Piacok: Jó volt a hangulat a piacokon tegnap, valamint a határidős indexek alapján ma is pozitív nyitást várhatunk Európában. A magyar BUX index nem találta azonban a felfelé vezető irányt, az OTP számára kedvező bejelentéseket tett a kormány a hétvégén, de a Richter is alulteljesítő volt tegnap. A tengerentúli tőzsdék is szép teljesítményt mutattak tegnap, így a vezető indexek 1 körüli pluszokban zártak, a héten több fontos makroadatra, illetve gyorsjelentésre figyelhetnek a befektetők, így ezek könnyedén kihatással lehetnek a piaci hangulat alakulására.

Forint: Meglepő gyengülést produkált tegnap a magyar deviza, így az EURHUF árfolyama már a 415 forintot is érintette, így az 50 napos mozgóátlagtól nem igazán tud lefelé elszakadni a devizapár. Negatívum, hogy a dollár gyengülése ellenére sem tudott erősödni a forint, míg a régiós devizák jobban tartották magukat. Ma tart kamatdöntő ülést az MNB, azonban nem várható kamatváltoztatás a jegybank részéről, illetve az elmúlt hetek lépései után szintén nem várható további szigorító lépés, de az esetleges egyéb információk és jövőbeli iránymutatások közzétételére viszont érdemes lehet figyelni.

Kötvényhozamok: 4,3 százalék környékén úgy néz ki, egyelőre megállt az amerikai 10 éves kötvényhozam emelkedése. A napokban nagyobb volt a volatilitás a kötvénypiacon is, amely némileg szokatlan a részvénypiaccal összehasonlítva, viszont a 4,3 százalékos szintről a 4,2 százalékos szint alá csökkentek a hozamok a hét elején. Mindez egyébként a részvényekre is enyhén pozitív hatással volt, a hozamok csökkenésével együtt pedig ismét mérséklődtek a Fed kamatemeléseire vonatkozó várakozások is. 

Kínai részvények: Rég nem látott esésen vannak túl a kínai részvények, a befektetők aggodalmukat fejezték ki Hszi Csin-ping újraválasztása, illetve a kormánya erősödése kapcsán. Az elmúlt időben az amerikai tőzsdéről történő részvények kivezetése miatt aggódhattak a befektetők, így Hszi Csin-ping pozíciója megerősítése után újra felerősödhetnek az ezzel kapcsolatos félelmek. A fontosabb részvények 10 és 20 százalék közötti esést produkált, az Alibaba közel került a bevezetéskori értékéhez. A kínai részvények ma reggelre visszaemelkedést mutatnak a tegnapi jelentősebb zuhanásból, a Hang Seng technológiai index például 6,1 százalékkal emelkedett. A szabályozások mellett a befektetők a mostanra már alacsonyabbá vált értékeltséget is nézhették, illetve az esetleges túlreagálást a piacokon.

Apple: Áremelést jelentett be a vállalat, jelen esetben nem az okoseszközökre vonatkozik ez a hír, hanem az Apple Music, illetve az Apple TV+ előfizetési díjait emeli meg a társaság. Így a zenei szolgáltatást nyújtó Apple Music havidíja 10,99 dollárra változik, míg a streamingszolgáltatásért felelős TV+ díja 6,99 dollárra növekszik. A Music esetében 1 dolláros, míg a TV+ esetében 2 dolláros változásról beszélhetünk. A következő időszakban egyre nagyobb hangsúlyt fektetne a társaság a streaming szegmensére, így további sorozatok, filmek készítése várható az Apple részéről.

SAP: Továbbra is a felhőszolgáltatások segítik az útján a vállalatot, így a vártnál erősebb bevételt generált az elmúlt időben az SAP, továbbá a korábbi előrejelzések is megerősítésre kerültek. A 7,84 milliárd eurós bevételből a felhőszegmens 3,3 milliárd eurót tett ki, míg a szoftver-licenszekből származó bevételek erős visszaesést mutattak tavalyhoz képest. Látni kell, hogy az SAP is egyre inkább tolódik el a felhőszolgáltatások irányába, hiszen ez jóval profitábilisabb modellt jelent a vállalatra nézve. Ugyan a költségek növekedése a német vállalatot is érinti, így a marzsok kapcsán kisebb visszaeséseket láthatunk, de így is a vártnál erősebb profitot hozott ez a negyedév.

UBS: Nagy visszaesést láthatunk a svájci bank negyedéves számaiban, azonban valamelyest így is sikerült az elemzői várakozásokat felülteljesítenie a nagybanknak. Látható, hogy tavalyhoz képest jelentős csökkenéseket mutatnak fel sorra a bankok, így a UBS esetében is 800 millió dolláros bevételkiesésről beszélhetünk, ez elsősorban a gyenge befektetési divíziónak köszönhető. 

HSBC: Jó számokat jelentett ma reggel az HSBC, 75 százalékot emelkedett egy évvel ezelőtthöz képest az eredmény, így 5,4 milliárd dollár volt adózás előtt, magasabb az elemzői várakozásoknál. A bank menedzsmentje megnyugtatta a befektetőket, nem kell aggódni a társaság kínai érdekeltsége miatt, valamint bejelentették, hogy terveznek egy részvény-visszavásárlási programot 2 milliárd dollár értékben.

Richter: A társaság bejelentette, hogy a RYEQO készítmény esetében törzskönyvezés iránti II-es típusú változtatási kérelmet nyújtottak be. Ezt a gyógyszert endometriózis gyógyszeres, esetleg sebészi kezelése során alkalmazzák. Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója elmondta, hogy jóváhagyás esetén további terápiás választási lehetőséget nyújthat az endometriózisban szenvedő nők számára. A részletes tájékoztató a BÉT honlapján elérhető.

Mai gyorsjelentések: Az amerikai piacnyitást megelőzően is érkeznek már izgalmasnak tűnő gyorsjelentések, így a Coca-Cola, illetve a UPS számaira lehet érdemes figyelni. Zárást követően érkezik a két nagyágyú, az Alphabet, illetve a Microsoft jelentése, de a Visa eredményeire is érdemes lehet odafigyelni.

Elemzés lezárása: 2022.10.25 08:43
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Képes újabb varázslatra a Disney?

Varga Dániel | 2023.03.21 11:55
Emelkedésre készülne a részvény

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.03.21 08:37
Forint, kötvényhozamok, európai autóipar, Mol

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.