Részvénypiacok: Nem zártak fényes napot az európai piacok, a fontosabb indexek fél százalékot meghaladó mértékben csökkentek, míg a BUX index 0,2 százalékkal került lejjebb. Ezzel szemben az amerikai vezető indexek vegyesen teljesítettek, az S&P 500, illetve a Nasdaq emelkedni tudott, míg a Dow Jones enyhe mínuszban zárta a kereskedési napot. Az ázsiai piacok ma reggel jól teljesítenek eddig, a nagyobb indexek mind emelkedést mutatnak, ezzel szemben a határidős indexek vegyest nyitást vetítenek előre.

MNB: Ma kerül sor a jegybanki kamatdöntésre, ahol az elemzői konszenzus szerint 15 bázispontos emelésre kerülhet sor az irányadó ráta esetében. A szeptemberi kamatemelés is hasonló mértékű volt, és a jegybanki kommentek alapján most is ilyenre lehet számítani. A döntést követő sajtótájékoztató is érdekes lehet, többek között az inflációval kapcsolatos kommentek is fókuszba kerülhetnek. A végleges adatot délután kettő órakor teszik közzé.

Budapest Economic Forum: Ma tartja a Portfolio a gazdasági konferenciáját, amelyen reggel Varga Mihály pénzügyminiszter is előadott, de a délután folyamán Virág Barnabás és Nagy Márton is szerepel. 

Forint: A kamatdöntés előtt tegnap a forint gyengülést mutatott, az EURHUF a 362,5-öt is megközelítette. Ma reggel azonban erősödés látszódik, 361 körül tartózkodik már az árfolyam. A forintra ma az MNB kamatdöntése mellett a Portfolio gazdasági konferencián elhangzó esetleges új kommentek is kihatással lehetnek.

Makroadatok: Tegnap nyilvánosságra hozták az amerikai ipari termelési adatokat, havi alapon 1,3 százalékos csökkenést tapasztalhattunk, illetve az amerikai gyárak teljesítménye is 0,7 százalékkal csökkent a múlt havi adathoz képest. A kiábrándító adatokat egyrészt az Ida hurrikán okozta pusztításnak, illetve a járműiparban tapasztalt chiphiánynak köszönhetjük az elemzők szerint.

Gyorsjelentések: Ma tovább folytatódik a jelentési szezon, így több izgalmas negyedéves riportot is nyilvánosságra hoznak napközben. Többek között érkezik a Johnson & Johnson, a Procter & Gamble, a Netflix, a Philip Morris, a Halliburton illetve a United Airlines negyedéves jelentése is.

Facebook: A vállalat 10 ezer munkahelyet kíván létrehozni EU szerte. Céljuk, hogy öt éven belül megteremtsék a munkahelyeket, annak érdekében, hogy egy új, digitális világ kiépítésén dolgozzanak, amit metaverzumnak nevezünk.

Emellett az elemzők bizakodók a jövő héten esedékes harmadik negyedéves jelentéssel kapcsolatosan. Bevételek terén 30 százalék feletti növekedésre, míg eredményt tekintve 17-32 százalék közötti növekedést prognosztizálnak éves alapon. A pozitív híreknek köszönhetően jól teljesített tegnap a piacokon a Facebook, nap végére 3,3 százalékos emelkedést könyvelhetett el.

Baidu: A Bloomberg forrásai szerint a kínai IT minisztérium olyan szabályozást tervez, miszerint az egyes online platformoknak a versenytársak tartalmaihoz is hozzáférést kell adniuk. Ezzel lebontanák a kínai online térben lévő határokat az egyes cégek felhasználói között. Ez azt jelenti, hogy például a legnagyobb kínai online keresőmotort üzemeltető Baidu találatai a Tencent és a Bytedance felületein is megjelennének a kereséseknél. Így az online hirdetési bevételek diverzifikálódhatnak. A Baidu árfolyama tegnap 4,5 százalékot emelkedett.

Roku: 6,2 százalékot emelkedett tegnap a Roku árfolyama, miután a Nikkei szerint a Sharp az okostévéit Roku streaming szolgáltatással együtt fogja értékesíteni az Egyesült Államokban tavasztól. Az emelkedéssel a Roku technikai képe is feljavult, az árfolyam áttörte az 50 napos mozgóátlagot.

Ericsson: Jobb eredményeket ért el a vártnál a svéd Ericsson. A harmadik negyedévet 8,8 milliárd svéd koronás nyereséggel zárták le, amely nagyobb az elemzői várakozásoknál, emellett növekedést értek el a tavalyi 8,6 milliárd koronás eredményhez képest is. A bevételek azonban 2,2 százalékkal csökkentek a tavalyi évhez képest, így 56,3 milliárd koronás bevételt tett közzé a vállalat. Az eredmény növekedésében szerepet játszott az is, hogy a kínai rivális, Huawei céget több országból kitiltották, azonban a Kínából származó bevételek aránya is csökkent az elmúlt negyedévben. Az Ericsson jelentése után a versenytárs Nokiát is érdemes figyelni, amely október 28-án teszi közzé a negyedéves számait.

Bitcoin: A ProShares határidős Bitcoin ETF-ének kereskedése ma indulhat el hivatalosan. Ezenkívül három további határidős ETF elindítása is megtörténhet még a hónapban. A Bitcoin árfolyama a napokban egyre közelebb került a történelmi csúcshoz, így az ETF-ek bevezétese akár segíthet az árfolyamnak a fontosabb szintek áttörésében.

Elemzés lezárása: 2021-10-19 08:37
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Autodesk: Már a 200 napos mozgóátlag felett jár

Grébel Szabolcs | 2022-08-15 15:23
Sokat javult a részvény technikai képe

Magyar blue chipek: Kifogyóban a lendület

KBC Equitas | 2022-08-15 11:47
OTP, Mol, Richter, Magyar Telekom, Opus

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2022-08-15 08:43
Aramco, magyar gazdaság, forint

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.