Cinkotai Norbert
2018. szeptember 26. 15:58

Magyar tőzsde: Mínuszos év után garantált a plusz?

     

Szinte páratlan éveken van túl a magyar tőzsde. Talán még sokan emlékeznek rá, mikor 4 éve karácsonykor 16000 pont körül járt a BUX index, mára viszont már 35000 pontnál járunk. Ha az éves hozamokat nézzük, akkor

  • 2015-ben 44,
  • 2016-ban 34
  • 2017-ben pedig 23

százalékot emelkedett a magyar piac. A sormintát követve idén 13-14 százalékos emelkedésnek „kellett volna” következnie, de ezúttal más a helyzet, idén 8 százalékos mínuszban áll a BUX. Ez persze azért eddig nem kirívóan gyenge év, mivel 2014-ben 10, 2011-ben pedig 20 százalék felett gyengült a magyar piac.

Kis statisztika, ami az optimisták számára jó hír lehet, hogy a magyar tőzsde csak egyszer csinált olyat, hogy egy mínuszos év után újabb mínuszos évet produkált volna. Erre 2001-ben került sor, a 11 százalékos mínusz után újabb 9 százalékos mínusz jött. Összességében viszont 6 mínuszos évnél 5-ször plusz következett, és az átlagosan majdnem 35 százalékos volt.

Túl lépve a száraz számok világán persze azért ennyire nem egyszerű a helyzet, és a BUX sorsát illetően nem árt megvizsgálni a legnagyobb részvények jövőjét. Az OTP, a Mol, a Richter, vagy éppen a Magyar Telekom ugyanis erősen befolyásolja majd az indexet, ezért a szofisztikáltabb befektetők nem úszhatják meg az alaposabb elemzést, vagy azok elolvasását.

Szerencsére viszont jövő héten szerdán, október 3-án pont ez lesz a téma soron következő befektetői klubunkon. Kivesézzük, hogy mi várhat az OTP-re, merre mehet a Mol, mi lesz a Richter sorsa, és hogyan alakulhat a szép osztalékot fizető Telekom árfolyama. Mi lesz tehát a magyar tőzsdével? Ismét jön a mínuszos év utáni szép plusz? Érdemes lesz ellátogatni ingyenes rendezvényünkre.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Értesítést kérek az új cikkekről!
Adja meg e-mail címét, és heti hírleveleinkben küldjük el a legfrissebb elemzéseinket!