Nyikes Dávid
2017. május 19. 12:03

Trump elnökségébe kerülhet a botrány

   

Csak kapkodjuk a fejünket az egyre tovább fokozódó botrány kapcsán, amely Donald Trump körül kavarog az elmúlt napokban. Ahhoz hogy tisztában lássunk, összeszedtük a legfontosabb fejleményeket, tudnivalókat, valamint a várható piaci reakciókat a botrány kapcsán. 

Régóta rebesgették, hogy Trump győzelmében az oroszok keze is benne lehet. Ennek kapcsán kezdett el nyomozni az FBI, azonban később arra kérte Trump az FBI vezetőjét, James Comey-t, hogy állítsa le a nyomozást. Azonban miután Comey több forrást kért volna a szenátustól, Trump hirtelen eltávolította hivatalából.

Ezt követően arról szóltak a hírek, hogy Trump arra kérte a Comey-t februárban, hogy ne folytassák a Michael Flynn, volt nemzetbiztonsági tanácsadó elleni vizsgálatot. Ez után pedig az derült ki, hogy a legutóbbi fehér házi nyilatkozottal ellentétben Trump mégis tudott róla, hogy a Flynn nyomozás alatt állt már az elnök beiktatásakor is a török kormánynak nyújtott lobbi tevékenysége miatt.

A legújabb fejlemények szerint Trump és tanácsadói több mint 18 alkalommal léptek kapcsolatba oroszokkal a kampány vége előtti utolsó két hónapban. A botrányok már-már olyan szintre jutottak, hogy egyre inkább felmerül a kérdés, hogy van-e reális esély Trump távozására. Erre egy eszköz az úgynevezett impeachment, ami a hivatali idő alatt, vagy az előtt elkövetett bűncselekményért vonja felelősségre a kormányzat tagjait.

Mi az elnök eltávolításának folyamata?

Alapvetően a Képviselőház (alsóház) indíthatja el az impeachment folyamatát. A törvényhozóknak egy határozatot kell hozni, egy bizottság létrehozásáról, ami megvizsgálja, hogy van-e jogszerű alapja az elnök eltávolítására való törekvésnek. Ha a bizottság úgy dönt, hogy valós az alap, akkor a Képviselőháznak szavaznia kell (egyszerű többség szükséges) a folyamat elindításáról.

Ezt követően a Szenátushoz kerül a javaslat, ahol kétharmados szavazati többség szükséges annak elfogadásához. Amennyiben elfogadásra kerül, Trump elveszti elnöki hatalmát és helyét az alelnök, Mike Pence venné át. Azonban jelenleg Trump pártja többséget alkot mind a két szinten, ami nagyon nehézzé tenné az elfogadást.

Ahhoz, hogy megváltozzanak a szavazati arányok, a 2018-as novemberi szenátusi és a 2019-es januári képviselőházi választásokon az ellenzék jelöltjeinek kellene többségbe kerülnie. Azoban az is tény, hogy a republikánus képviselők között is egyre csökken Trump támogatottsága.

Talán a Richard Nixon esete volt a leginkább hasonló a mostani helyzethez, azonban ő lemondott még mielőtt az impeachment eljárás elindulhatott volna.  Nixon az úgynevezett Watergate-botrányban vérzett el, aminek a lényege azt volt, hogy a demokrata párt akkori elnökének irodájába való betöréssel lehallgató készüléket helyezzenek el ott. A kísérlet azonban kiderült és Nixon lemondásával végződött.

Az amerikai történelemben Andrew Johnsonnal és Bill Clintonnal szemben is indult már ilyen eljárás, azonban az ő esetükben az ellenzék volt többségben. Ennek ellenére a javaslat elfogadása után mindkét elnököt felmentette a Szenátus az alól és hivatalban maradtak.

Nyilvánvalóan Trumpnak nem segítenek a folyamatos botrányok, ugyanis így is eléggé megosztó személyiség, azonban a piaci várakozások szerint a törvényi eljárás indításának nagyon kevés az esélye.

Ahhoz, hogy az impeachment valóban elfogadásra kerüljön a Kongresszusban is, szükség volna a társadalom támogatására/nyomására is. A legutóbbi felmérések szerint májusban 48 százalék támogatta volna, 41 százalék pedig nem az elnök leváltását a szavazók körében, míg áprilisban csak 44-45 százalék volt az arány. Ebből egyértelműen az látszik, hogy a botrányok Trump ellen fordítják a közvéleményt, és támogatottsága egyre kisebb a lakosság körében.

Két állam, Montana és Georgia is újra fogja választani képviselőházi képviselőit, ami a több okból is fontos. Egyrészt mind a két állam Trumpot támogatta az elnöki választásokkor, így ha most ellenzéki (demokrata) képviselőket választanának az fontos indikáció lehetne a jövőre nézve, valamint ezzel csökkenhet Trump támogatottsága a törvényhozásban. Ezen felül Virginiában, és New Jersey-ben kormányzói választásokat fognak tartani idén november 7-én. Az előbbiben mind a tartományi alsó és felsőház újraválasztásra kerül, míg az utóbbiban csak az alsóház.

Hogyan reagálna a piac Trump távozására?

Donald Trump elnökké választása óta szinte megállás nélkül emelkednek a részvénypiacok. Ennek fő hajtóereje a növekedést segítő intézkedési tervek, mint például az adóreform tervezet (volt). Azonban most egyre bizonytalanabb a piac azt illetően, hogy mi is történne, ha távozna az elnök. Az elmúlt napok indikációk lehetnek, hiszen a botrány óta nagyon negatív a piaci hangulat, bár tegnap emelkedni tudtak az amerikai részvényindexek.

A botrány további eszkalálódása óta leginkább a pénzügyi és az IT szektor részvényei estek a legnagyobbat. Ha megnézzük, hogy Trump megválasztása óta mely szektorok mentek a legjobban, akkor szintén erre a két szektorra, valamint a ciklikus fogyasztási szektorra lyukadunk ki. Tehát abban az esetben, ha mégis valós közelségbe kerülne Donald Trump leváltása, akkor azon felül, hogy általános értelemben valószínűleg minden részvény gyengülésbe kezdene, ezen szektorok részvényei szenvednék el a legnagyobb esést.

Az S&P500 napi grafikonja

Megoszlanak arról a vélemények, hogy mi történne akkor, ha Trump valamilyen oknál fogva távozna az elnöki posztról. Vannak, akik tőzsdei összeomlást jósolnak, mások szerint ennek alig lenne hatása. Mint tudjuk, a befektetők nagyon nem szeretik a bizonytalanságot, és az azért biztos, hogy Trump távozása hozna némi káoszt magával.

Egyébként talán az is jól szemléltetheti Trump távozásának esélyeit, hogy az egyik nagynevű fogadóiroda 50 százalékos esélyt tulajdonít annak, hogy Trump impeachment alá kerül. Bár Trump körül mindig ott lebegett egy ilyen botrány lehetősége, úgy tűnik, hogy most tényleg bajban lehet az elnök. 


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Értesítést kérek az új cikkekről!
Adja meg e-mail címét, és heti hírleveleinkben küldjük el a legfrissebb elemzéseinket!