Piacok: A tegnapi napon ismét emelkedtek a 10 éves amerikai és európai kötvényhozamok, amely nem kedvezett a piaci hangulatnak. Míg Európában mérsékelt volt az emelkedés, addig az amerikai tőzsdéken jelentősebb esés bontakozott ki, főként a technológiai szektorban. A Nasdaq index 2,7 százalékkal esett, és az S&P 500 is 1,3 százalékos mínuszban zárt. Az S&P 500 ezzel ismét letörte az 50 napos mozgóátlagot, a Nasdaq pedig jóval a mozgóátlag alatt jár. A piaci esés persze ismét a value és a magas osztalékhozamú részvények felülteljesítésével valósult meg, így tovább folytatódhat a rotáció a növekedési részvények irányából a value részvények felé, amely főként a bankszektort és az energiaszektort jelenti.

Makrogazdasági adatok: Ma az EU-ból munkanélküliségi statisztikák érkeznek, az Egyesült Államokból pedig a szokásos heti munkanélküli segélykérelmek számát fogják nyilvánosságra hozni. Az elemzők az előbbinél 8,3 százalékos munkanélküliségi rátára számítanak az EU-ban, az utóbbinál pedig 750 ezer munkanélküli segélykérelmet várnak.

Las Vegas Sands: A Las Vegas Sands eladja a Las Vegas-i értékeltségeit 6,25 milliárd dollárért és a közeljövőben Ázsiára, ezen belül is Makaóra és Szingapúrra fognak koncentrálni. Az ingatlanokat 4 milliárd dollárért a Vici Properties, az üzleti tevékenységet 2,25 milliárd dollárért az Apollo Global Management fogja megvásárolni. Már a világjárvány előtt is a bevételek 90 százaléka az ázsiai lokációkból származott, és a menedzsment szerint Ázsiában még hatalmas növekedési lehetőség lehet a számukra. A Las Vegas Sands árfolyama tegnap 1,2 százalékot emelkedett, múlt heti írásunk óta pedig már közel 7 százalékos a növekedés.

Budapesti Értéktőzsde: Tegnap Patai Mihály, a Budapest Értéktőzsde elnöke egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy tőzsdére viszik a BÉT-et. A lépés nem lenne szokatlan, a zürichi tőzsde és a londoni tőzsde is jegyzett papír. A konkrét lépésekről a közeljövőben fognak dönteni, de ezzel a lépéssel az MNB részesedése csökkeni fog a BÉT-en belül.

Vonovia: A várakozásoknak megfelelő éves eredményről számolt be a Vonovia, amely a bevételek 6,3 százalékos növekedését jelentette, és a tisztított EBITDA 8,5 százalékos emelkedését. A tavalyi eredmények alapján az ingatlanfejlesztő 1,69 euró részvényenkénti osztalékot fizethet, amely 3,1 százalék körüli osztalékhozamot jelent. A tavalyi FFO 1,35 milliárd euró körül alakult, az idei évben pedig folytatódhat a bővülés, várhatóan 7 százalékkal emelkedhet az ingatlancég cash flowja.

Siemens Energy: Bekerül a Siemens Energy a DAX indexbe a március 22-i indexátsúlyozás során. Mindössze 6 hónappal a társaság IPO-ja után már a legnagyobb német tőzsdei cégek közé kerülhet így a Siemens Energy, amely a Beiersdorf helyét fogja átvenni március 22-től.

Micron: Megemelte a bevételi és profitvárakozását a Micron a telefonokban és számítógépekben használatos chipek erős kereslete miatt. A korábbi előrejelzéshez képest (6 milliárd USD) 200 millió dollárral lehet magasabb a negyedéves bevétel, az EPS pedig 30 centtel lehet magasabb a korábbi 63 centes előrejelzésnél. A Micron következő negyedéves gyorsjelentés március 31-én fog érkezni, amelyből a részletes számokat is megismerhetjük.

Masterplast: Tegnap a német Kalliwoda Research új célárral jött ki a Masterplastra. Az elemzés szerint a jelenlegi árfolyamhoz képest nagyon magas 4876 forintos célárat határoztak meg. Tegnap a Masterplast részvénye az elemzés hatására 7,8 százalékkal emelkedett.

Olaj: A texasi extrém hideg miatt 1982 óta nem látott mértékben, 21,6 millió hordóval emelkedett a múlt héten az amerikai olajkészlet-állomány a tegnap délutáni EIA-adat szerint. Ez jóval több a várakozásnál, és az nem hivatalos előzetes API-adatnál is. Az olajpiaci szereplők viszont már inkább a ma kezdődő OPEC+ értekezlet felé tekinthetnek, ahol a várakozások szerint növelhetik a kitermelési kvótákat, a mennyiség lehet inkább kérdéses.

Vivendi: Jelentést tett közzé a francia médiavállalat is, amely 2020-ban is növekedni tudott, a bevétel 1,2 százalékkal, a tisztított működési eredmény 3,6 százalékkal bővült. A menedzsment a tavalyi év után részvényenként 0,6 eurós osztalékot javasol, ez 2 százalék körüli éves hozamot jelentene. Az idei kilátások egyelőre a koronavírus miatt bizonytalanok. A részvény idén felülteljesítő, 11 százalékot emelkedett december vége óta.

Lufthansa: Az elemzői várakozásoknál mérsékeltebb, 1,14 milliárd eurós volt a Lufthansa nettó vesztesége a negyedik negyedévben, és az EBIT is pozitív meglepetést okozott. Az idei kilátások pedig már kedvezőbbek, a menedzsment szerint csökkenhet a működési veszteség tavalyhoz viszonyítva. Az idei utasszállítói kapacitás viszont még a 2019-es szintnek csak 40-50 százaléka körül lehet. A vezetőség becslése szerint az utasszám 2024-ig a járvány előtti szintek alatt maradhat.

Érkező gyorsjelentések: Ma délután az amerikai piacon a Kroger teszi közzé a negyedéves eredményeit, este pedig a Broadcom, a Gap és a Costco jelentések is érdekesek lehetnek.

Elemzés lezárása: 2021.03.04 08:34
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Milyen szektorban van az erő?

Cinkotai Norbert | 2022.11.30 15:24
Mit mutatnak az adatok?

Izgalmas mozgások az olajnál

Grébel Szabolcs | 2022.11.30 11:11
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.