Piacok: Kiemelkedett az európai mezőnyből a BUX index, így emelkedéssel zárta a kereskedést. Zárásra visszapattant az OTP is, amely napközben mínusz 3 százalékon is állt, ezzel ismét áttörte a 17000 forintos szintet. A tengerentúlon vegyesen zártak az indexek, a Dow Jones és az S&P 500 emelkedni tudott, míg a Nasdaq mínuszban fejezte be a tegnapot. A határidős indexek alapján vegyesen nyithatnak ma a piacok.

Az elmúlt napok kötvényhozam emelkedése az Egyesült Államokban korrekciót indított meg, főként a technológiai szektorban, viszont egyáltalán nem minden szektorra volt igaz a visszaesés. Az S&P 500 indexen belül például a bank- és pénzügyi szektor felülteljesítő volt, valamint az egészségügyi szektor is. Az ismét emelkedő olajárak pedig az energiaszektornak is segítettek, amely szintén erős volt tegnap. 

Mai makroadatok: Ma délelőtt teszik közzé a német IFO üzleti hangulatindex eredményeit. Emellett a tengerentúlról is érkezik több adat is, köszönhetően annak, hogy holnap nemzeti ünnep (Hálaadás) lesz az Egyesült Államokban. Délután érkezik a harmadik negyedéves GDP-adat, illetve az új munkanélküli segélykérelmek száma is. Továbbá izgalmakat tartogathat a maginfláció eredménye, illetve a Fed jegyzőkönyvben foglaltak is.

Amerikai gazdaság: Az amerikai feldolgozóipari PMI emelkedett az előző havi adathoz képest, így jelenleg 59,1 ponton áll a mutató. Azonban a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index 57 pontra esett vissza, míg az elemzők emelkedést prognosztizáltak korábban. A kompozit PMI is csökkenést mutatott, így 56,5 pontra süllyedt vissza az elmúlt hónapban. Az amerikai magánszektor növekedési üteme lassult, továbbá a vállalatok ráfordításának mértéket tömörítő alindex értéke is rekord magas szintre emelkedett. 

Régiós devizák: A 372-es szint elérése után tegnap erősödni tudott a forint, a hosszabb lejáratú állampapírhozamok tovább emelkedtek a heti állampapír-aukción, holnap pedig az egyhetes betéti tenderre lesz érdemes figyelni a forint kapcsán. A piac további emelést áraz az egyhetes betéti kamatokban. A régiós devizák közül a török líra nagyot gyengült, a dollárral szemben már a 13-at is átlépte tegnap, miután Erdogan elnök találkozott a török jegybank vezetőjével, amely növelte a beavatkozás felé irányuló aggodalmakat.

Olaj: Az Egyesült Államok 50 millió hordó olajat fog felszabadítani a stratégiai készletéből. Ez Kínával, Japánnal, Indiával közösen összehangolt lépés annak érdekében, hogy a magas energiaárakat visszaszorítsák, azonban ezzel akár az OPEC+ válaszlépését is kiválthatják. Az 50 millió hordó olaj Biden kritikusai szerint pedig kevés is, csak valamivel több mint három napi amerikai fogyasztásnak felel meg. A JP Morgan elemzője szerint egyébként az olajárak relatíve alacsonyak, főképp például a Nasdaqhoz viszonyítva. Az elemző szerint 115 dollár is indokolható árfolyam lenne.

Best Buy: Tegnap közzétette a harmadik negyedéves jelentését a vállalat, a 2,08 dolláros EPS mellett 11,91 milliárd dolláros bevételt realizáltak. Mindkét mutatóban sikeresen felülmúlta az elemzői várakozásokat, valamint éves szinten is sikerült emelkedést elkönyvelnie a társaságnak. Az elektronikai üzletlánc hatalmas bevételnövekedést ért el a pandémia következtében, hiszen rengetegen vásároltak új elektromos eszközöket, így ez a trend a harmadik negyedévben is fennállt még. Emellett minimálisan emelték az idei évre vonatkozó előrejelzéseket. A negyedik negyedévre vonatkozólag óvatosabb a Best Buy vezetősége, a termékhiányoknak köszönhetően lassabb növekedést prognosztizálnak, mint az elemzők. Így a lassulásra vonatkozó előrejelzéseket nem fogadták jól a befektetők, a nap végére 12 százalékkal került lejjebb a Best Buy árfolyama.

HP: A vártnál jobb eredményeket tett közzé tegnap este a vállalat. A tavalyi 0,62 dolláros EPS-t követően idén 0,94 dollárt ért el a társaság. Továbbá az elemzői konszenzusnál is magasabb ez az eredmény, így egymást követő negyedik alkalommal teljesített felül a HP ezen a téren. A 9 százalék feletti emelkedésnek köszönhetően idén 16,7 milliárd dollár bevételt realizált a társaság. A jól sikerült negyedéves jelentést követően 7 százalékot emelkedett zárás után a részvény árfolyama.

Dell: A HP-hoz hasonlóan a Dell is tegnap tette közzé a harmadik negyedéves eredményeit. A fontosabb sorokon felülmúlták a várakozásokat, emellett a tavalyi bázishoz képest is növekedést ért el a vállalat. A 28,41 milliárd dolláros árbevétel 21 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábban elért eredményhez képest, míg az egy részvényre jutó nyereség 2,37 dollár lett. EBITDA soron 5,5 százalékos éves emelkedést realizált a vállalat. Az eredmények javulásában sokat segített, hogy az irodákba visszatérő dolgozók számára új számítógépeket vásároltak a vállalatok.

GAP: Alaposan alulteljesített az elmúlt negyedév során a vállalat, emellett az egész évre vonatkozó előrejelzéseket is visszavágták. 27 centes EPS-t ért el a vállalat a várt 50 cent helyett, emellett a vállalat bevétele sem érte el a 4 milliárd dollárt. Ezzel nem csak a várakozásokat nem teljesítették, de csökkentek a vállalat bevételei a tavalyi bázishoz képest is. Az ellátási láncokban felmerülő problémák érzékenyen érintették a társaságot. Összességében 20 százalékos bevételnövekedést vár a vezetőség idénre, ez bőven elmarad a korábbi 30 százalékról szóló előrejelzésektől. Emellett az éves EPS várakozáson is csökkentett a GAP. Éjszaka több mint 16 százalékot esett az árfolyam.

Tesla: Néhány napot követően Elon Musk ismét Tesla részvényeket adott el, ebben az esetben 1,05 milliárd dollár értékben. Így az elmúlt időszakban összesen már közel 10 milliárd dollár értékben értékesített részvényeket a Tesla vezére. Zárásig több mint 4 százalékot esett a Tesla árfolyama tegnap.

Elemzés lezárása: 2021.11.24 08:23
Időtartam: N/A
A termék célpiaca: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities a jogszabályoknak megfelelően elvégzi az értékesített termékek célpiaci vizsgálatát. A vizsgálat keretében értékeli a termékek jellemzőit, valamint az ügyfelekről rendelkezésére álló – megfelelési teszt kitöltése révén megszerzett - információkat.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Képes újabb varázslatra a Disney?

Varga Dániel | 2023.03.21 11:55
Emelkedésre készülne a részvény

8 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2023.03.21 08:37
Forint, kötvényhozamok, európai autóipar, Mol

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.