Piacok: Enyhe emelkedéssel zártak tegnap az európai piacok az összességében inkább kedvezőnek mondható gyorsjelentések miatt, a német tőzsdét például a Deutsche Bank és a Delivery Hero is felfele húzta az erős negyedéves számok miatt. Az Egyesült Államokban ugyanakkor inkább kivárás látszott a Fed kamatdöntő ülése előtt, és annak ellenére, hogy jelentős változás nem történ a jegybank kommunikációjában a hangulat nem javult annyira, hogy pluszban tudjanak zárni az indexek. Mai napon viszont az ázsiai indexekkel együtt a határidős európai indexek is emelkednek, valamint az USA-ban is pluszok látszódnak, amely a technológiai szektorból érkező erős gyorsjelentéseknek is köszönhető.

Fed: Nem változtatott a Fed a kamatszinteken a vártnak megfelelően, viszont a jegybank optimistább lett a gazdasági növekedéssel kapcsolatban a kockázatok csökkenése miatt. Egyelőre viszont az eszközvásárlási programon nem változtattak, Jerome Powell is arra utalt a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón, hogy nem érkezett még el az idő az eszközvásárlás ütemének csökkentésére. Mindez a piacoknak is kedvező hír lehet.

BASF: Erős gyorsjelentést tett ma reggel közzé a BASF, a kínai növekedésnek köszönhetően pedig megemelte az éves előrejelzését is a cég. Az első negyedéves profit 42 százalékkal emelkedett. A tisztított EBIT a frissített előrejelzés alapján 5,8 milliárd euróra növekedhet idén, míg korábban csak 5 milliárd euróra számítottak. Kínában a cég az elmúlt négy negyedévben jelentős növekedést tudott felmutatni, bőven kétszámjegyű növekedéssel.

Nokia: Ma reggel közzétette a Nokia a negyedéves számait, amely felülmúlta a várakozásokat. A bevételek elérték az 5,08 milliárd eurót, amely jobb, mint a várt 4,72 milliárd euró. Nyereségsoron szintén jobbak lettek az eredmények, a tisztított EPS 6,6 eurócent lett, az elemzői konszenzus 1 eurócent volt. Az erős negyedéves számok mögött az 5G-vel kapcsolatos megnövekedett eladások állnak. A menedzsment szerint az egész éves bevételek 20,6 és 21,8 milliárd euró között alakulhatnak, amely közel megegyezik az előzetes elemzői várakozásokkal.

Apple: Bőven a várakozásokon felüli első negyedévről számolt be az Apple a tegnap este közzétett gyorsjelentésében. A bevételek 54 százalékkal emelkedtek, főként az iPhone, Mac és iPad értékesítések emelkedésének köszönhetően. A Mac és iPad eladások közel duplázódtak. Ebben szerepet játszott az új eszközökben az Apple saját fejlesztésű M1 processzorának köszönhető nagyobb kereslet. Az erős számok mellett viszont a globális chiphiány hatásait is megérezheti az Apple. A zárás utáni kereskedésben 2 százalékkal emelkedett a részvényárfolyam.

Facebook: 48 százalékkal emelkedett a Facebook bevétele az első negyedévben, felülmúlva ezzel az elemzői várakozásokat. A negyedéves bevételek 26,2 milliárd dollárra emelkedtek, vállalat pedig 2,85 milliárd havi aktív felhasználóról számolt be, amely 10 százalékos emelkedésnek felel meg. A részvényárfolyam a kedvező számokra 6 százalékkal emelkedett a zárás utáni kereskedésben.

Ford: A globális chiphiány miatt a Ford 50 százalékkal csökkentette a gyártási előrejelzését a második negyedévre, mivel a hiány egyelőre nemhogy csökkenne, hanem várhatóan az év további részében tovább növekedhet. Mindez a Ford becslései alapján 2,5 milliárd dollárral csökkentheti az eredményt. A zárás után a részvényárfolyam 4 százalékkal csökkent. Az első negyedéves számok ettől függetlenül erősre sikerültek, a bevételek és az EPS is meghaladta az előzetes várakozásokat. Az év további részében az előrejelzés alapján viszont negatív hatásokra kell készülni.

Qualcomm: A zárás utáni kereskedésben emelkedett a Qualcomm árfolyama, az 5G-s eszközök iránti erős keresletnek köszönhetően. A vállalat bevételei kis mértékben magasabban alakultak a várakozásoknál, és az adózott eredmény is közel 15 százalékkal lett magasabb, mint a várt. Az egyetlen negatívum, hogy az elégtelen gyártási kapacitások limitálhatják a növekedést, viszont így is bőven kétszámjegyű bővülés várható az idei évben.

EBay: A várakozásokat alulmúló előrejelzést tett közzé az EBay, mivel a cég arra figyelmeztetett, hogy lassulhat a növekedés a járványhelyzet és a kormányzati stimulus csekkek pozitív hatásainak elmúlásával. A részvényárfolyam 7 százalékkal esett a zárás utáni kereskedésben. Az első negyedévben egyébként nem sikerült rosszul,a bevételek 27 százalékkal emelkedtek a felhasználószám 7 százalékos bővülése mellett, és az EPS is 50 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi évben. 

Amazon: Több mint 500 ezer munkavállalója számára 50 cent és 3 dollár közötti fizetésemelést hajt végre az órabérben az Amazon. A lépés az amerikai minimálbér emelésével függ össze, amelyet nemrég 15 dollárra emeltek. 

 

Elemzés lezárása: 2021-04-29 08:38
Időtartam: Rövid táv (néhány hét)

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.