Nagy-György János
2019. augusztus 9. 13:19

Így járhatunk jól az élelmiszerek drágulásával

Bár a gabonafélék betakarítása Európában lassan véget ér, de még bőven tart az északi féltekén a nyári mezőgazdasági szezon, a termés minősége és mennyisége pedig nagyban meghatározhatja a piaci árakat. Ennek apropóján összefoglaltuk, hogy a tőzsdén milyen módon a legegyszerűbb a mezőgazdasági áruk árváltozásából hasznot húzni. Habár az utóbbi években az ilyen típusú befektetések hozama jelentősen elmaradt más eszközosztályokétól, azért egy befektetési portfólióban időnként ezeknek is lehet helye.

Már hosszú évek óta tart az emelkedő trend a részvények esetében, ehhez képest feltűnő lehet, hogy az árupiac jelentősen lemaradónak bizonyult eddig. Ennek ellenére időnként az árupiac is jó befektetésnek bizonyulhat, a részvények, kötvények mellett jó diverzifikációs lehetőséget nyújthatnak az árupiaci eszközök. Emellett az inflációval szemben is fedezheti a befektetőt, például ha valakinek a búza árát lekövető befektetése van, akkor a kenyér esetleges drágulása már nem fogja olyan érzékenyen érinteni (Bár alapszabály, hogy ne a kenyérre valóból fektessünk be a tőzsdén!). Ugyanez persze elmondható az olajbefektetés és a benzinár esetére is.

A nyersanyagokkal való kereskedéssel már korábbi írásunkban foglalkoztunk. Ezúttal viszont kifejezetten csak a mezőgazdasági termékekre fókuszálunk ebben az írásban.  A mezőgazdasági árupiacba való befektetés legegyszerűbb módja az ETC. Az ETC tőzsdén kereskedhető értékpapír, lehetővé teszi árupiaci termékek kereskedését, anélkül, hogy határidős pozíciót kelljen nyitni, vagy fizikailag meg kelljen venni a mögöttes terméket. ETC-k mögöttes terméke lehet energiahordozó (például olaj, földgáz), nemesfém és mezőgazdasági termény is. Az ETC-k árfolyama jellemzően árupiaci index vagy egy nyersanyag meghatározott határidős árfolyamát követi le.

A mezőgazdasági termékek tőzsdei árait a kereslet-kínálat változása mozgatja. Mivel sok esetben az alapvető fogyasztási javakhoz nélkülözhetetlen alapanyagokról van szó, ezért nagyobb recesszió esetén is relatíve stabil maradhat az árfolyam. A világ növekvő népességére gondolva pedig a kereslet hosszú távon is bővülhet. Azért figyelni kell, mert minden egyes terméknek más sajátosságai vannak. Például az utóbbi időben a sertéshús kereslete pörgött fel az átlagosnál nagyobb mértékben a kínai húsfogyasztás rohamos növekedésének köszönhetően. A kínálati oldalon pedig egy nagyon fontos tényező az időjárás is, amely a termékek minőségére és mennyiségére is nagy befolyással bír.

Azért az látható, hogy a részvénypiacokhoz hasonló nagy emelkedés egyik árufajtánál sem volt jellemző az elmúlt időszakban, de azért bőven voltak olyan beszállási lehetőségek, amelyeken jó hozamot lehetett realizálni. Az elmúlt szűk évben, tavaly augusztus vége óta, a cukor teljesített a legjobban, 6 százalékos emelkedéssel. A többi vizsgált áru értéke azonban az időszak alatt csökkent, de azért így is voltak növekvő periódusok amelyeket ki lehetett aknázni.

Az élőállatok esetében a terményekhez hasonlóan hosszú távon szintén nem túl magas az árnövekedés, de augusztus 31-től kezdve azért látható, hogy a sertésárfolyam 5 százalékkal emelkedett, amely meghaladja például az S&P 500 teljesítményét is. A szarvasmarha árfolyama láthatóan kevésbé volatilis, szűk egy éves időtávon összességében nem is változott az árfolyam.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legnépszerűbb mezőgazdasági termények és élőállatok árfolyamát lekövető, nálunk is kereskedhető ETC-ket. Az alábbi ETC-k ISIN kódját a KBC Equitas ETF keresőjébe beírva megtalálhatóak a termékek. Mindegyik értékpapír befektetési iránya long, és 100 százalékos fedezettel bír, így a kibocsátói kockázat minimális, valamint euróban, tőkeáttétel nélkül kereskedhető.

Név

Alaptermék

Költség (%)

Lekövetett index

ETFS Wheat

Búza

0,49

Bloomberg Wheat Subindex

ETFS Corn

Kukorica

0,49

Bloomberg Corn Subindex

ETFS Coffee

Kávé

0,49

Bloomberg Coffee Subindex

ETFS Sugar

Cukor

0,49

Bloomberg Sugar Subindex

ETFS Soybeans

Szójabab

0,49

Bloomberg Soybean Subindex

ETFS Soybean Oil

Szójaolaj

0,49

Bloomberg Soybean Oil Subindex

ETFS Cotton

Gyapot

0,49

Bloomberg Cotton Subindex

ETFS 2x Daily Long Cocoa*

Kakaó

0,98

Bloomberg Cocoa Subindex

ETFS Agriculture

Vegyes**

0,49

Bloomberg Agriculture Subindex

ETFS Live Cattle

Szarvasmarha

0,49

Bloomberg Live Cattle Subindex

ETFS Lean Hogs

Sertés

0,49

Bloomberg Lean Hogs Subindex

*: kétszeres tőkeáttétel
**: Diverzifikált ETC, legnagyobb súlyú komponensek a kukorica, szójabab, szójaolaj, búza és kávé


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Értesítést kérek az új cikkekről!
Adja meg e-mail címét, és heti hírleveleinkben küldjük el a legfrissebb elemzéseinket!