Piacok: Az európai indexek tegnap ismét lefordultak, így a BUX index is közel 1 százalékkal került alacsonyabb szintekre. Ezzel szemben az amerikai piacokon jó volt a hangulat, így sorra emelkedtek a fontosabb indexek. Ugyan újabb omikron variánssal fertőzött személyt azonosítottak az Egyesült Államokban, most nem okozott riadalmat a befektetők körében. Emellett bizakodásra adhat okot, hogy a jelenlegi oltások is védelmet nyújthatnak valamennyire az új variáns ellen. Európában a határidős indexek enyhe pluszt vetítetnek előre a nyitásra, az Egyesült Államokban viszont egyelőre vegyesen állnak az indexek. 

Olaj: Az OPEC+ nem csökkentette az olajkitermelés-növelés ütemét, így januárra vonatkozólag is naponta plusz 400 ezer hordó olajat engednek a piacra. A hírt követően beszakadtak az olajárak, mivel a piac a növelési ütem lassítására számított, így a WTI ára 62 dollára, míg a Brent árfolyama 66 dollárig esett vissza. Innen azonban ismét emelkedésnek indult tegnap délután az árfolyam, jelenleg 67 dollár felett van a WTI és 70 dollár felett jár a Brent árfolyama.

Egyesült Államok: Ismét szigorítanak a beutazási szabályokon az Egyesült Államokban, így újra 24 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt lesz szükséges a repülőjáratokon. Továbbá meghosszabbították a kötelező maszkhasználatot mind a gépeken, mind a közösségi közlekedésben. Ezek az intézkedések március 18-ig lesznek hatályban, a CNBC értesülései alapján jövő héttől léphetnek életbe a korlátozások.

Ismét a vártnál kevesebb új munkanélküli segélykérelmet nyújtottak be az elmúlt héten, mint ahogy az elemzők előzetesen várták. Így a 240 ezer kérelem helyett 222 ezer kérelemről szól a végleges adat. Ugyan a múlt heti adathoz képest némileg nőtt az érték, azonban továbbra is alacsonynak számít az eheti eredmény.

Kína: Tovább emelkedett a szolgáltatószektor teljesítménye novemberben. Ugyan a növekedés üteme valamelyest lassult, köszönhetően a koronavírus újbóli megjelenésének Kínában. Így a ma éjjel közzétett adatok alapján a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index 52,1 pontot mutat, míg októberben meg 53,8 pont volt az index erteke. A kompozit menedzser index nem teljesít ilyen jól, így jelenleg 51,2 ponton all az index. A feldolgozóipari szektorban mérsékelt emelkedést láthattunk az elmúlt hónapban. 

MNB: Tegnap ismét emelt az egyhetes betéti tender kamatán az MNB, így a 20 bázispontos emelkedést követően 3,1 százalékos kamat mellett hirdette meg a csütörtöki egyhetes betéti tenderét a jegybank. Az elmúlt két hét során már 130 bázispontos emelkedésnél tart az MNB. A hír megjelenését követően erősödésnek indult a forint, így az euró árfolyama 361 forint alá is benézett, azonban délutánra visszaemelkedett ismét 362 forint fölé az árfolyam, illetve ma reggel is 365 forint körül mozog a euró árfolyama.

Mai makroadatok: Reggel kilenckor érkeznek a magyar kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatok, emellett a tengerentúlon közzéteszik délután a munkanélküliségi ráta alakulását is. Előző hónapban 4,6 százalékon állt a mutató, novemberre 4,5 százalékos rátát várnak az elemzők. A munkanélküliségi ráta mellett a nem mezőgazdasági munkahelyek számának alakulása és az átlagkeresetek alakulása is fontos adat lesz ma. 

Dollar General: Tegnap közzétette a harmadik negyedéves jelentését a Dollar General is. Ugyan a negyedév jól sikerült a vállalat számára, a kilátások nem úgy alakulnak, ahogy azt előzetesen remélték. Az elmúlt negyedév során 8,52 milliárd dollár bevételt ért el a Dollar General, ez közel 4 százalékos növekedést jelent éves alapon. A 2,08 dolláros részvényenkénti eredmény ugyan elmarad a tavalyi számoktól, de a várakozásokat így is felülmúlta. A 2022-es üzleti évre vonatkozólag 1100 új üzletet terveznek nyitni, 1750-et átalakítani, illetve 120 üzletet áttelepíteni. Emellett terveik szerint külföldön is terjeszkednének, így először Mexikóban nyithat 10 új üzletet a társaság. A korábbi előrejelzésekhez képest nagyobb tőkeköltséggel számol a vállalat az egész évre vonatkozólag, emellett 1 és 1,5 százalék közötti árbevétel-növekedést várnak. Tegnap 3 százalékot esett a részvény.

Kroger: A vártnál jobb eredményeket ért el a vállalat az idei harmadik negyedév során. A 31,86 milliárd dolláros bevétel 7 százalék feletti növekedést jelent tavalyhoz képest, emellett a 78 centes EPS is felülteljesítette az elemzői előrejelzéseket. A negyedév során közel 300 millió dollár értékben vásároltak vissza részvényeket, így idén már 1 milliárd dollár értékben hajtottak végre részvény visszavásárlására vonatkozó tranzakciókat. A 2022-es üzleti évre vonatkozó előrejelzésein is változtatott a vállalat. 3,4 és 3,5 dollár közötti EPS-sel kalkulálnak, míg korábban 3,25 és 3,35 dollár közötti eredményt prognosztizáltak. Erős napot zárt tegnap a Kroger, így 11 százalék feletti emelkedést produkált.

DocuSign: Tegnap zárás után tette közzé a vállalat az új negyedéves jelentését, ezt követően zuhanásnak indult az árfolyam. Ugyan 42 százalékkal emelkedett az idei bevétel tavalyhoz képest, így az 545 millió dolláros bevétel mellett 58 centes EPS-t is realizált a társaság, de az előrejelzések nem adnak okot a bizakodásra. A DocuSign 560 millió dolláros bevétellel számol a jelenlegi negyedévre vonatkozólag, míg az elemzői konszenzus 575 milliót vár. Egyre többen térnek vissza az irodákba, és választják a hagyományos megoldásokat a szerződéskötések révén, ennek köszönhetően csökkenéssel kalkulálnak a kereslet terén a vállalatnál. Zárást követően közel 30 százalékot vesztett a részvény az értékéből.

Apple: A hét első felében erősen felülteljesítő volt a piacon az Apple, azonban a tegnapi rossz híreket nem fogadtak jól a befektetők. Az iPhone 13 iránti kereslet nem úgy alakul, ahogy azt korábban remélték a társaságnál, így tegnap napközben mínusz 3 százalékon is állt az árfolyam, azonban a nap végére visszakapaszkodott, de így sem tudott összességében emelkedést elérni a részvény.

Didi: Az alig hat hónapja tőzsdére vezetett Didit kivezethetik a New York-i tőzsdéről, és a hongkongi tőzsdén találhat új otthont magának. Az IPO óta 44 százalékot esett az értékéből a részvény, az elmúlt időszakban is nagy eséseken van túl, köszönhetően annak, hogy a kínai szabályozó szervek már korábban kérték a Didi-t, hogy az amerikai tőzsde helyett a kínain folytassák a kereskedést.

4iG: A Scope Ratings leminősítette a 4iG-t, így a korábbi BB- után már csak B+ minősítéssel látták el a vállalatot. Elsősorban a cég által végrehajtott felvásárlások és akvizíciók miatt volt szükséges a változtatás, hiszen sok esetben hitelből finanszírozta a tranzakciókat a 4iG. Emellett a kilátásokat továbbra is stabilnak látja a Scope Ratings, köszönhetően a 350 milliárd forintos kötvénykibocsátásnak és a 120 milliárd értékű részvénykibocsátásnak.

Elemzés lezárása: 2021.12.03 08:29
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

10 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.11.30 08:40
Amerikai gazdaság, Kína, infláció, kötvényhozamok

Indulásra kész a Wizz Air?

Varga Dániel | 2023.11.29 14:01
Izgalmasan fest a technikai kép

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.11.29 08:38
Dollár, nemesfémek, kriptodevizák, gyorsjelentések

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.