Részvénypiacok: Emelkedéssel zártak tegnap a fontosabb európai indexek. A német DAX index 0,8, míg a francia CAC 40 0,9 százalékkal került feljebb. A magyar piac tegnap zárva tartott. Az amerikai indexek is jó napot zártak, így mindhárom fontos index emelkedéssel fejezte be a kereskedést. A hétvégén Európában megtörtént az óraátállítás, így ezen a héten az amerikai tőzsde magyar idő szerint fél 3-kor nyit. Ma reggel a határidős indexek enyhe mínuszban tartózkodnak, a piacokon pedig a közelgő Fed kamatdöntő ülésére figyelhetnek leginkább a befektetők, amely előtt egy kivárás is elképzelhető. 

Kína: Tegnap közzétette a kínai statisztikai hivatal az ország feldolgozóiparára vonatkozó adatait. Októberben további gyengülést figyelhetünk meg, köszönhetően az energiaellátási problémáknak és a magas nyersanyagáraknak. A feldolgozóipari beszerzési menedzser index 49,2 pontra esett, míg az elemzők előzetesen 49,7 ponttal számoltak. 

Makroadatok: A hét során érkeznek PMI-adatok a világ különböző pontjairól, valamint ISM ipari indexek adatait is nyilvánosságra hozzák. Az Egyesült Államokban a szerdai Fed kamatdöntés lehet meghatározó, emellett érkeznek a heti új segélykérelmek adatai, valamint a munkanélküliségi ráta adata is.

Gyorsjelentések: A héten tovább folytatódik a negyedéves jelentések közzététele, így a mai napon jelenteni fog az Under Armour, a Fresenius Medical Care, a Pfizer, a Marathon Petroleum Corp is. Zárás után érkezik az Activision és a Vertex Pharmacauticals jelentése.

Forint: A múlt heti erősödést követően ismét gyengülésnek indult a forint a hét elején. Múlt péntekre már 360 forint alatt tartózkodott az EURHUF árfolyama, azonban tegnap ismét emelkedésnek indult. Az USDHUF árfolyama is a lokális csúcsról fordult le és esett vissza 310 forintig. 

Olaj: Továbbra is jó a hangulat az olajpiacon, az utóbbi napokban főképp a WTI árfolyama lendült bele már a 85 dollárt is megközelítette. A Brent ennél mérsékeltebben teljesített, így jelenleg a két olajfajta közötti árkülönbség a szokásosnál kisebbre csökkent. Továbbra is meghatározó a kereslet alakulása, így érdemes ma figyelni az API jelentését a múlt heti amerikai olajkészlet-változásról.

Tesla: Az amerikai vállalat tegnap ismét hatalmas emelkedést produkált, így az árfolyama átlépte az 1200 dolláros küszöböt is. Emellett Elon Musk vezérigazgató és alapító bejelentette, hogy egyelőre még nem írták alá a szerződést a Hertz Global-lal a 100 ezer autóról szóló megállapodásról.

Amazon, Rivian: Az elektromos autókat gyártó Rivian Automotive 54,6 milliárd dolláros piaci kapitalizáció mellett léphet a tőzsdére. Összesen 135 millió részvényt kínálnak majd 57 és 62 dollár közötti áron, illetve további 20,25 millió opcionális részvényt. Majd a Nasdaq-on lehet kereskedni a részvénnyel, egyelőre nincs konkrét időpont az IPO-ra. Tervek szerint a vállalat 10 ezer furgont gyárt az Amazon számára 2022-re, illetve 100 ezer furgont 2030-ig. Az Amazon múlt héten bejelentette, hogy 20 százalékos részesedéssel rendelkeznek a Rivianban, emellett a Ford is 12 százalékos részesedést szerzett.

Moderna: Az amerikai gyógyszerügynökség bejelentette, hogy egyelőre nem engedélyezi még a Moderna koronavírus elleni oltásainak beadását a 12-17 év közötti fiatalkorúaknak. A vállalat közleményében jelezte, hogy valószínűleg 2022 januárja előtt nem kapják meg az engedélyt. A hírek után esésnek indult a Moderna árfolyama, így 2 százalék fölötti mínuszban zárta a tegnapi kereskedést. 

Hellofresh: Erős gyorsjelentést tett közzé ma reggel a Hellofresh. Az 1,42 milliárd eurós bevétel meghaladta az 1,32 milliárd eurós konszenzust, a menedzsment pedig az idei előrejelzését is javította. Jelenleg 57-62 százalékos bevételnövekedést várnak idénre a devizaárfolyam-változásoktól eltekintve, korábban még csak 45-55 százalékos bővülést becsültek. Ez szintén kedvezőbb prognózis, mint az elemzői konszenzusé. Azért negatívum is volt a jelentésben, a tisztított EBITDA csökkent egy év alatt, az EBITDA-hányad célkitűzést azonban nem módosította a menedzsment. Összességében jó lehet a jelentés fogadtatása, nyitás előtt 6 százalékos pluszba került az árfolyam.

Erste Group: A vártnál nagyobb bevételt ért el a vállalat a harmadik negyedévben, összesen 1,94 milliárd eurós bevételt könyvelhetett el. A társaság nettó eredménye meghaladta az 533 millió eurót. A nettó kamatbevételekből származott a bevételek nagy része, egészen pontosan 1,22 milliárd euró, míg az operatív költségek 1,04 milliárd eurót tettek ki. A vállalat 1,5 euró részvényenkénti osztalékot fizet ki idén, ez kissé alacsonyabb, mint amit az elemzők előzetesen vártak. A javuló gazdasági környezetnek köszönhetően a harmadik negyedévben kockázati költség soron összességében visszaírás történt, amely 31 millió euróval javította a nettó eredményt. Az Erste a harmadik negyedévben 13,7 százalékos ROE-t ért el. A teljes évre vonatkozóan pedig 2,5 százalékos nem teljesítő hitel arányt vár a bank, amely további javulás a tavaly év végi szintekről.

Elemzés lezárása: 2021-11-02 08:30
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Autodesk: Már a 200 napos mozgóátlag felett jár

Grébel Szabolcs | 2022-08-15 15:23
Sokat javult a részvény technikai képe

Magyar blue chipek: Kifogyóban a lendület

KBC Equitas | 2022-08-15 11:47
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-08-15 08:43
Aramco, magyar gazdaság, forint

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.