Piacok: Kivárhatnak ma a befektetők a délután érkező amerikai inflációs adat előtt, így mérsékelt elmozdulások láthatók egyelőre a határidős indexeknél is. Tegnap sem produkáltak nagy elmozdulásokat az amerikai piacok, így minimális mínuszban zárták a kereskedést, a mai adat viszont akár nagyobb volatilitást hozhat a piacokra. Európában sem tudtak nagy erőt mutatni a főbb indexek, így a német DAX index is 0,4 százalékos mínuszban zárt.

Itthon vegyesen teljesítettek a vezető részvények, hiszen a Richter 1 százalékos emelkedést tudott felmutatni, míg a Mol az ellenkező irányba mozdult el, ezzel 0,7 százalékos mínuszban zárt. Így nagy mozgásoknak a magyar piacon sem lehettünk tanúi, ma a nemzetközi hangulat alakulása befolyásolhatja a BUX index mozgását is. 

Forint: Továbbra sem tud erőt felmutatni a forint, így újabb és újabb csúcsokat dönt meg az EURHUF, ezzel már 433 forint körüli szintekre jutott tegnap, de ma reggel is 432 forint felett jár az árfolyam. Az elmúlt pár napban az EURUSD árfolyama inkább stagnálást mutatott, de így is tovább gyengült csak a magyar deviza. A mai amerikai inflációs adat befolyásolhatja a dollár erősödését, miközben a mai egyhetes betéti kamaton várhatóan továbbra sem változtat a jegybank, hiszen korábban jelezte az MNB, hogy alapvetően lezárta az emelési ciklust.

Amerikai gazdaság: Nem alakultak jól a termelői árak szeptemberben, és a vártnál jobban, 8,5 százalékkal nőttek éves alapon. A közelgő inflációs számok előtt ez nem túl jó hír, ma fél 3-kor érkeznek majd a számok, ahol a konszenzus 8,1 százalékos éves növekedéssel számol, ami visszaesést jelentene.

Amerikai monetáris politika: Ismét 4,7 százalék körül áll az amerikai kamattetőre vonatkozó várakozás a Bloomberg adatai alapján. Márciusra idáig emelkedhetne a kamatszint, miközben a 10 éves amerikai kötvényhozam egyelőre 3,9 százalék körül található. Vélhetően a szeptemberi inflációs adat függvényében majd komoly mozgások lehetnek a várakozások és a főbb hozamok kapcsán is.

A tegnap közzétett Fed jegyzőkönyv alapján látható, hogy a jegybankárok magas kamatot várnak akár hosszabb ideig is, hiszen nem sikerült az inflációt gyorsan visszaszorítani. Továbbra is céljuk az árstabilitás kialakítása, azonban közben a gazdaság visszaesését is szeretnék elkerülni a döntéshozók. Egyetértés volt a jegybankárok között, hogy az elszálló infláció inkább az alacsony jövedelmű amerikai polgárokat sújtja. Így a jelenlegi környezet egyelőre nem engedi, hogy a Fed beszüntesse a szigorítási ciklusát, várhatóan tovább emelheti az alapkamat mértékét a következő üléseken is.

Német gazdaság: 10,9 százalékos volt az infláció szeptemberben a harmonizált árindex alapján Németországban, ezzel megerősítésre kerültek az előzetes adatok, amelyek az elmúlt hónapban tovább gyorsuló áremelkedést mutattak a német gazdaságban. Az inflációs számokon túl fontos hír volt a tegnapi nap kapcsán, hogy a németek már 0,4 százalékos GDP-csökkenéssel számolnak 2023-ra, vagyis recesszió jöhet Európa egyik legnagyobb gazdaságában.

Olaj: Csökkentette az olajkeresletre vonatkozó előrejelzését az OPEC, így a negyedik negyedévre vonatkozóan napi 101,6 millió hordós kereslettel számol. Ez 800 ezres csökkenést jelent a korábbi prognózishoz képest, míg jövőre 102,2 milliós napi keresletet jósol az OPEC. Látható, hogy továbbra is nagy a bizonytalanság világszerte, egy nagyobb globális gazdasági visszaesés alaposan letörhetné az olajárakat, de az ellátási problémák, valamint a kínai lezárások így is problémákat okoznak már. Valamelyest visszakorrigáltak az elmúlt napokban az árak, így a WTI 87 dollár körül, a Brent 92 dollár körül mozog.

Philips: Több mint 12 százalékot zuhant tegnap a Philips árfolyama, mivel profit warningot tett közzé a cég. A vállalat főleg az ellátási láncokra panaszkodott, a bevételek pedig 200 millió euróval a vártnál gyengébbek lehetnek a harmadik negyedévben, mint a várakozás. Az egyéb leírások akár 1,3 milliárd eurós költséget is jelenthetnek, miközben a cég a makrokörnyezet romlásával számol. A részvény árfolyama egyébként utoljára több mint 10 éve volt ennyire alacsonyan.

Wizz Air: Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója interjút adott az Indexnek, amiben kiemelte, az olcsó utazások kora nem ért véget. A kerozin súlya viszont jelentősen megnőtt a költségeken belül, ám ez időszakos lehet, a nehezített gazdasági pálya pedig a kedvezőbb viteldíjú utazások felé terhelheti az utasokat is, ami a diszkontok számára alapvetően még jó is lehet.

Taiwan Semiconductor: 10 százalékkal fogja visszavágni a beruházásait a Taiwan Semiconductor, amely az egész szektorra negatív hatással lehet. Mindez jelzés, hogy a következő időszakban alacsonyabb növekedéssel számol a világ legnagyobb gyártója, és ez megerősítheti azokat a várakozásokat, hogy a technológiai szektorban is lassulás jön. Emellett az amerikai kereskedelmi korlátozások sem segítenek a szektornak. A Taiwan Semiconductor közzétette negyedéves gyorsjelentését is, amelyben egyébként felülmúlta az elemzői profitvárakozásokat, viszont az előrejlezések negatívan érinthetik a részvényárfolyamot, amely éves mélypont körül jár. 

Mai gyorsjelentések: Még az amerikai piacnyitást megelőzően érkezik néhány fontosabb gyorsjelentés, hiszen a BlackRock mellett a Domino’s Pizza, illetve a Delta Airlines teszi közzé számait. A légitársaság esetében jelentős növekedés várható tavalyhoz képest, emellett pedig a kilátásokra, valamint az utasforgalom alakulására érdemes majd figyelni.

Elemzés lezárása: 2022.10.13 08:40
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Képes újabb varázslatra a Disney?

Varga Dániel | 2023.03.21 11:55
Emelkedésre készülne a részvény

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.03.21 08:37
Forint, kötvényhozamok, európai autóipar, Mol

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.