Piacok: Tegnap jó hangulatban telt a kereskedés a piacokon, ma azonban a határidős indexek állása alapján kivárás is elképzelhető az amerikai inflációs adatok érkezése előtt. Tegnap a vártnál még mindig magasabb inflációs adatok érkeztek Németországból, ma pedig a francia inflációs mutatók, valamint az amerikai PCE inflációs mutatókat is közzéteszik. Utóbbit kiemelten figyeli a Fed, így a piac számára egy alacsonyabb inflációs mutató pozitívumot jelenthetne. Az európai piacon a bankszektor részvényei is emelkedni tudtak, az amerikai piacon pedig folytatódott a technológiai szektor felülteljesítése. 

Magyar tőzsde: Alulteljesítést mutatott a magyar piac tegnap, és majdnem 2 százalékos mínuszban zárta a kereskedést. Látható, hogy a nagyobb papírok közül csak a díjkorrekciót a közelmúltban végrehajtó Telekom részvénye tudott emelkedni, ráadásul 400 forint felett zárt a részvény. A Mol közben az adókkal kapcsolatos változások bejelentése után 2 százalékot esett, amivel még így is jobban teljesített mint a Richter. Utóbbinál a relatíve erős forint sem segíti a pozitív hangulat kialakulását.

Forint: Kissé megtorpant a forint erősödése, ugyan a 400 forintos szintektől nagy erővel kezdett el távolodni az EURHUF árfolyama, de a 380 forintos szinteken kissé lelassult az árfolyam esése. A lokális mélypont 372 forint környékén alakult ki, a dollár gyengülése akár segítséget adhat a feltörekvő piacoknak, így a magyar devizának is, hogy megpróbálja ezeket a szinteket ismét megközelíteni.

Német infláció: Ugyan nagyobb visszaesést láthattunk a márciusi infláció kapcsán az előző hónapok eredményéhez képest, a várakozásoknál így is valamelyest magasabb fogyasztói árindex mutatkozott. A harmonizált éves infláció 7,8 százalék volt márciusban, míg egy hónappal korábban még 9,3 százalékos mutató látszott. Az infláció tehát csökken valamelyest, de ez még mindig jóval magasabb, mint amire az EKB vágyna, így a mai euróövezeti adatokat is érdemes lesz figyelni, hiszen a jegybank kamatdöntésében szerepet játszhat ez is. 

Amerikai makroadatok: A tavalyi negyedik negyedéves évesített GDP mértéke 2,6 százalékra csökkent a harmadik olvasatra, míg előzetesen 2,7 százalékos növekedés mutatkozott. Emellett munkaerőpiaci adatok is napvilágot láttak, a múlt hét során 198 ezer új munkanélküli segélykérelem került benyújtásra, amely némi emelkedést mutat az egy héttel korábbi adatokhoz képest. A személyes kiadások mértéke is kisebb ütemben emelkedett a vártnál, így a negyedik negyedévben 1 százalékos növekedés mutatkozott.

Kötvényhozamok: Egyelőre megállt az amerikai kötvényhozamok emelkedése is, így a 10 éves hozam is 3,5-3,6 százalék körül mozog, míg a rövidebb oldali, 2 éves kötvényhozam ismét 4,1 százalék felett tartózkodik. A piac kamatvágásokkal tervez év második felére vonatkozóan, így a kamat 4,3-4,4 százalékos szintre csúszhat vissza a várakozások szerint. A Fed egyelőre nem engedne a szigorúbb politikájából, így a jegybank kitartana a jelenlegi kamatszintek mellett akár hosszabb időtávon is. Ezzel változatlanul nagy a különbség a piaci és a Fed által adott várakozások között az év végi kamaszintet illetően.

Nemesfémek: A dollár gyengülése, a kötvényhozamok csökkenése kedvező környezetet teremthet hosszabb távon is a nemesfémek számára. Az arany továbbra is a 2 ezer dolláros szintek közelében tartózkodik, míg az ezüst árfolyama 23 dollár felett jár. A héten friss kereskedési ötletet fogalmaztunk meg egyébként az arany kapcsán, elemzésünkben részletesebben is körbejártuk a nemesfém körüli környezet alakulását.

Zöldenergia: Jól teljesítettek tegnap a különböző megújuló energiaforrásokkal foglalkozó társaságok a részvénypiacokon. Az SMA Solar a vártnál erősebb előrejelzésekkel, illetve eredményekkel jelentkezett tegnap, ennek hatására 22 százalékos pluszba került a részvény, de a különböző cégeket tömörítő IQQH ETF is 2,6 százalékos emelkedést produkált. Ugyan költségoldalon továbbra is nagy nyomás helyeződik a vállalatokra, de látni kell, hogy nagy a kereslet a zöldenergia iránt, emellett a különböző támogatások hosszabb távon is lendületet adhatnak a különböző részvényeknek.

Ford: Folytatja az elektromos F-150 modellek gyártását az amerikai autógyártó, miután februárban egy akkumulátor kigyulladása miatt egy időre felfüggesztették a gyártósor működését. Emellett bejelentette a társaság, hogy tovább emelik az F-150 Lightning árát, az alapmodell így éppen 60000 dollár alatti áron lesz elérhető, ez közel 50 százalékkal magasabb az eredeti kezdőárnál. 

Richter: Céláremelést hajtott végre az RBC Capital elemzője a magyar gyógyszergyártóra vonatkozóan, a korábbi 12400 forintról 12800-ra változtatta a vételi ajánlásban szereplő célárat. A héten korábban már érkezett egy másik elemzőháztól is célármódosítás, viszont az HSBC elemzője lerontotta a Richter papírjára adott célárát 9800 forintról 8600-ra, emellett vétel helyett már csak tartást javasol a magyar részvény kapcsán. Mindezek ellenére a konszenzus 10247 forintos célárat prognosztizál, ami továbbra is 40 százalék feletti potenciális felértékelődést jelentene.

Elemzés lezárása: 2023.03.31 08:35
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A pénzügyi eszközök értéke, ára vagy a belőlük származó jövedelem változhat, illetve az árfolyamváltozások ezeket befolyásolhatják. Ezen változások következtében a pénzügyi eszközökbe történő befektetés értéke csökkenhet. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat. Weboldalunk látogatói az anyagainkban feltüntetett pénzügyi instrumentumok tekintetében az azokban megjelölt célpiacon kívülre is eshetnek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A marketingközleményben említett pénzügyi eszközök, illetve befektetési stratégiák nem alkalmasak minden befektető számára. Az abban szereplő vélemények és ajánlások nem veszik figyelembe az egyes ügyfelek egyéni helyzetét és személyes körülményeit, pénzügyi helyzetét, ismereteit, tapasztalatait, céljait vagy igényeit, valamint nem hivatottak konkrét pénzügyi eszközöket vagy befektetési stratégiákat ajánlani az egyes befektetőknek. A marketingközlemény elsősorban olyan befektetők számára készült, akiktől elvárható, hogy befektetési döntéseiket saját maguk, önállóan hozzák meg és döntsenek a marketingközleménnyel érintett pénzügyi eszközökbe történő befektetés célszerűségéről, figyelembe véve különösen az árat, a lehetséges veszélyeket és kockázatokat, saját befektetési stratégiájukat, valamint saját jogi, adózási és pénzügyi helyzetüket. A marketingközlemény maga nem képezheti a befektetési döntések egyetlen alapját.

A befektetőnek a befektetés alkalmasságának megítélése szempontjából szükséges lehet saját felelősségre szakmai tanácsot kérnie, ideértve az adótanácsadást is, az elemzésben nevesített vagy ajánlott pénzügyi eszközökkel, egyéb befektetési eszközökkel, befektetési stratégiákkal kapcsolatban.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Nike: Visszatérhet a növekedés?

Varga Dániel | 2023.09.29 14:14
Elégedettek a befektetők a gyorsjelentéssel

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.09.29 08:38
Devizák, MNB, infláció, Nike

Mi történik a zöldenergia szektorával?

Varga Dániel | 2023.09.28 16:41
Érdemtelenül bántak el a szektorral a befektetők?

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.