Piacok: Kitarthat a pozitív hangulat a piacokon, a tegnapi vártnál jobb amerikai inflációs adat újabb lendületet adott a részvénypiacoknak. A befektetők lazább szigorítási pályát árazhatnak a Fedtől, így a technológiai szektor az ázsiai piacokon is szárnyalásnak indult, de az amerikai piacokon is rengeteg zöld gyertyát fedezhettünk fel tegnap. Európában is jó hangulatban telt a kereskedés, a BUX jelentősen felülteljesítő tudott maradni, a kőolajszállítással kapcsolatos pozitív hírek lendületet adtak a magyar papíroknak.

Amerikai infláció: Tegnap közzétették a hét legfontosabb makroadatát is az Egyesült Államokban, kiderült, hogy júliusban 8,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak tavalyhoz képest. Ez pozitív meglepetés, hiszen az elemzői konszenzus 8,7 százalékos eredményt prognosztizált, ami szinten csökkenést mutatott volna a júniusi 9,1 százalékos adathoz képest. Havi alapon nézve stagnálást láthatunk, ami pozitív jel, így a befektetők is bízhatnak egy gyengébb monetáris szigorítási pályában. A leggyorsabb mértékben továbbra is az energiaárak drágulnak, de az élelmiszerek kapcsán is közel 11 százalékos növekedés látható. A maginfláció 5,9 százalékkal nőtt éves alapon, míg júniushoz képest mindössze 0,3 százalékos változás volt tapasztalható az Egyesült Államokban.

Magyar gazdaság: Virág Barnabás az InfoRádiónak adott interjújában elmondta, hogy az MNB-t kicsit meglepte a legutóbbi 16,7 százalékos maginflációs adat. Egész Európában felfelé mozog még az infláció, így ősztől a rezsiárak emelkedése 3 százalékponttal növelhetik meg a hazai inflációt. Itthon akár a 20 százalékos infláció elérése sem tűnik jelenleg elképzelhetetlennek. Őszre nagy esélyt lát egy globális recesszió kialakulására az MNB alelnöke, hiszen az energiaválságnak Európa különösen kitett.

Forint: Pozitívan érintette a forintot a kőolajszállításokról szóló hír, ugyan tegnap napközben már 400 forint fölé is emelkedett az euró árfolyama, de délutánra sikerült a 395 forintos szintekre visszatérnie az EURHUF árfolyamának. A pozitív amerikai inflációs adatoknak köszöhetően a dollár is gyengülésnek indult, amely ugyancsak jó hír a régiós devizák számára. A mai egyhetes betéti tender kapcsán nem vár az elemzői konszenzus kamatemelést a jegybank felől.

Olaj: Nem igazán tudni emelkedni az olajpiacok az elmúlt hetekben, így miután kiderült, hogy csak rövid ideig maradt elzárva a Barátság II. vezeték, illetve az amerikai készleteket is a vártnál nagyobb ütemben nőttek, csökkenésnek indultak az olajárak. A WTI egyelőre nem tud 90 dollár fölé kapaszkodni, míg a Brent is egyre inkább közelíti ezt a területet. A csökkenő árak az inflációra nézve is kedvező hatásokat fejthet ki, hiszen az jól látható, hogy világszinten az elszálló energiaárak járulnak hozzá leginkább a magasabbnál magasabb inflációs számokhoz. Emellett kínálati oldalról is enyhülés látszódik, így jelentősen nőtt a kitermelés az utóbbi időben.

Kriptodevizák: Lendületet vettek a tegnapi inflációs hírek után a kriptopiacok is, hiszen a javuló nemzetközi hangulatnak köszönhetően a befektetők is egyre bátrabban térnek vissza a kockázatosabb eszközökhöz. Látni kell, hogy a június óta megállt a Bitcoin esése, továbbá fordulat rajzolódott ki a grafikonon, így több fontos szinten is átjutott azóta az árfolyam. Ugyan a korábbi csúcsoktól jelentős távolságra van még mindig a Bitcoin, de a hangulat erőteljes javulása sokat segíthetne a kriptopénznek.

Disney: A vártnál jobban teljesített a Disney az elmúlt negyedévben, így a zárást követően közel 7 százalékot tudott emelkedni az árfolyam. A befektetők által jelenleg az egyik legjobban figyelt mutató a Disney esetében a Disney+ streaming szolgáltatás előfizetői számának alakulása. Ebben is sikerült felülmúlnia a várakozásokat a cégnek, így 152 millió fölé növekedett a felhasználók száma. Egyelőre még veszteséges ez az üzletága a vállalatnak, de számításaik szerint 2024-re profitot érhet el itt is a cég. Emellett bejelentették, hogy árakat emel a Disney+ szolgáltatások esetében a vállalat, ezzel is próbál javítani az eredményein a társaság. Kicsit csökkentett az előrejelzésein a menedzsment, így korábban még 230 és 260 millió előfizetővel kalkuláltak 2024 végére, jelenleg inkább 215 és 245 milliós bázis elérését tartja reálisnak a vezetőség.

Mai makroadatok: Ismét az amerikai munkaerőpiac lehet terítéken makrogazdasági szempontból, a heti új munkanélküli segélykérelmek száma tovább emelkedhetett múlt héten, így az elemzők 265 ezer kérelemmel számolnak immár. Emellett termelői árindex adatokra figyelhetnek még a befektetők. Itthon a ma reggeli egyhetes betéti tenderre figyelhetünk ismét, azonban várakozások alapján nem tervez változtatni az egyhetes betéti kamat mértékén a jegybank.

Mol: Gyorsan megoldotta a kőolajszállítással kapcsolatos problémát a Mol, a cég egyeztetett mind az ukrán, mind az orosz féllel, így arra a megoldásra jutottak, hogy a Mol átvállalja az ukrán szakasz használatáért járó tranzitdíjat. A kedden érkezett negatív hír következtében gyors esést produkált a Mol, azonban tegnap megnyugodtak a kedélyek, így emelkedésnek tudott indulni az árfolyam is. Tegnap jelezte a vállalat, hogy már ma megérkezik a kőolaj Magyarországra.

OTP: Pozitív meglepetést tudott okozni az OTP a második negyedéves jelentésében, szinte minden soron felülmúlva a várakozásokat. Látható az emelkedő kamatmarzsok hatása, és továbbra is nagyon erős a hitelállomány bővülése csoportszinten az orosz és az ukrán leánybankok állomány szintjeinek csökkenésével együtt is. Mindez rekordbevételeket hozott az OTP-nek, és az előző negyedévhez képest a kockázati költségek is csökkentek, így hiába a magasabb adóterhek és egyéb korrekciós tételek, a 76 milliárd forintos konszolidált adózott eredmény már szépen mutat az első negyedév 33 milliárd forintos vesztesége után.

Elemzés lezárása: 2022.08.11 08:32
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Milyen szektorban van az erő?

Cinkotai Norbert | 2022.11.30 15:24
Mit mutatnak az adatok?

Izgalmas mozgások az olajnál

Grébel Szabolcs | 2022.11.30 11:11
Kereskedési ötletet fogalmazunk meg

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.