USA tüntetések: Az USA-ban tovább folytak hétvégén is a tüntetések, melyek több városban is gyújtogatásba és fosztogatásba torkollottak. Donald Trump pedig a hadsereg bevetését helyezte kilátásba, amennyiben az egyes városok vezetői nem tudják kézben tartani a helyzetet. A koronavírus által sújtott kisvállalkozókat így most újabb nehézségek érik, sok üzletet kifosztottak vagy felgyújtottak, emellett pedig a városokban bevezetett esti kijárási korlátozások sem segítik a vendéglátóhelyek forgalmát. Emellett kockázatokat hordoz az is, hogy a tüntető tömegben újra terjedni kezdhet a vírus is.

Piacok: Tegnap az európai piacok többsége zárva volt, az amerikai indexek azonban folytatták a menetelést, és kisebb pluszokban zártak. Ma reggel szintén kisebb emelkedéseket láthatunk Ázsiában, és az európai határidős indexek is emelkedést mutatnak nyitás előtt, így egyelőre úgy látszódik, a részvénypiacok az aggodalmak közepette is jól teljesítenek.

PMI adatok: Májusban is jelentős visszaesés volt tapasztalható a feldolgozóipari üzleti aktivitásban világszerte a J.P. Morgan Globális PMI mutatója szerint, ami 42,4 pont lett a hónapban az áprilisi 39,6 pont után. Az értékek 50 pont alatt romló helyzetet tükröznek az előző hónaphoz képest. Az USA-ban szintén további csökkenés látható a feldolgozóiparban, de itt is lassuló mértékű a visszaesés, a Markit PMI index értéke 39,8 lett a vártnak megfelelően. Németországban hasonló a helyzet, az aktivitás tovább romlott, de az esés mértéke lassult. Itt a korábbi 34,5 pont után májusban 36,6 pont lett, és ez kissé elmaradt a várttól.

Kínai gazdaság: Közben a kínai Caixin PMI már kis bővülést mutatott az előző hónaphoz képest 50,7-es értékével, ami a legmagasabb érték január óta. A kínai GDP 6,8 százalékkal csökkent az első negyedévben, és Peking idénre nem jelzi előre a növekedési ütemet, de a céljuk, hogy a gazdaság bővülni tudjon az év egészében. A PMI alindexek rámutatnak, hogy a bővülést a termelés húzta, az alindex 2011 óta nem látott magasságba emelkedett. A kereslet azonban továbbra is csökkenést mutat, így már negyedik hónapja gyengülést mutat ez az index, amit főként az exportkereslet csökkenése húz lefelé. A munkavállalók helyzetét mérő alindex bár javulni tudott, továbbra is, már ötödik hónapja mutat romló helyzetet 50 alatti értékével.

Francia GDP:  A francia pénzügyminiszter szerint idén 11 százalékkal eshet vissza a francia GDP, míg a kormány előrejelzése 8 százalékos csökkenést vetített előre, így a hivatalos előrejelzés a korábbinál is nagyobb pesszimizmust tükröz.

Bitcoin: Újra kitöréssel próbálkozik a Bitcoin árfolyama a 10 ezer dolláros szint alól, valamint egyúttal a 2017-es csúcs óta tartó csökkenő trendvonal is a mostani szinteknél van, így ezek szignifikáns áttörése megnyithatná a teret felfelé. A mostani szinten utoljára február elején volt az árfolyam.

Apple: Árat csökkentett Kínában az Apple, így jelentős (10-20 százalék közötti) leárazásokkal kaphatók a legújabb telefonok a főbb webáruházokban is, például az Alibaba által üzemeltetett Tmall-on vagy a JD.com-nál, amely az Apple hivatalos online viszonteladója az országban. A CNBC értesülései szerint miután áprilisban újranyitott Kínában a gazdaság erőteljesen kezd visszaállni a kereslet a telefonok iránt is.

Mol: 1700 forintra csökkentette a Molra vonatkozó célárát a Goldman Sachs elemzője, amely 14 százalékkal alacsonyabb a múlt heti záróárfolyamnál. Az elemzőház ajánlása jelenleg eladás, ezzel pedig a legpesszimistább az olajcég részvényére. A Goldman korábbi célára 2200 forint volt semleges ajánlás mellett.

Opus: 16 százalékkal alacsonyabb bevétellel zárta az első negyedévet az Opus az egy évvel korábbi időszakhoz képest, viszont a működési költségek is jelentősen csökkentek, ez a két hatás pedig jórészt az energetikai portfólió eladásának köszönhető. Ezzel együtt 4,7 milliárdos működési eredménnyel zárta az idei első negyedévet az Opus, amely az előző év 19,1 milliárdos veszteségéhez képest nagy előrelépés. Az energetikai portfólió eladásával a mérlegfőösszeg és a saját tőke is csökkent, így az első negyedévben az egy részvényre jutó saját tőke 346 forint körül alakult.

Elemzés lezárása: 2020-06-02 08:17
Időtartam: N/A

Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

7 fontos hír ma délután

KBC Equitas | 2021-10-22 15:11
Zoom, Continental, Beyond Meat

Intel: Újra zuhan a jelentés után

Grébel Szabolcs | 2021-10-22 14:51
Alacsony növekedés, magas költségek.

9 fontos hír ma reggel

KBC Equitas | 2021-10-22 08:37
Intel, Snap, Renault, Olaj

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!

Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.