Cinkotai Norbert
2017. augusztus 18. 11:33

Te használsz ETF-eket?

  

ETF – Exchange Traded Fund, röviden és tömören. Ez elég ijesztően hangzik. Továbbá a 2008-as válság után sokan megtanulták hogy a strukturált termékek veszélyesek. Viszont! Az ETF-ek azért teljesen más tészta. Ezeket célszerű használni egy portfólió építése során, sőt, inkább erősen ajánlott, semmint csak célszerű.

Miről van szó? Olyan nyilvánosan elérhető befektetési alapokról, ahol jellemzően egy adott index, alindex, vagy éppen nyersanyagpiaci termék mozgását követi le az adott ETF.

Miért? Mert nem mindenki szeretne folyamatosan azután keresni, melyik részvény hozza majd a legmagasabb hozamot, melyik teljesíti felül a többit, melyik lesz a nyerő, melyik cég lesz a következő Facebook. Sokszor jobb döntés inkább egy egész szektort megvásárolni, így minden részvényből tarthatunk egy kicsit, és nem kell bajlódni azzal, hogy 30 ügyletet kötünk egyesével a részvényekre, sokszor méregdrágán.

Biztosan sokan tudják persze már ezt, de nem árt elégszer hangsúlyozni: az ETF-ek a diverzifikáció egyik legolcsóbb módszerét jelentik, ezzel nem élni pedig olyan luxus, aminek komoly ára van. Nyilván nem kell csak ETF-ekbe tenni az összes pénzünket (bár ez is lehetőség), de azért a portfóliókban komoly súlyt képviselhetnek ezek az elemek is. Hogy az 30, 50, vagy 80 százalék, az egyéni mérlegelés kérdése.

Aztán ami még nagyon sokszor felmerülő kérdés, hogy akkor mégis melyik ETF-et vásároljuk meg. Nyilván számos ETF található a piacon, ezért is készítettük még régebben el az ETF keresőnket, így mindenki saját igényének megfelelően kereshet. Még egy kis segítség, a legnépszerűbb ETF-ek a világon az alábbi termékek:

  • SPY – amerikai S&P 500 megvásárlása egy kattintással
  • XLF – amerikai pénzügyi szektor
  • EEM – feltörekvő részvénypiacok
  • GDX – aranybányák (apropó, erről van is határozott véleményünk)
  • QQQ – Nasdaq index egy kattintással való megvásárlása (tech cégek, biotech, stb.)
  • UWT – Olajipari befektetés, egy kattintással olajpiaci kitettség, ráadásul tőkeáttétellel

Sokat lehetne még írni, ezek a nyilvános befektetési alapok olcsón, áttekinthető módon működnek, és több milliárd dollárnyi vagyont kezelnek. Nagyon félni nem kell tőlük, az árfolyamok mozgását kell egyedül figyelni. Ezt az oldalt érdemes lehet figyelni, ha valaki érdekes ETF-eket akar keresni, sok érdekes infó található itt.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.