Kamatot emelt tegnap a Fed a kétnapos ülés végén, 25 bázispontos emeléssel az irányadó ráta már 1 százaléknál van. Ezzel együtt arra vonatkozó indikáció nem érkezett, hogy a kamatemelések ütemét felgyorsítanák, a munkaerőpiacnak még erősödnie kell a döntéshozók szerint, és az inflációnak is 2 százalék közelében kellene stabilizálódnia. A híreknek azért örülhetnek a befektetők, mivel a többség szigorúbb hangvételt várt.

A dollár gyengüléssel reagált a hírekre, ez nem feltétlenül a kamatemelésnek, hanem az óvatosabb előrejelzésnek köszönhető. Az euróval szemben a jegyzések 1,06 közelében is jártak még a tegnapi nap során, de ma reggel már 1,073-nál található a devizaárfolyam. A forint egyébként közben folytatta lassú erősödését, és 310-nél található az euróval szemben.

A jobbközép párt nyerte Hollandiában a választások az exit poll eredmények alapján, így a bevándorlás ellenes Szabadság Párt veresége jó hír lehet a piacoknak. Az elemzők ugyanakkor figyelmeztettek, Mark Rutte pártjának még hónapokra lehet ahhoz szüksége, hogy koalíciót tudjon alakítani.

Pluszokkal kezdődhet meg a mai kereskedés, így folytatódhat a tegnap is látott jó hangulat. Európában a tegnapi 0,2-1,2 százalék után ma újabb 0,3-0,5 százalékos plusz jöhet, míg az USA-ban ismét a történelmi csúcsok közelében járhatunk.

A magyar tőzsde is profitálhat a jó hangulatból, miután tegnap a zárva tartás miatt ebből nem tudta kivenni a részét. Kedden egyébként főleg a Mol volt erős, 1,4 százalékot drágult az olajpapír, míg az OTP és a Magyar Telekom ezúttal 1 százalék feletti mínuszával lemaradó volt.

Szerbiában terjeszkedne a Mol a Bloomberg szerint, ahol a jelenlegi 20 százalékos részesedésüket 25 százalékra növelnék. A Molra egyébként tegnap jött egy Berenberg-elemzés is, 23 200 forintos célár mellett vételre javasolják a részvényeket, és 11 százalékkal haladja meg a keddi záróárat. 

Optimistább a Sberbank elemzője az OTP részvényével kapcsolatban, célárát a korábbi 7 700 forintról 9 100 forintra emelte. Az ajánlás tartás maradt, ugyanakkor a 8 403 forintos keddi záróárhoz képest ez 8 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Jelentős felpattanást lehetett látni tegnap az olajárakban az amerikai készletadatok közzétételét követően. A WTI 48,2 dollár közeléből 49,2 közelébe erősödött, ami annak volt köszönhető, hogy 10 hete először lehetett látni csökkenést az amerikai nyersolaj készletekben. A 200 ezer hordós csökkenést nagy meglepetést okozott, az előzetes várakozások ugyanis 3,5 millió hordós bővülésről szóltak.

2,1 százalékkal bővültek az európai autóértékesítések éves alapon februárban. Kisebb meglepetésre annak ellenére nőttek az eladások, hogy a tömegmárkák, mint például a Volkswagen (-7%) vagy a Peugeot (-3,7%) márkák értékesítése csökkent, amivel a Volkswagen piaci részesedése 23 százalékra esett vissza 24 közeléből. A luxusmárkák közül a Mercedes (+3,4%), illetve az Audi (+2,2%) tudott növekedést felmutatni Európában, a BMW esetében viszont enyhe visszaesést lehetett látni.

Komoly vádakat fogalmazott meg a Renault-val szemben az egyik francia újság, a Liberation. Az újság szerint a francia autógyártó jó ideje használ olyan berendezéseket, melyek segítségével átverheti az emissziós teszteket, ráadásul már 25 éve elkezdhették alkalmazni ezeket. A Renault egyelőre nem reagált érdemben a vádakra.  

Újabb költségcsökkentést jelentett be a GoPro, ennek értelmében pedig 270 embertől válnának meg a következő időszakban. Emiatt idén EBITDA soron már nyereséges lehet a vállalat, ráadásul a menedzsment szerint a korábbi célkitűzéseknek megfelelően alakulhatnak a bevételek. Zárás után 8 dollárig erősödtek a részvények, 8,5 százalékos plusz után.

250 millió dollárnyi részvényt bocsátana ki a Tesla, továbbá 750 millió dollár értékben átváltható kötvényeket, derült ki a legfrissebb hírekből. A folyamat során Elon Musk vezérigazgató 25 millió dollár értékben vásárolna részvényeket. A teljes tranzakció során 1,15 milliárd dollárnyi tőkéhez juthat majd a Tesla, amire főleg a fejlesztések miatt lehet szükség. Korábban már többször is voltak ezzel kapcsolatos hírek, így a bejelentés annyira nem tekinthető meglepetésnek. Az árfolyam 3 százalékos pluszba ugrott zárás után. 

3,6 százalékkal 1,75 milliárd euróra csökkent a Lufthansa tisztított üzemi eredménye 2016-ban, és a menedzsment szerint további csökkenés jöhet idén is. A légitársaságok eredményére az alacsony jegyárak helyeznek jelentős nyomást, amit az alacsony olajárak idéztek elő. Az utóbbi hónapokban látott visszapattanás miatt viszont még jobban szenvedhetnek a légitársaságok, ezt a Lufthansa további költségcsökkentéssel próbálná meg ellensúlyozni.

Elemzés lezárása: 2017-03-16 08:26
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.