konszenzus, hogy az idei évben legalább három, adott esetben négy kamatemelésre is szükség van. Lael Brainard a szenátusi meghallgatásán utalt arra, hogy akár márciusban elkezdődhet a kamatemelés. Emellett a klímaváltozással kapcsolatos kockázatokat is monitorozza a Fed, egyelőre azonban nem került szóba a banki hitelezés korlátozása a fosszilis energiacégek felé. 

Makroadatok: Ma reggel érkezik a decemberi magyar inflációs adat, várakozások szerint 7,2 százalék lehet az éves változás, ez csökkenést jelentene a novemberi 7,4 százalékos mutatóhoz képest. Az Egyesült Államokból délután érkeznek kiskereskedelmi forgalmi adatok, illetve az ipari termelés változásáról szóló adatok is. 

Tegnap közzétették a heti friss segélykérelmek számát is az Egyesült Államokban, így a múlt hét során 230 ezer új kérelem érkezett, ez 23 ezerrel nagyobb az egy héttel ezelőtti adatnál. Emellett pozitívum lehet az amerikai gazdaság számára, hogy decemberben mindössze 0,2 százalékkal emelkedtek a nagykereskedelmi árak havi alapon, amely az infláció mérséklődésének első jele lehet.

Kínai export: 20,9 százalékkal növekedett dollárban számítva a kínai export decemberben, meghaladva ezzel az elemzői várakozásokat, az import viszont csak 19,5 százalékkal növekedett az elmúlt hónapban. A csökkenő import a belső kereslet mérséklődésére utalhat, viszont a globális kereslet növekedése miatt erősebb maradhat az export növekedése Kínában, Ezzel együtt arra lehet számítani, hogy a gazdasági növekedést a következő időszakban az export jelentősebb növekedése segítheti. 

Mai jelentések: Ma több amerikai nagybank is közzéteszi a tavalyi utolsó negyedévre vonatkozó eredményeit. Így nyitás előtt érkezik a Citigroup, a Wells Fargo, a JP Morgan, illetve majd a Blackrock jelentése is. A jelentési szezonról szerdán bővebben is írtunk.

Forint: Meglepte a befektetőket az MNB döntése, hiszen tegnap ismét nem emeltek az irányadó kamat mértékén, így 4 százalékos kamat mellett hirdették meg az egyhetes betéti tender kiírását. A hírre komoly gyengülésnek indult a forint, így az euró árfolyama délelőtt egészen 356 forintig szökött vissza újra. Ma reggel 355 forint alatt mozog az euró árfolyama.

Delta Airlines: A várakozásoknak nagyjából megfelelő negyedéves jelentést tett közzé tegnap a vállalat. Sikerült nyereséges időszakot zárnia a cégnek, így a tisztított EPS 22 cent lett. A negyedév során 8,4 milliárd dollár bevételt realizált a társaság, amely még továbbra is távol van a 2019-es szintekhez képest. Viszont a menedzsment prognózisa kifejezetten magabiztos volt, amelyet a piac is értékelt, az árfolyam 2,1 százalékos pluszban zárt tegnap, és a többi amerikai légitársaság is jól teljesített. Tegnap részletesebben is írtunk a vállalat negyedik negyedéves jelentéséről.

Virgin Galactic: Tegnap bejelentette a vállalat, hogy fél milliárd dolláros tőkebevonást terveznek, ehhez zártkörű kibocsátás keretein belül készülnek 425 milliós hitelhez jutni, illetve 75 millió dolláros opciót is biztosítanak a vevőknek. Az összegből az általános és adminisztratív ügyeket, illetve az űrhajóflotta fejlesztését szeretné finanszírozni a társaság. A hírnek köszönhetően hatalmas esésnek indult már a kereskedés megelőzően is a részvény árfolyama, végül közel 19 százalékos mínuszban zárta a napot.

Microsoft: Tegnap a vállalat bejelentette, hogy ellenőrzik és javítják a szexuális zaklatásokra és problémákra vonatkozó szabályaikat. Ehhez külső cég segítséget kérik fel, annak érdekében, hogy más cégekhez hasonlóan tudjak kezelni a problémákat. Tegnap nem sikerült kimagasló eredményt produkálnia a részvénypiacon a Microsoftnak, 4 százalék feletti esést ért el.

Citigroup: Az amerikai nagybank bejelentette, hogy eladja a kereskedelmi bankjait az ázsiai régió egyes országaiban a szingapúri United Overseas Bank csoportnak. Ennek keretein belül körülbelül 5 ezer dolgozó vált munkahelyet, és a következő időszakban már a UOB alá fognak tartozni. A szingapúri vállalat körülbelül 690 millió dolláros prémiumot fizet a tranzakcióért. A Citigroup 2021-es negyedik negyedéves jelentése ma délután fog érkezni.

SAP: Közzétette előzetes negyedik negyedéves eredményeit az SAP, a kiemelten figyelt felhőszolgáltatások bevételei 28 százalékkal növekedtek, amely meghaladja az elemzői várakozásokat is. A felhőszolgáltatások és az ügyfelek vártnál nagyobb növekedése pozitívum a következő időszakra nézve, így az eddigi gyengélkedés után elkezdődhet a fordulat az SAP-nél. Összességében a tavalyi évben 2 százalékkal növekedtek a bevételek. A Qualtrics felvásárlása miatt a működési eredmény jelentősebb 30 százalékos mértékben csökkent. Az idei évben az SAP 23 és 26 százalék közötti növekedést vár a felhőalapú bevételekben, az egyéb szoftver bevételek esetében pedig 4 és 6 százalék közötti lehet a növekedés. 

OTP: Vételi ajánlást fogalmazott meg a részvényre a Biuro Maklerskie, és a célárát 22882 forintra emelte tegnap. Korábban még 15143 forintos célárat jelöltek ki tartási ajánlás mellett. Így egy tartás mellett már az összes elemzői ajánlás vételi a Bloomberg adatbázisában, a célárak átlaga pedig 21917 forint, mely 20 százalékkal magasabb az árfolyamnál.

Elemzés lezárása: 2022-01-14 08:36
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Autodesk: Már a 200 napos mozgóátlag felett jár

Grébel Szabolcs | 2022-08-15 15:23
Sokat javult a részvény technikai képe

Magyar blue chipek: Kifogyóban a lendület

KBC Equitas | 2022-08-15 11:47
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-08-15 08:43
Aramco, magyar gazdaság, forint

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.