Nagy-György János
2019. április 5. 9:46

Befektetési kockázat? Így csökkentsd!

    

A diverzifikáció fontosságáról a hatékony portfólió-építésnél már sokszor írtunk és beszéltünk. Hétköznapi példával élve ennek lényege, hogy ne tegyük a piacon vásárolt összes tojásunkat egy kosárba, hanem osszuk többfele a kockázatot. A befektetésekre kanyarodva ennek többféle módja is hasznos lehet, diverzifikálhatunk devizanemek, eszközosztályok, iparágak, befektetési stratégiák (például növekedési és osztalékpapírok), vállalatméret vagy földrajzi régiók/országok alapján is. A lényeg, hogy a befektetéseink hozamai minél inkább függetlenek legyenek egymástól, így egy eszköz hozamcsökkenése nem érinti a teljes portfóliót annyira súlyosan, mivel a többi eszközünk tompíthatja a veszteséget.

Sokan gondolják azt, hogy pár különböző részvény vagy alap tartásával már megfelelően diverzifikálták befektetéseiket. Az egyedi kockázatok egy részét így tényleg csökkenthetjük, de ez nem feltétlen elég. A fenti hasonlatnál maradva könnyen lehet, hogy bár különböző kosarakba helyeztük a tojásainkat, a végén mégis kiderül, hogy az összes kosarat ugyanaz a kamion szállítja.

Korreláció: csúnyán hangzik, mégis fontos!

Ezért érdemes tehát vizsgálni az eszközeink közötti kapcsolatot, hogy az egyes elemek értéke mennyire mozog együtt. Minél kevésbé változnak együtt az eszközeinknek a hozamai, annál alkalmasabbak arra, hogy kiszűrjék az egyedi kockázatokat, és akár kevesebb elemből építsünk hatékony(abb) portfóliót. Ennek a vizsgálatához a legalkalmasabb módszer a korrelációs együttható kiszámítása lehet. Ne ijedjünk meg, nem muszáj nekünk kiszámolni a mutatót, szerencsére már több internetes segédeszköz is rendelkezésünkre áll ehhez, lentebb példát is láthatunk majd.

Először azonban fontos, hogy megértsük, hogy működik pontosan a korreláció. Az értéke -1 és +1 intervallumban mozoghat, ha negatív, akkor az azt mutatja, hogy a két elem értéke jellemzően egymással ellentétes irányban változik, ha pedig pozitív, akkor általában egy irányban mozognak. Általában 0,3 alatt elég gyenge kapcsolatról beszélhetünk, 0,7 fölött viszont már igen szorosnak számít a viszony. A magas pozitív korreláció nem jelenti azt, hogy az egyik eszköz közvetlen hatással van a másikra (bár attól még lehet ok-okozati viszony is a háttérben), ez csak azt mutatja meg, hogy a két vagy több eszköz értéke egy időben hasonló (negatív korrelációnál ellentétes) irányú mozgást mutat.

Hosszabb távon jelentősen csökkenthetjük befektetésünk kockázatát, ha olyan eszközökbe is fektetünk, amelyeknek nulla közeli vagy negatív a korrelációja portfóliónk többi elemével. Így amikor az eszközeink többségének árfolyama esik, akkor is lehetnek olyan befektetéseink, amelyeknek az értéke nő.

Nézzünk egy egyszerű példát (ez szigorúan nem befektetési tipp vagy tanácsadás, a példában bemutatott részvények csak a szemléltetés eszközét szolgálják). Válasszunk ki hasraütésre három részvényt, tegyük fel, hogy egy Amazon, Walt Disney, Morgan Stanley részvényekből álló portfólióval rendelkezünk, és ezt szeretnénk kiegészíteni egy további eszközzel. Ha befektetéseink hozamának kockázatát szeretnénk csökkenteni, akkor érdemes olyat választani, amely nem mozog együtt nagymértékben az eddigi eszközeinkkel.

Az első gondolatunk a JP Morgan részvénye.
A sectorspdr.com segédeszköze segítségével könnyedén megnézhetjük, hogy havi hozamok alapján mekkora a korrelációja a papírnak a már meglévő részvényeinkkel. Minél nagyobb időtávon vizsgálódunk annál megbízhatóbb eredmények jöhetnek ki. Az adatokat betáplálva, és 10 éves időtávot kiválasztva ezt látjuk (lekérdezés ideje: 2019.03.28.):

Ebből kiderül, hogy az elmúlt 10 évben a JP Morgan és a Morgan Stanley árfolyama jelentősen együttmozgott (0,81 a korreláció), ez szektortársak esetében nem is annyira meglepő, de a Disneyvel is közepes mértékű volt a kapcsolat. Diverzifikáció szempontjából tehát nem tökéletes választás, ha a portfóliónk többi elemének árfolyama esni fog, jó eséllyel ennek is csökkeni fog az értéke.

Nézzük meg a JP Morgan helyett most a Wal-Martot: 

Majd vizsgáljuk meg az aranykitermeléssel foglalkozó Barrick Gold Corporationt is, mely az előzőektől teljesen eltérő szektorban tevékenykedik:

Az eredményekből azt látjuk, hogy az elmúlt tíz évben a Wal-Martnak nagyon alacsony volt a korrelációja portfóliónk többi elemével, a Barrick Gold Corporationnak pedig gyakorlatilag nulla. Így a múltbeli adatok alapján mindkét részvény segítené a befektetéseink diverzifikációját, mivel a hozamuk változása nem mozog együtt az eddigi befektetéseink hozamával. Persze azt muszáj kiemelni, hogy a múltbeli korreláció nem feltétlen vetíti előre a jövőbeli kapcsolatot is, de mégis egy jó támpontot adhat.

A segédeszköz hiányossága, hogy csak amerikai részvényekkel működik jól. Korreláció-számításhoz persze még sok másik hasznos oldal segítségünkre lehet, az egyik például a Portfolio Visualizer. Azonban sajnos ez is csak az amerikai, illetve a nagy nyugat-európai részvényeket, valamint a fontosabb ETF-eket és egyéb eszközöket tudja kezelni, viszont gördülő korrelációt is vizsgálhatunk, illetve számolhatunk napi, havi vagy éves hozamok alapján is.

Konklúzióként levonhatjuk, hogy a legtöbb esetben az alacsony, vagy akár negatív korrelációval rendelkező eszközök kiválasztása segít csökkenteni a befektetési portfóliónk hozamának kockázatát. Sok hasonló eszköz tartásával viszont lehet, hogy csak az elérendő nyereség vagy veszteség mértékét erősítjük fel, miközben a kockázatunk alig csökken. Szóval, hogyha azt tapasztaljuk, hogy az összes befektetett eszközünk hozama egyszerre növekszik, akkor a pezsgőbontás után fogjunk gyanút, mert valószínűleg kedvezőtlen időkben csökkeni is együtt fog a hozamuk.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Értesítést kérek az új cikkekről!
Adja meg e-mail címét, és heti hírleveleinkben küldjük el a legfrissebb elemzéseinket!