Piacok: A tegnapi nap sztárja az Nvidia volt az amerikai piacokon, hiszen az erős jelentést követően 24 százalék feletti emelkedést produkált, ezzel magával húzva több technológiai vállalatot is. Így a Nasdaq 100 index 2,5 százalékos pluszban zárta a kereskedést, de az S&P 500 is közel 1 százalékot tudott emelkedni. Ugyan az adósságplafon körüli vita továbbra sem tisztázódott, így ez nyomást helyez a piaci szereplőkre is, hiszen egyre közelebb van a júniusi határ, amikor is technikai csődöt jelenthet az Egyesült Államok, ha nem sikerül addig megegyezni. Európában nem volt túl acélos a hangulat, a főbb indexek mérsékelt csökkenéseket produkáltak. Viszont a mai napot kisebb emelkedéssel kezdhetik a fontosabb európai tőzsdeindexek a határidős indexek alapján.

Jövő hét hétfőn több európai tőzsde is zárva fog tartani, valamint az Egyesült Államok piacain is szünetelni fog a kereskedés. A tőzsdék másnap, kedden nyitnak ki újra, így a kereskedés akkor folytatódik a megszokott rendben.

Magyar tőzsde: A magyar piac összességében jól reagált a fenti hírekre, az OTP az osztalék leesése ellenére is emelkedni tudott, ami érdemi pluszt jelent így a tisztított mozgás tekintetében. Ebben szerepet játszik, hogy a piaci hírek szerint a szektort érintő adók már érezhetően mérséklődhetnek. Közben a Telekom kapcsán az aukció 443 forintos átlagáron valósult meg, viszont a korábban bejelentett maximális 14,6 milliárd forintos értékben. Ezt követően viszont a kereskedés során már visszaesett a papír, és végül 2 százalékos mínuszban zárt.

Magyar gazdaság: Több további részletet is megtudhatott a piac a jövő évi költségvetés kapcsán, a vártnak megfelelően a Kormányinfó keretében mondott el Varga Mihály újabb információkat. Ebből kiderült, hogy idén 1,5, jövőre pedig 4 százalékos lehet a gazdaság növekedése, míg a hiány a tervek szerint 3 százalék alatt lehet jövőre. A szektorokat érintő extra adók részben mérséklésre kerülhetnek a következő időszakban, ugyanakkor feltehetően ez fokozatos lesz majd, illetőleg az sem kizárt, hogy a következő időszakban a 2024-es év felé haladva a konkrétumok még időben is változhatnak valamelyest.

Jól tartja magát a magyar munkaerőpiac, hiszen áprilisban 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta mutatkozott, így a munkanélküliek száma 190 ezernek felelt meg. Így valamelyest mérséklődött is a 4 százalékos szintekről a mutatószám, továbbra sem beszélhetünk nagymértékű munkanélküliségről.

Forint: Tartani tudja magát a forint a jelenlegi környezetben is, így az EURHUF 372 forint környékén mozog, ezzel együtt az 50 napos mozgóátlagról pattant vissza a napokban az árfolyam. Látni kell, hogy az irányadó kamat csökkentését követően sem játszódott le érdemi forintgyengülés, így akár lehet még tér az árfolyam előtt, hogy tovább folytassa a csökkenő trendet. Habár a 368-370 forintos szintek áttörése egyelőre túl nagy falatnak tűnik a forint számára, így ezeken a szinteken alakultak ki a fontosabb támaszvonalak az EURHUF kapcsán. 

USA gazdaság: Magasabb lett második olvasatra az amerikai első negyedéves GDP adat, hiszen előzetesen csak 1,1 százalékos növekedés mutatkozott, ezzel szemben most 1,3 százalékos lehet bővülés üteme. Ez jó hír lehet a piacoknak, mivel az utóbbi időben kételyek jelentek meg az Egyesült Államok gazdasági kilátásaival kapcsolatban. Közben a negyedéves árindex viszont nem lett alacsony, a várt 3,7 százalék helyett 4,2 százalékos lett a mutató, ami az inflációs nyomás kapcsán kedvezőtlen hír a piacnak, és a Fed esetleges további szigorításának esélyét is növelheti.

Az adósságplafon ügyében továbbra sem született döntés, így a piaci szereplők feszülten várhatják a következő napok eseményeit. Janet Yellen pénzügyminiszter korábban június elsejét jelölte meg határidőnek, ami azt jelentené, hogy ha nincs megegyezés ez a nap előtt, akkor az Egyesült Államok technikailag fizetésképtelenné válhat, bizonytalanságot teremtve a piacokon. Ezzel együtt más elemzők későbbi dátumot, június 8-át, illetve 9-ét jelölik meg kritikus napként.

Kötvényhozamok: Május közepe óta folyamatosan emelkednek az amerikai kötvényhozamok, így a 10 éves kötvény hozama már a 3,8 százalékos szintet közelíti, de az egy éves hozam is emelkedésnek indult újból és már a márciusi 5,2 százalékos csúcs közelébe emelkedett vissza. Az adósságplafon körüli bizonytalan helyzet, valamint a Fed döntéshozók kommentárjai mind emelkedést eredményeztek a hozamok kapcsán. Az utóbbi hetekben több Fed elnök is további emelésről beszélt már, de egyelőre nem biztos, hogy emelés vagy szinten tartás mellett döntenének. Egyébként a következő jegybanki kamatdöntés kapcsán már nem zárják ki a kamatemelés lehetőségét a piaci várakozások sem, jelenleg 40 százalékos esélyt adnak egy 12,5 bázispontos emelésnek.

Marvell: Az Nvidia után a Marvell Technology gyorsjelentése is kellemes meglepetést tartogatott, az amerikai chipgyártó vezetősége ugyanis egy rendkívül erős bevételvárakozást osztott meg. Az AI terjedésével a Marvell egy kedvező helyzetbe kerülhet számításaik szerint, így az idei bevételek duplázódhatnak előző évhez képest a cég vezérigazgatójának elmondása szerint. A múltbeli eredményekre sem panaszkodhattak a részvényesek, ugyanis bevétel- és profit soron is hozta a várakozásokat a Marvell előző negyedévben. Így a cég 1,3 milliárdos árbevételt, valamint 31 centes igazított EPS-t ért el. A jelentésre reagálva nagyot ugrott a részvény árfolyama, így a napközbeni 7,5 százalékos emelkedésen felül még több mint 15 százalékot emelkedett zárást követően a Marvell árfolyama.

Best Buy: Kellemes meglepetést hozott a Best Buy tegnapi gyorsjelentése, mivel a cég vártnál erősebb nettó profitot realizált az előző negyedév alatt, így az 1,15 dolláros EPS magasabb volt a prognosztizált 1,11 dollárnál. Viszont a bevételek tovább estek a negyedév során, így csak 9,4 milliárd dollár mutatkozott bevételsoron, igaz, a következő negyedévekben már erősebb számokat várnak ezen a téren az elemzők. Láthatóan visszaesett a lakossági kereslet az elektronikai cikkek iránt, így a Best Buy is egy nehezebb időszakon ment keresztül.

Costco: A növekvő költségterhek következtében nem sikerült hoznia a negyedéves eredmények kapcsán az előzetes várakozásokat a Costconak. Közel 54 milliárd dolláros árbevétellel, illetve 2,93 dolláros EPS-sel zárta a negyedévet a cég. A tömegáruk iránti kereslet lassult, valamint az e-kereskedelmi szegmens sem teljesített jól, így pedig éves alapon profitcsökkenést szenvedett el a társaság.

Ralph Lauren: Meglepetésre felülteljesítette a piaci várakozásokat a Ralph Lauren az előző negyedév kapcsán, profit téren az igazított EPS 90 cent volt, ami 50 százalékkal magasabb az elemzők által előrejelzett 60 centnél. A vártnál jobb profitszámokat részben az erősebb kínai fogyasztásnak köszönhette a cég, az ázsiai országban több mint 30 százalékkal nőttek a ruhagyártó eladásai. Ugyan a hazai eladások 3 százalékkal visszaestek, de elemzők előzetesen ennél gyengébb kereslettel számoltak, mint ahogy azt a versenytársak esetében láthattuk. A jelentésre adott befektetői reakció pozitív volt, így 5,3 százalékos emelkedéssel zárta a napot a Ralph Lauren részvénye. 

Elemzés lezárása: 2023.05.26 08:42
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Nike: Visszatérhet a növekedés?

Varga Dániel | 2023.09.29 14:14
Elégedettek a befektetők a gyorsjelentéssel

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.09.29 08:38
Devizák, MNB, infláció, Nike

Mi történik a zöldenergia szektorával?

Varga Dániel | 2023.09.28 16:41
Érdemtelenül bántak el a szektorral a befektetők?

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.