Cinkotai Norbert
2020. november 23. 14:55

Alaposan felkavarja az állóvizet az Apple

Viszonylag csendben, relatíve kevesebb figyelem közepette mutatta be új eszközeit az Apple a napokban, az új Macbook viszont bizonyos elemeiben hatalmas durranásnak számít. Akkor is igaz ez, ha a technológiai újítások és fejlesztések iránt érdeklődők azért alighanem már olvastak erről a hírről, és persze az Apple sem teljes hírzárlatot elrendelve mutatta be az új M1-es chipet. Leginkább a koronajárvány és az elnökválasztás dominálta a hírfolyamot, így talán a fókusz most nem erre a fejlesztésre esik, de fontosságát tekintve alighanem nagyon sokat hallunk még róla.

Az új gépek ugyanis rendkívül izgalmasra sikeredtek, de főleg az M1-es chipre kell fókuszálni. Az Apple eldöntötte, hogy az Intel-megoldásai helyett a saját útját fogja járni, és új fejlesztéseivel és megoldásaival látványos szintet lépnének. Sokan már arról beszélnek, hogy a 2000-es évek eleje óta nem volt annyira izgalmas időszak, mint a mostani lehet. Valóságos forradalom kezdődhet el, aminek még csak a kezdetén járunk.

Az új Macbook Air 430 ezres árcédulája nem olcsó persze, de cserébe nagyon erős hardvert kapnak a vásárlók. Az Apple kapcsán gyakran elhangzott kritikaként, hogy bár a szoftveres megoldássokkal remek felhasználói élményt adnak és az optimalizáció is nagyságrendekkel erősebb az ökoszisztéma eszközeinél, a hardver specifikációkat tekintve jellemzően túlárazott termékeket lehet látni.

Most viszont új szelek fújnak, a változást talán az mutatja legjobban, hogy az M1 chip félelmetesen erős. Míg korábban simán előfordult, hogy egy 4-500 ezres Macbook a hardvert tekintve csak egy 150-200 ezres Windows-os géppel volt egy szinten, addig most már a 300-350 ezres gépek sem érik el a hardver tekintetében az M1-es gépet. Vagy az a tény sem mellékes, hogy a korábbi közel másfél milliós Macbook az, ami a mostani teljesítménynek töredék árért megfeleltethető.

Lehet persze erre mondani, hogy ár-érték arányban most végre a helyére került az Apple, és nincs szó másról, csakhogy a specifikáció nem minden, a szoftveres megoldásokban és optimalizációban az előny továbbra is megmaradt. A hardveres ugrás jól megmutatja, hogy a hasonló optimalizáció mellett (sok helyen még kell emulátor program) mennyit fejlődött az új chipekkel a Macbook, és milyen erősnek tűnik.

A mostani M1-es chip pedig csak a kezdet, a saját fejlesztésű sorozat következő darabjai pedig sokkal magasabb szintre is eljuthatnak, ami a versenytársaknak is komoly gondot jelenthet. Ez az egész számítástechnika tekintetében egy komoly eredmény így, illetve annak felhasználási területe is jelentősen megnövekedhet, látványos lehetőségeket megnyitva a gyorsabb technológiai fejlődés előtt. A kérdés persze adódik, hogy miért fontos ez?

Egyrészt azért, mert az Apple egy tőzsdei cég, és az utóbbi időben az iPhone-bevételek nem alakultak túl jól, a cég fő profilja pedig ugyebár pont ez. A mostani bejelentések látványos keresletet, vagy magasabb árakat is hozhatnak majd a Mac-vonalon, amiből a részvényesek is profitálhatnak. Másrészt a technológiai szektor egészének is jót tehet a növekvő verseny és az abból fakadó fejlődés, a következő években ugyanis a chipgyártók már így is szép növekedést áraztak, például az 5G-s technológia elterjedése miatt. Ezt a hardveresen is jobban támogatott növekvő digitalizáció pedig csak fokozhatja.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.